Povežite se s nama

Međimurje

Kovač: “Postali smo prepoznatljivi po ulaganjima u vrtićke i školske programe”

Objavljeno:

- dana

Čakovec je dobitnik prestižne nagrade za najbolji grad kada je riječ o demografskoj i obrazovnoj politici.

Nagrada je predstavnicima Grada Čakovca uručena na svečanosti održanoj u šibenskom Amadria Parku u sklopu Dana regionalnog razvoja i EU fondova, koje je organiziralo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Nagrade i priznanja

Čakovec je bio nominiran u kategoriji velikih gradova, i to za područja obrazovanja, demografije, mladih i socijalne politike.

– Za razliku od sličnih nagrada koje se dodjeljuju u našoj zemlji, ovoj je prethodilo opsežno istraživanje. Gledali su se financijski pokazatelji, odnosno koliko se proračunskog novca troši na obrazovanje, koliko se financiraju ili sufinanciraju dodatni projekti vezani uz ovo područje, a promatrale su se posljednje tri proračunske godine, od 2015. do 2017. Ocjenjivalo se i koliko ima dodatnih aktivnosti u tzv. obrazovnom nadstandardu te koliko se ulaže u obrazovnu infrastrukturu, kakva je potpora projektima vezanima uz djecu i mlade…

I na kraju, provedeno je opsežno terensko istraživanje o tome koliko su ciljne skupine zadovoljne onime što se radi – rekao je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove.

A da je nagrada stigla u prave ruke pokazuju podaci o kontinuiranom ulaganju u obrazovanje u Čakovcu, u stvaranje mogućnosti stjecanja kvalitetne naobrazbe te vještina koje se kasnije mogu primijeniti na tržištu rada.

– Upravo po tome je Čakovec postao prepoznatljiv u nacionalnim okvirima. Redovito unatrag nekoliko godina dobivamo nagrade i priznanja za našu obrazovnu politiku, no ova posljednja je iznimno važna. Naime, istraživanje je napravljeno nepristrano, objektivno i po znanstvenoj metodologiji. Gledali su se proračuni u posljednje tri godine, koliko se za obrazovanje izdvaja po gradovima, koji se projekti i programi provode u dječjim vrtićima i školama, ali i što sve udruge rade za djecu i mlade na području Grada – istaknuo je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač.

4,5 milijuna kuna investirat će Grad Čakovec u dogradnju dviju jasličkih skupina u Dječjem vrtiću “Maslačak”, od čega 1,3 milijuna kuna dolaze bespovratno iz europskih fondova

A Grad Čakovec godinama planski ulaže u predškolske i osnovnoškolske programe. Projektima poput smjenskog i produženog rada dječjih vrtića ili produženog boravka u osnovnim školama olakšava se mladim obiteljima. Iz tog razloga Čakovec je jedna od rijetkih sredina u kojoj broj djece u vrtićima i školama ne opada. Ovakve poticajne mjere jedan su od razloga i zašto u Čakovec više ljudi dolazi živjeti i raditi nego što se iz njega iseljava.

dav

– Moram istaknuti da se u našim vrtićima i školama provode mnogi tzv. nadstandardni projekti. Riječ je o produženom boravku i smjenskom radu u vrtićima, dodatnim programima za nadarenu djecu, svi naši osnovnoškolci dobivaju besplatne obvezne udžbenike, produženi boravak moguć je u četiri od šest škola, financiramo brojne izvannastavne aktivnosti, ljetne i zimske kampove i radionice, djeca s teškoćama imaju pomagače u nastavi, prijevoz u školu za djecu udaljenu više od jednog kilometra je besplatan, učenici iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imaju besplatni obrok u školi… – naglašava Kovač.

Što se tiče predškolskog odgoja, Grad sufinancira smještaj djece u 15 vrtića. Ovisno o broju djece ili imovinskom stanju, obitelji dobivaju olakšice pri plaćanju boravka u vrtićima, a svako novorođeno dijete s područja Grada dobiva 1000 kuna.

Prioritet

– Ako promatramo djecu starosti od 3 do 6 godina, njih 76 posto pohađa neki dječji vrtić. To je za 20 posto više od nacionalnog prosjeka, a taj broj svake godine raste za postotak do dva te ćemo uskoro zadovoljiti uvjete iz Barcelonske direktive, koja za idealno stanje uzima obuhvat djece od 90 posto. Trenutno je u našim gradskim i privatnim dječjim vrtićima 1220 djece, od čega njih 225 u jasličkim skupinama. Na listi čekanja za smještaj u vrtićima je nekoliko djece, a za jaslice 40-ak – dodao je čakovečki gradonačelnik.
U jaslicama je u Čakovcu 18 posto djece, što je za 1 posto manje od nacionalnog prosjeka. Do unazad nekoliko godina zanimanje u Čakovcu za ovaj oblik predškolskog odgoja je bilo malo te se nije ulagalo u nove jasličke kapacitete.

– Kako raste interes roditelja i potreba za smještajem u jaslicama, odlučili smo krenuti u investicijski ciklus upravo u gradnji novih jasličkih kapaciteta. Ove godine dograđujemo dvije jasličke skupine u Dječjem vrtiću „Maslačak“. Riječ je o investiciji od 4,5 milijuna kuna, od čega su 1,3 milijuna bespovratna sredstva iz europskih fondova. Sljedećih godina gradit ćemo nove jasličke kapacitete, a za to ozbiljno računamo na vanjske fondove. Za sufinanciranje smo prijavili i uređenje DV „Pčelica“ u Ivanovcu, a ove smo godine obnovili DV „Mrav“ u Mačkovcu – zaključio je gradonačelnik Kovač.

Varaždin najbolji u gospodarstvu

Osim Čakovca, nagradu za najbolje gradove po pitanju obrazovne i demografske politike primili su gradovi Pag i Umag. Najbolji na području gospodarstva su Krk, Sveta Nedelja i Varaždin, dok su Novigrad, Poreč i Dubrovnik najbolja mjesta za život. Šampion EU fondova je Grad Križevci, nagrada za „Eco City“ otišla je u Jastrebarsko, dok je „Smart City“ titula završila u Rijeci.

Prema istraživanja internetskog portala Doing Business o lakoći poslovanja u Europskoj uniji za 2018. godinu, Varaždin je hrvatski šampion, u kojem poduzetnici koji započinju posao imaju najsusretljiviju i najbržu birokraciju. Maksimalno skraćivanje vremena za izdavanje dozvola iz nadležnosti lokalne samouprave Varaždinu je donijelo pohvale i Svjetske banke, ali i velik broj bodova u ovom izboru.

– Odnos lokalne samouprave prema investitorima i drugim gospodarskim subjektima je ponekad od presudne važnosti. Vrata Gradske vijećnice i mog ureda otvorena su svima koji žele poslovati u Varaždinu. Imamo razumijevanja za njihove zahtjeve i prijedloge. Spremni smo pružiti svaku vrstu subvencije i pomoći domaćim obrtnicima i poduzetnicima – istaknuo je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Grad Čakovec bio je u konkurenciji za nagradu i u preostale dvije kategorije. Na području gospodarstva Čakovec je zauzeo 8. mjesto, dok je u kategoriji gradova najboljih za život završio na 6. mjestu.

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje