Povežite se s nama

Međimurje

Krađe na poljima u Međimurju: Godinama se ništa ne rješava, bude li potrebno, imat ćemo masovni prosvjed u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

– Godinama se ništa ne rješava niti poduzima po pitanju učestalih krađa na poljoprivrednim površinama. Pojedinci besramno kradu plodove našega mukotrpnog rada. Nekoliko sam puta zvao policiju.

Kad bi izašli na teren i, iako sam im dao popis osoba koje sam zatekao u krađi, ništa nisu poduzeli. Više ne možemo niti želimo trpjeti ovakvo stanje – ogorčeni su poljoprivrednici s područja Općine Orehovica, koji se već godinama bore s kradljivcima na poljima. Nitko od njih ne želi da se javno spominje njihovo ime jer tvrde „da će tek tada imati probleme s kradljivcima“.

Kako bi se još jednom pokušalo pronaći rješenje za njihove probleme, općinsko čelništvo u goste je pozvalo međimursku policiju.

– Svjesni smo problema o kojem govore poljoprivrednici i policija radi najviše koliko može. Nažalost, na području Policijske postaje Čakovec samo su dvije policijske ophodnje, dakle svega četiri policajca, kojim osim kontrole stanja na poljima moraju raditi i sve ostale stvari koje spadaju u opis njihova posla, sve vrste intervencija, sigurnost djece na putu do škole i povratak kućama, pratnje vatrogascima i Hitnoj pomoći… U svom radu nailazimo na brojne probleme, pa je tako nedavno fizički napadnut policajac na intervenciji u romskome naselju u Orehovici – rekao je Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.

1 krađa s polja evidentirana je u prvih pet mjeseci ove godine na području koje pokriva Policijska uprava međimurska, iako je stvaran broj daleko veći

Policijska uprava međimurska je tijekom 2017. godine zaprimila ukupno 30 prijava krađa poljoprivrednih proizvoda, gdje je kod 27 prijavljenih kaznenih djela počinjena materijalna šteta manja od 1000 kuna. Ovaj broj krađa samo je vrh ledene sante, jer se velik broj poljoprivrednika više ni ne trudi prijavljivati incidente. U prvih pet mjeseci ove godine zabilježena je jedna krađa poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od nekoliko stotina kuna, za koju počinitelj još nije pronađen.

3000 hektara veličina je poljoprivrednih površina na području Općine Orehovica, što dodatno otežava posao policijskim ophodnjama i općinskim komunalnim redarima u nadzoru terena i sprečavanju krađa

– Za svaku krađu do 1000 kuna morate podignuti privatnu tužbu, a to si poljoprivrednici sami ne mogu priuštiti. Kada se takve krađe ne bi tretirale kao kazneno djelo, već kao prekršaj s kaznom od, primjerice, 2000 kuna, tada se kradljivcima „trud“ ne bi isplatio. No, naše prijedloge nitko od nadležnih institucija u Zagrebu ne želi saslušati – očajni su poljoprivrednici.

Ovakve krađe najučestalije su u poljskim predjelima na području Grada Čakovca te općina Orehovica, Podturen, Donja Dubrava, Pribislavec i Belica. Visine prijavljenih materijalnih šteta procjenjuju se od 60 do 1000 kuna. Od ukupnog broja prijavljenih krađa u 2017. godini razriješena su tri slučaja, gdje su počinitelji bile muške osobe rođene 1997., 1987. i 1960. godine s područja Međimurske županije.

30 prijava krađa zaprimljeno je tijekom 2017. godine, gdje je kod 27 kaznenih djela počinjena materijalna šteta manja od 1000 kuna. Ovakve krađe najučestalije su u poljskim predjelima na području Grada Čakovca te općina Orehovica, Podturen, Donja Dubrava, Pribislavec i Belica.

– Naše Komunalno redarstvo ne može pokriti područje cijele Općine jer imamo više od 3000 hektara poljoprivrednih površina. Svi mještani se moraju ujediniti i postati komunalni redari koji će prijavljivati sumnjive radnje na poljima. Nažalost, sve je više kradljivaca iz drugih sredina, čak i iz drugih županija. Hrvatska Vlada, Ministarstvo unutarnjih poslova i međimurska policija moraju djelovati konkretnije, naći rješenja koja će dovesti do stvarnih pomaka nabolje. Ne bude li uskoro tako, spremni smo napuniti autobuse i organizirati masovne prosvjede u Zagrebu – odlučan je bio načelnik Orehovice Franjo Bukal.

Savjetnik Faber traži rješenje

Početkom veljače privremeni ured u zgradi PU međimurske dobio je Vladimir Faber, savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. Razlog Faberovog dolaska u Međimurje je rješavanje aktualnih problema, među kojima su i krađe na poljima.
– Nadam se da je savjetnik dobro snimio stanje na terenu, obišao najkritičnija mjesta u Županiji, iako nas u Orehovici nitko nije posjetio niti kontaktirao – rekao je načelnik Franjo Bukal.

– Osim dolaska savjetnika iz Ministarstva, rađeno je i opsežno istraživanje na području cijelog Međimurja. Već sada mogu reći da će PU međimurska dobiti viša policajaca, a neka naselja kontakt policajce, koji će građanima biti stalno na raspolaganju – poručio je Jurčević.

Da je nužno više policajaca na terenu složio se i načelnik Bukal.
– No, osim njih i pravosudni sustav mora se prilagoditi stanju na terenu. Procesi traju predugo, malo prekršitelja na kraju bude i kažnjeno. Svi znamo da velik dio problema dolazi iz romskih naselja. U Orehovici 25 posto stanovništva su Romi, stoga se u rješavanje problema posebno moraju uključiti pripadnici romske manjine, kojih ima i na ovom sastanku. Pozdravljam inicijativu MUP-a, ali tako dugo dok na terenu ne vidimo konkretne pomake, problemi se neće početi rješavati – zaključio je načelnik Općine Orehovica, Franjo Bukal.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje