Povežite se s nama

Kultura

Kozmopolitske Barokne večeri: od mađarskog gulaša i čardaša ove godine do japanskog sushija i Suzukija sljedeće

Objavljeno:

- dana

Uoči Varaždinskih baroknih večeri

Ovogodišnje Varaždinske barokne večeri u mnogo čemu nose prefiks „naj“.

Kako je najavljeno jutros u Gradskoj vijećnici otvorenje će biti najspektakularnije u 47 godina – „spektakl nad spektaklima“, rekao je ravnatelj VBV-a Davor Bobić –  zemlja partner ima najozbiljniji pristup organizaciji  dosad, popratni program je najbogatiji u povijesti događanja – dvadesetak umjetničkih, izložebenih, promotivnih i gastro programa.

Raskoš događanja garantira, rečeno je, 2,5 milijuna kuna uloženih u Festival.

Japan u Varaždinu

U deset dana vrhunskog programa vjeruju svi koji su se okupili u Vijećnici kako bi novinarima najavili skorašnji početak priredbe. Uz domaćine, gradonačelnika Ivana Čehoka i zamjenice Sandre Malenice te glavnih organizatora – Raymonda Rojnika iz Koncertnog ureda i ravnatelja VBV-a Davora Bobića – tu su bili i muzikologinja Zdenka Weber, ravnatelj Mađarskog instituta dr. sc. Dinko Šokčević i japanski veleposlanik Keiji Takiguchi. Veleposlanik je došao u Varaždin jer je daleki Japan zemlja partner 48. Baroknih večeri. Bit će to prva azijska zemlja partner.

Veleposlanik je rekao kako je za njegovu zemlju velika čast biti partner, kako je rekao,  ovog tradicionalnog i uglednog glazbenog festivala, Varaždinskih baroknih večeri.

– Iduće godine je 21. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske i uvjeren sam da ovo može pojačati suradnju dviju zemlja razmjenom kultura te pomoći međusobnom boljem razumijevanju. Uvjeren sam da će japanski glazbenici ponuditi najbolje od baroka i da će japanski umjetnici ispisati jedinstvenu i dugo pamtljivu stranicu u dugoj povijesti festivala – rekao je japanski veleposlanik i na 48. VBV, između ostalih, najavio dolazak dva vrhunska japanska orkestra, kojima dirigiraju dvijica braće Suzuki, a glazbu izvode na originalnim baroknim instrumentima.

Gradonačelnik Čehok se na dolazak Japanaca osvrnuo kao na vrata Varaždina u Europu – od  susjedne  Mađarske do dalekog Japana .

– Glazba je jedini univerzalni  jezik čovječanstva – rekao je.

Barokne večeri će u odavno rasprodanoj Katedrali otvoriti koncert najboljeg mađarskog ansambla – Orfej orkestra i Purcell zbora. Uvijek raskošan vatromet na programu je u 22.15 sati.

Festival donosi 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu te još 15 koncerata u drugim gradovima i mjestima u četiri hrvatske županije.

Izvor:
Foto:

Kultura

Polaznici Kazališnog studija mladih i djeca iz Ukrajine družili se i upoznavali na radionicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S izvedbom maštovite lutkarske etide „Hrast“ u formi kazališta sjena završila je peterodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se održala od 24. do 29. lipnja 2022. u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, ukrajinsku i hrvatsku, stvarali prijateljstva, i zajednički otkrivali kazalište sjena te su pritom doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost.

Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu „Hrast“.

Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević 2019. godine.

Radionicu je osmislila i vodila dramska pedagoginja KSM-a Tanja Novak s ciljem da djeci i mladima omogući kroz dramsko-pedagošku igru nadopuniti vlastite svjetonazore i stvoriti prijateljstva te da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila.

– Radionica se pokazala vrlo uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice – rekli su iz Kazališta.

Uz podršku intendantice varaždinskog HNK-a Senke Bulić, pri realizaciji projekta pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina te Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Kultura

VANIMA poziva: u tijeku su prijave na radionicu skenografije kao uvod u eksperimentalni film

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šesti puta zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma u ljetnom ciklusu te poziva mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionica počinje 30. lipnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu. Varaždinsku tvornicu eksperimentalnog filma sufinanciraju HAVC i Grad Varaždin.

Prva radionica će biti održana u popodnevnim satima 30. lipnja, a vodit će je Monika Rusak.

Riječ je o radionici skenografije za mlade od 16 do 35 godina. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem skenografije uvesti u eksperimentalni film.

Svakodnevno smo okruženi digitalnom fotografijom. Fotografija se može izraditi digitalnim fotoaparatom, ali se dobiva i kao produkt skeniranja.

Skenografija je proces snimanja digitaliziranih slika objekata u svrhu stvaranja umjetnosti koja se može ispisivati uz pomoć printera. Zanimljivo je kod samog skenera što izrada skena može potrajati i do nekoliko minuta, što se zapravo može iskoristiti na kreativan način.

Polaznici radionice će putem eksperimentalnog filma naučiti teoriju samog rada te putem prakse koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja do podne prijaviti putem linka: https://forms.gle/ydBbsrTwossgeyuf9

Radionica je za polaznike besplatna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje