Povežite se s nama

Život i društvo

Kozarčevoj “makeover”

Objavljeno:

- dana

DOzNAJEMO

Još početkom rujna gradonačelnik Goran Habuš najavio je da je počela obnova Dječjeg vrtića Varaždin te se izrađuje dokumentacija za projekt energetske obnove svih sedam objekata gradskog vrtića, koja bi trebala biti gotova do 1. prosinca.

No, dokumentacija za prijavu vrtića, ali i I. OŠ na objavljeni poziv Ministarstva graditeljstva u sklopu pilot-projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i dalje je u tijeku, a iz Grada Varaždina poručuju da se još ne zna koliko će sve to skupa  stajati, jer još nisu izrađeni elektrostrojarski i strojarski projekti.

Najviše glasova

Dok se čeka obnova, za kojom vape svi objekti gradskog Vrtića, odgojiteljica iz Kozarčeve Martina Oštrkapa uzela je stvar u svoje ruke. Kako bi se uredio jedan od najstarijih objekata gradskog Vrtića u kojem boravi 150 mališana, prijavila je vrtić u Kozarčevoj za akciju “Dječji svijet u šarenim bojama”, koju je portal Klokanica proveo u suradnji s tvrtkama Pevec, JUB i Mlinar. I pobijedila! U završnici, gdje je ključno bilo glasanje čitatelja, taj vrtić je osvojio najviše, 757 važećih glasova.

 

Drvar-Trtinjak: Žalosno je da se odgojiteljice same moraju pobrinuti  za uređenje vrtića

– Već kad sam saznala da smo ušli u finale bila sam presretna – otkrila je odgojiteljica Oštrkapa, koja je u svemu imala podršku ravnateljice Vrtića Jasenke Husnjak i kolega, ali i roditelja. Očekuje se da bi radovi u vrtiću mogli početi kroz dva tjedna. Puno je toga za obnoviti, no u vrtiću priželjkuju uređenje sanitarnih čvorova te opremanje vanjskog igrališta novim igralima.  Zbog pobjede u ovoj akciji zadovoljan je i predstavnik roditelja vrtića u Kozarčevoj Tomica Drvar-Trtinjak, no  ističe da je žalosno što se odgojiteljice same moraju pobrinuti za uređenje umjesto da brigu o tome vode oni koji bi trebali. 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje