Povežite se s nama

Život i društvo

Krajem lipnja u Prvoj gimnaziji Varaždin Ljetna škola kemije za darovite, predavat će i Ilija Srpak

Objavljeno:

- dana

ZA DAROVITE ŽELJNE ZNANJA

Do 12. lipnja u 12 sati primaju se prijave za Ljetnu školu kemije za darovite učenike koja će se održavati od 27. do 30. lipnja u Prvoj gimnaziji Varaždin. 

Škola je namijenjena svim zainteresiranim učenicima 3. i 4. razreda srednjih škola, a u slučaju većeg broja zainteresiranih, prednost će imati učenici koji su sudjelovali na natjecanjima iz kemije i ostvarili zapažene rezultate.  

Profesori, studenti i učenici držat će predavanja i pokuse

Uz Prvu gimnaziju Varaždin, Ljetnu školu kemije za darovite učenike organiziraju Institut Ruđer Bošković iz Zagreba i Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa. Svi zainteresirani učenici prijave mogu poslati na e-mail [email protected] s naznakom u predmetu: Prijava za ljetnu školu kemije u Prvoj gimnaziji Varaždin. U prijavi je potrebno navesti podatke o sudjelovanju na natjecanjima iz kemije i ostvarenim rezultatima.

Zanimljivo je da će predavanja i vježbe voditi profesori i studenti, ali i učenici. To su: doc. dr. sc. Tomislav Portada iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, studenti kemije Tin Miladinović, Viktor Škorjanc i Mia Bušljeta te Zvonimir Mlinarić, student farmacije. Predavanja i vježbe održavat će i Dora Grgurić, maturantica XV.gimnazije Zagreb, ali Ilija Srpak, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin. Polaznike će kemiji podučavati i profesori kemije Prve gimnazije Varaždin: Nada Flegar, prof. kemije i biologije te profesor mentor; Lidija Klampfl, prof. biologije i kemije te profesor mentor; Vinka Sambolec Škerbić, prof. biologije i kemije te profesor mentor; Tihana Čus Slatković, mr. educc. biologije i kemije i Anamarija Melnjak, prof. biologije i kemije.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje