Povežite se s nama

Kultura

Kozmopolitske Barokne večeri: od mađarskog gulaša i čardaša ove godine do japanskog sushija i Suzukija sljedeće

Objavljeno:

- dana

Uoči Varaždinskih baroknih večeri

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri u mnogo čemu nose prefiks „naj“.

Kako je najavljeno jutros u Gradskoj vijećnici otvorenje će biti najspektakularnije u 47 godina – „spektakl nad spektaklima“, rekao je ravnatelj VBV-a Davor Bobić –  zemlja partner ima najozbiljniji pristup organizaciji  dosad, popratni program je najbogatiji u povijesti događanja – dvadesetak umjetničkih, izložebenih, promotivnih i gastro programa.

Raskoš događanja garantira, rečeno je, 2,5 milijuna kuna uloženih u Festival.

Japan u Varaždinu

U deset dana vrhunskog programa vjeruju svi koji su se okupili u Vijećnici kako bi novinarima najavili skorašnji početak priredbe. Uz domaćine, gradonačelnika Ivana Čehoka i zamjenice Sandre Malenice te glavnih organizatora – Raymonda Rojnika iz Koncertnog ureda i ravnatelja VBV-a Davora Bobića – tu su bili i muzikologinja Zdenka Weber, ravnatelj Mađarskog instituta dr. sc. Dinko Šokčević i japanski veleposlanik Keiji Takiguchi. Veleposlanik je došao u Varaždin jer je daleki Japan zemlja partner 48. Baroknih večeri. Bit će to prva azijska zemlja partner.

Veleposlanik je rekao kako je za njegovu zemlju velika čast biti partner, kako je rekao,  ovog tradicionalnog i uglednog glazbenog festivala, Varaždinskih baroknih večeri.

– Iduće godine je 21. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske i uvjeren sam da ovo može pojačati suradnju dviju zemlja razmjenom kultura te pomoći međusobnom boljem razumijevanju. Uvjeren sam da će japanski glazbenici ponuditi najbolje od baroka i da će japanski umjetnici ispisati jedinstvenu i dugo pamtljivu stranicu u dugoj povijesti festivala – rekao je japanski veleposlanik i na 48. VBV, između ostalih, najavio dolazak dva vrhunska japanska orkestra, kojima dirigiraju dvijica braće Suzuki, a glazbu izvode na originalnim baroknim instrumentima.

Gradonačelnik Čehok se na dolazak Japanaca osvrnuo kao na vrata Varaždina u Europu – od  susjedne  Mađarske do dalekog Japana .

– Glazba je jedini univerzalni  jezik čovječanstva – rekao je.

Barokne večeri će u odavno rasprodanoj Katedrali otvoriti koncert najboljeg mađarskog ansambla – Orfej orkestra i Purcell zbora. Uvijek raskošan vatromet na programu je u 22.15 sati.

Festival donosi 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu te još 15 koncerata u drugim gradovima i mjestima u četiri hrvatske županije.

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati