Povežite se s nama

Međimurje

Kovač stihova i čuvar autohtone kajkavske riječi Ivan Grahovec ove godine izdao još dvije knjige

Objavljeno:

- dana

Ivan Grahovec čakovečki je umjetnički entuzijast podrijetlom iz Mačkovca čiji plodan rad pomno pratimo. Od našega je zadnjeg susreta postao autorom još dviju knjiga: to su zbirka poezije na standardu “Otvorena duša” te zbirka haiku pjesama “Šareni haiku”.

– Moja peta knjiga poezije napisana je za sve ljubitelje mojih stihova, u kojima osim napisanih riječi puno toga možete pročitati i među recima! – poručuje Grahovec. Zanimljiv je osvrt na zbirku napisala učiteljica Zorica Buljanović iz Zadra, koja piše da nova zbirka zaslužuje pažnju publike, a u srcu nosi ljubav – ljubav prema ženi, prirodi, promjenama i društvu.

Vladar stihova

– Ivan je ovom zbirkom postao vladarem svojih stihova, pjesnikom koji uočava promjene u sebi i oko sebe. Otvoreno iskazuje svoju privrženost i duboku, istinsku ljubav prema svojoj suputnici, svojoj dragoj supruzi, majci svoje djece. Ivan govori osjećajno o radostima i tugama, o nadanjima i sumnjama i strepnjama veličajući prošlost, sadašnjost i vjeru u budućnost.

Čitajući njegove pjesme, doživljavamo djelomično sebe u različitim životnim situacijama. U pjesmi “Jesenje vedute” vidim Ivanov sanjani svijet prirode i ljubavi prema domu, djetinjstvu, promjenama: “Magla se digla, nestala u podne/ pojavi se voćnjak i jabuke rodne/ tu kraj njega klet još stoji nijema/ u tišini dane i godine broji.”

U pjesmi “Jesen” snažno se osjeća rima u svakom stihu, rima je pjesnikov jasni izričaj: “Zelen tepih u zlato se pretvara/ s drveća žuto lišće počelo da pada/ hladno jutro sivu maglu stvara/ više se ne traži pod drvetom hlada.”

Biti čovjek prvenstveno znači uspostaviti odnos prema nečem izvan sebe, rekao je Viktor Frankl, a tomu teži i Grahovec. Tako svojim razmišljanjima nadvisuje i samoga sebe, iznoseći satirom svoje strahove:

“U Hrvatskoj kojega li čuda/ samo kleptomani imaju muda/ u politiku goli siromasi dođu/ saginju glavu pa imaju prođu.” – objašnjava Zorica Buljanović, koja Grahovcu zahvaljuje i za sve druge njegove osmišljene stihove.

Dodaje da je u čitateljima osvijestio “ljubavne istine prema sebi i drugima”, kao i da mu je “pisanje postalo smislom postojanja, što nije darovano svakome”.

Cifraste pesme

Pjesnikova najnovija knjiga nosi naziv “Šareni haiku”, a sadrži čak 400-tinjak pjesama. Autorica recenzije za to izdanje je profesorica Marija Ivoš.

– Zbirka sadrži stihove o ljepoti univerzuma i smislu života koji nam pjesnik s radošću daruje. Ivan Grahovec je Homo ludens, čovjek igre riječi, riječi koje oplemenjuju, oslobađaju i donose nove upitnosti. Ova haiku zbirka ima sedam ciklusa/cjelina koje nas tematski vode svim godišnjim dobima u kojima pjesnik pronalazi svoju inspiraciju. Haiku ima doista sudbinski ozbiljan pristup zbilji same prirode, tako da ga može pojmiti dječja naivnost duše – među ostalim stoji u njezinoj recenziji.

Promocija njegove šeste knjige održana je u prostorima Udruge “Vjekoslav Majer” u Zagrebu u petak, 17. rujna, usprkos svim nevoljama. Autora i djelo predstavila je predsjednica Udruge, profesorica Ljiljana Šiljak. U prisustvu dvadesetak članova Udruge u ugodnoj atmosferi pjesme je na kajkavskom čitao autor, a na standardu profesorica Šiljak i Ljiljana Marković, uz nekoliko glazbenih pauza.

– Administrator sam triju web stranica na kojima pjesme objavljuju pjesnici iz bliže regije, vlastiti blog i mrežnu stranicu, koja je, kao i ostale dvije, namijenjena svim afirmiranim i neafirmiranim pjesnicima – kaže Grahovec.

Posjetite navedene stranice i uživajte u lijepim pjesničkim slikama!

Sitnice o pjesniku

Ivan Grahovec rođen je 1946. godine, a poeziju je počeo pisati tek u poznim godinama – 2017. Dosad je napisao čak šest knjiga: “Minoli cajti” na kajkavskom i standardu, “Živleje teče” i “Međimurska reč” na kajkavskom, “Biser si moj” i “Otvorena duša” na standardu te “Šareni haiku”. Potonja sadrži 300-tinjak pjesama na standardu i 100-tinjak na međimurskom kajkavskom.

Između 2019. i 2021. četrdesetak je Grahovčevih pjesama uvršteno u dvadesetak zbornika, a na raznim recitalima i promocijama sudjelovao je više od 70 puta. Pjesme su mu objavljene i u satiričnom listu “Pikač” (Prelog) te “Zlatna smoliga” (Mali Mihaljevec), kao i časopisu “Kvaka”.

Primio je puno zahvalnica za sudjelovanje na raznim natječajima. Njegove su tri pjesme uglazbljene: “Marica” je izvedena na festivalu “Kre Mure i Drove” u Prelogu, dok su “Klet” i “Ljubav med nami” izvedene na festivalu “Po dragome kraju” u Adamovcu.

Član je Književnoga kruga Prelog te Udruge umjetnika “Vjekoslav Majer” iz Zagreba. Aktivan je na raznim promocijama i druženjima, na kojima sudjeluje čitanjem svoje poezije, ponajviše u satiričnom tonu. Nedavno se na književnoj večeri predstavio i u sklopu Dana Kalmana Mesarića u Prelogu.

Međimurje

U Međimurju 19 novih slučajeva zaraze koronom, preminule su četiri osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirano je 8 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 29. studenoga županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 3 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 418 osoba te je evidentirano 8 pozitivnih nalaza, što je 1,91 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 144 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1180.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 118 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 9 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Preminule su 4 osobe, ženske osobe stare 81 i 85 godina i muške osobe stare 75 i 82 godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Cijepljenje u Čakovcu svakim radnim danom, u prosincu se nastavljaju masovna cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građani se na području Međimurske županije mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 sati do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, a od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U prosincu će se nastaviti masovna cijepljenja u Međimurskoj županiji. U subotu, 4. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Čakovcu (u trijaži Županijske bolnice Čakovec i uZavodu za Javno zdravstvo Međimurske županije).

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. 

Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje