– Puno toga već odrađujemo, ali se veselimo i novim izazovima koji su pred nama – ističe načelnik Nenad Horvatić.

U Općini Ljubešćica stalno se nešto radi i uređuje. O aktualnim radovima diljem Općine porazgovarali smo s načelnikom Nenadom Horvatićem.

Trenutno se izgrađuje 500 metara vodovodne mreže u naselju Ljubelj s precrpnom stanicom i 13 novih priključaka za domaćinstva. Ovim projektom će svi mještani Ljublja, čak i oni u najvišim dijelovima naselja, biti spojeni na magistralni vodovod i dobivati vodu.
Počela je i izgradnja oko kilometra sekundarne vodovodne mreže i devet vodovodnih priključaka u Križevačkoj ulici.

– U ovoj ulici žive mještani uz industrijsku cestu, između dva kamenoloma. Oni su možda i u najlošijoj poziciji u Općini, pa mi je drago da smo svima njima uspjeli “riješiti” vodu. Posljednjim radovima došli smo do broja od 94 % stanovnika Općine Ljubešćica koji u svakom trenutku imaju vodu iz magistralnog vodovoda – rekao je Horvatić.

Za kompletnu vodoopskrbu radi se dogradnja vodospreme Stiper, koja trenutno ima 50.000 m³, a dodaje se još toliko. Time će biti zadovoljene sve potrebe koje u ovom segmentu imaju mještani Općine Ljubešćica.

Krasna ribička kućica

Općina surađuje sa Športskim ribolovnim društvom “Diver” na dogradnji ribičke kućice u Kalničkoj Kapeli, uz Bednju. Cilj je da taj lijep prostor služi ribičima, ali i ostalim udrugama. Trebao bi to postati jedan od objekata po kojima će Općina Ljubešćica biti poznata. Kuća i njezina terasa imat će površinu od oko 100 m².

Uskoro uređenje staza na grobljima u Ljubešćici i Kalničkoj Kapeli

Od aktualnih projekata u tijeku je rekonstrukcija električne mreže te postavljanje nove LED rasvjete u naselju Javorni Vrh. Radove izvodi HEP, a Općina financira rasvjetna tijela.

Općina je pokrenula i nabavu za odabir izvođača za sanaciju klizišta u Vinogradskoj ulici, što je projekt koji se provodi s Hrvatskim vodama. Sanacija stoji 650.000 kuna, od čega Hrvatske vode daju 60 % iznosa, a Općina i Ministarstvo regionalnoga razvoja ostatak. U suradnji sa ŽUC-om raspisuje se i natječaj za sanaciju klizišta Budinec, koje je uz županijsku cestu. U tijeku je izrada projekta za sanaciju klizišta u Bednjanskoj ulici u Ljubešćici.

Općina Ljubešćica brine se o održavanju šumskih i poljskih putova te nerazvrstanih cesta, pa uskoro kreće natječaj i za njihovu sanaciju. Radi se o 3,5 kilometara ovakvih cesta. U planu je proširenje ulice Ljuba voda i zacjevljenje kanala u Rudničkoj ulici te izgradnja nogostupa u Zagorskoj ulici.

Ulaganje u budućnost

– Početkom ove godine u Ministarstvo graditeljstva prijavili smo projekt uređenja staza na grobljima. Dobili smo pozitivan odgovor i Ministarstvo će uređenje sufinancirati s 84.000 kuna. Nakon što izaberemo izvođača uređivat će se staze na grobljima u Ljubešćici i Kalničkoj Kapeli. Investicija je ukupno vrijedna 250.000 kuna. Time ćemo završiti uređenje svih naših groblja, bar za neko vrijeme. Posebno je bitno za Ljubešćicu da sa ŽUC-om vodimo pregovore oko otkupa zemljišta za mogućnost izgradnje obilaznice oko kamenoloma Hruškovec, prema naselju Ljubelj Kalnički. Mještani koji otud svakog dana putuju bore se s prašinom i blatom, pa pokušavamo naći neko rješenje. Također, drago mi je da smo prije desetak dana predali zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju kanalizacijske mreže i pročistača za područje Općine Ljubešćica. Gradi se kanalizacijska mreža sa šest precrpnih stanica u tri mjesna odbora – Ljubešćica, Kapela i Rakovec. Ovo je velika dionica na kojoj će biti puno posla. Pročistač će biti smješten u Poduzetničkoj zoni Ljubešćica. Ovaj je projekt vrijedan oko 25 milijuna kuna. Nadam se da ćemo uskoro dobiti lokacijsku dozvolu. Zatim s Hrvatskim vodama idemo u projekt kanalizacije i pročistača te se nadam da ćemo do početka sljedeće godine dobiti građevinsku dozvolu. Ipak, Općina Ljubešćica neće projekt vrijedan oko 25 milijuna kuna moći završiti bez pomoći Hrvatskih voda ili EU fondova. Veselimo se novim izazovima koji su pred nama – objasnio je Horvatić.

U Ljubešćici već razmišljaju i o proslavi Dana Općine. Sastalo se Povjerenstvo i ima zanimljivih ideja za proslavu.

Komentari

Komentara