Povežite se s nama

Život i društvo

Kraj studenoga – vrijeme za praznik jazza u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

FESTIVAL

Ladislav Varga svake godine ima, kako je zove, slatku brigu. Za Jazz fair stigne tridesetak prijava, između kojih mora odabrati četiri izvođača koji će nastupiti.

Riječ je odreda o respektabilnim glazbenicima, jer Jazz fair se profilirao kao jedan od najjačih jazz festivala u ovom dijelu Europe. Pa je jasno kad Ladislav Varga kaže da su su njegove muke – slatke. – Preslušavam odličnu glazbu i imam privilegiju izabrati što mi se najviše sviđa. Može li bolje? – veli Varga, jedan od inicijatora Jazz faira.
Tako će prema njegovu izboru ove godine nastupiti Darko Jurković, Jure Pukl Quartet, Markov Brothers Organ i Vorih blues band. Jazz fair je nastao paralelno s osnutkom čakovečkog Big benda, koji je također osnovao Ladislav Varga. Bio je to drugi hrvatski Big bend, poslije onoga HRT-ovog.

Međimurski jazz

Prva gradonačelnica Čakovca Marija Ružić imala je smisla i sluha za ideju o osnivanju Big benda, pa je Grad kupio instrumente. Koncerti Big benda su uvijek bili rasprodani, nerijetko su se i reprizirali, puno se putovalo. – Prvih godina je Jazz fair malo klimao, ali kad smo polovili konce i počeli kao bend putovati naokolo, upoznavali smo ljude i zvali ih na Festival. Uskoro su se glazbenici i sami počeli javljati i slati ponude za nastup – govori.

Jedne godine je Festival trajao čak pet dana. Jer, prije desetak godina je međimurski jazz prolazio kroza svoje najplodnije razdoblje, bilo je čak sedam domaćih jazz bendova. Ipak, dva dana je, veli Varga, taman dovoljno za publiku.

U Vorih Blues Bandu sviraju dva člana Prljavog kazališta – Dubravko Vorih i Jurica Leikauff

Festival živi uglavnom od gradskog novca i novca resornog ministarstva, ali i od sponzora. Publike nikad ne nedostaje. 
– U dva dana prodamo u prosjeku više od 500 karata. To je izuzetna brojka. Svake godine sam na Jazz festivalu u zagrebačkom Lisinskom. Festival je u maloj dvorani, manjoj od naše i nikad nije puna – govori Varga. Čakovec, dakle, taj problem nema.  

– Veseli me što ljudi znaju da je krajem studenoga u Čakovcu jazz festival koji treba doći vidjeti. Festival je našao svoje mjesto u godišnjem kalendaru ljubitelja jaza.Čakovec je s Big bendom i jazz festivalom promijenio svoju vizuru u smislu „mi smo Međimurci i znamo samo za međimursku popevku“. Ne, imamo i svoj jazz – zaključuje Ladislav Varga.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prijemom roditelja i novorođenih beba započelo ovogodišnje obilježavanje Dana Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči blagdana svetog Jurja, zaštitnika Općine Maruševec u prostorijama Općine Maruševec načelnik Mario Klapša ugostio je roditelje i bebe koje su se rodile u posljednjih nekoliko mjeseci od zadnjeg primanja krajem prošle godine.

Općina Maruševec bogatija je za deset stanovnika čijim je roditeljima u ovoj slatkoj prigodi načelnik Klapša čestitao na prinovama u nadi da će oni svoje djetinjstvo, odrastanje i život pun zdravlja i uspjeha ostvariti na području Općine.

– Maruševec je danas sredina koja aktivno o svojim stanovnicima vodi brigu od njihovog rođenja. Demografska slika Hrvatske je nažalost sumorna, zato su od posebne važnosti upravo mlade obitelji kojima Općina Maruševec izlazi u susret kroz čitav niz potpora. Naknade za novorođene bebe, sufinanciranje cijene dječjih vrtića, autobusnog prijevoza učenika, produženog boravka u školi, škole plivanja, nagrade za darovite učenike, stipendije i druga ulaganja u školstvo samo su neke od mjera kojima nastojimo privući i zadržati mlade ljude u našoj zajednici – istaknuo je prigodom druženja s mladima načelnik Mario Klapša.

Uoči prijema, Općina Maruševec je svojim mladim obiteljima uputila prigodne financijske potpore za novorođenčad u iznosu od 275 eura za prvo, 350 eura za drugo i 500 eura za svako sljedeće dijete.

Uz ranije spomenute mjere, Općina Maruševec je i ove godine osigurala proračunska sredstva za mlade koje na ovom području žele nastaviti ili krenuti u obiteljski život kroz potpore za kupnju ili adaptaciju nekretnina.

Također, kroz dosad značajna ulaganja u novu Stambenu zonu u Donjem Ladanju, u narednom periodu pružit će se svim zainteresiranima infrastrukturno opremljeni prostor za formiranje novih stambenih jedinica, budući da interes za ostanak i doseljavanje na područje Općine Maruševec ne jenjava.

Nastavite čitati

Život i društvo

Iva Olivari i Tomislav Pacak dolaze u Sveti Petar, govorit će o uspjehu nogometne reprezentacije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iva Olivari, team menadžerica Hrvatske nogometne reprezentacije, i Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza, povodom proslave Dana Općine Mali Bukovec dolaze u Društveni dom Sveti Petar.

Dvojac je to koji godinama prati Hrvatsku nogometnu reprezentaciju na svim njezinim velikim podvizima i osigurava da sve ono izvan terena, nama navijačima često nevidljivo, teče besprijekorno. Nakon osvajanja tri velike medalje u samo nekoliko godina – srebra i bronce na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. te srebrne medalje u Ligi nacija 2023. godine – pod vodstvom Zlatka Dalića Hrvatska je prošli tjedan osvojila i ACUD CUP.

Dok smo mi navijači stvarali atmosferu na tribinama, slavili pred TV prijemnicima kod prijatelja ili kod kuće, Iva Olivari i Tomislav Pacak bili su dio zbivanja u samom njegovom centru. Oni znaju što znači da je HNS #obitelj, koliko se naporan rad na kraju isplati i kako svatko u timu ima svoje mjesto. Sada nam nude jedinstvenu priliku da sve to i još više saznamo i mi. Predavanje pod nazivom “Tajne uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije” održat će u petak,26.4.2024. u 18 sati u Društvenom domu Sveti Petar.

-Pozivamo sve mještane Općine Mali Bukovec da dođu čuti priču o Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji izbliza i da Ivi Olivari i Tomislavu Pacaku pokažu koliko nam Reprezentacija znači! – stoji u pozivu Općine Mali Bukovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje