Povežite se s nama

Međimurje

Kreativna izložba čuvarica bogate tradicije i baštine

Objavljeno:

- dana

KREATIVNO

Ručni radovi, domaći kolači i besplatan pregled vida pokazali su se dobitnom kombinacijom za privlačenje velikog broja posjetitelja na Uskrsnu izložbu Udruge žena “Trnovečko srce” održanu u subotu.

Kreativne žene iz “Trnovečkog srca” od izložbe su napravile cjelodnevno druženje uz degustaciju 30-ak vrsta domaćih kolača

Od otvorenja ujutro, pa sve do zatvaranja navečer u prostorijama bivše Općine Trnovec Bartolovečki smjenjivali su se posjetitelji, među kojima je bio i načelnik Općine Zvonko Šamec sa suprugom. Dok je načelnik pozorno saslušao svakog mještana koji mu se obratio s nekim problemom ili pohvalom, pažnju njegove supruge privlačili su ručni radovi vrijednih trnovečkih žena. 

Uskrsna izložba samo je jedno događanje u nizu koje tijekom cijele godine organizira “Trnovečko srce”,  udruga najpoznatija po svojoj makovnjači za koju su 2008. godine dobili jamstveni žig.  Njihovih ruku djelo je i rekordna mega makovnjača od 160 metara.

Imalo se i što za vidjeti. Ručni radovi s uskrsnim motivima, eleganti i veseli, plijenili su svojom kreativnom izradom. Bilo je tu nadstolnjaka, stolnjaka, prigodnih heklanih zečića, pisanica, kokica, ukrasnih vjenčića od šibe… – motivi kompletne uskrsne ikonografije. Kreativne žene iz “Trnovečkog srca” od izložbe su napravile cjelodnevno druženje uz degustaciju 30-ak vrsta domaćih kolača. Za svako osjetilo ponešto. Osim užitka posjetitelji su mogli pridonijeti i zdravlju svojih očiju jer  članovi udruge organizirali su  besplatni pregled vida i očnog tlaka koji su obavili djelatnici Poliklinike Sv. Nikola.

Niz događanja

U sklopu izložbe bilo je puno ručnih radova, ali i kolača

Uskrsna izložba samo je jedno događanje u nizu koje tijekom cijele godine organizira “Trnovečko srce”,  udruga najpoznatija po svojoj makovnjači za koju su 2008. godine dobili jamstveni žig.  Njihovih ruku djelo je i rekordna mega makovnjača od 160 metara. 

– Imamo likovnu, dramsku, plesnu sekciju, sekciju ručnih radova i izrade proste makovnjače. Održavamo niz događanja tijekom godine:  radionice, okrugle stolave, izložbe, proslavu Valentinovog, Dana žena, proštenja, Dane kruha, Dan seoske žene, najduze makovnjače, posjet domovima za starije i nemoćne, sajmove i gastro izložbe – rekla je predsjednica Udruge “Trnovečko srce” Branka Makšan, zadovoljna odazivom na Uskrsnu izložbu. 

Sva ta događanja “Trnovečkog srca” dokazuju da je udruga ispunila zacrtani cilj pri osnivanju 2007. godine – očuvanje tradicije i kulturne baštine njihovog kraja. Žene iz Udruge “Trnovečko srce” i više su nego dobare čuvarice kulturne baštine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec svoj rast i razvoj želi temeljiti na obnovljivim izvorima energije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Čakovec bio je domaćin edukativnog predavanja u okviru druge turneje pod nazivom „Dobra energija“ koju organizira i provodi Zelena energetska zadruga (ZEZ). Zadruga svoje aktivnosti provodi s ciljem edukacije građana o prednostima korištenja sunčeve energije te načinima i uvjetima ugradnje kućnih solarnih elektrana.

Edukacija o ugradnji kućnih solarnih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je u utorak, 19. listopada, u čakovečkoj zgradi Scheier pod vodstvom Maje Katić. Građanima se putem edukativnih prezentacija želi pomoći u realizaciji njihovih projekata na način koji će za njih biti maksimalno isplativ. Kampanja ZEZ-a je lokalno fokusirana da bi se prilike vezane uz korištenje solarne energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje solarne energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.

Uoči čakovečke radionice, gradonačelnica Ljerka Cividini održala je radni sastanak s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem, voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom i tehničkom stručnjakinjom Majom Katić da bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

– Sve što je povezano s obnovljivim izvorima energije, odnosno zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Rukovodimo se Strategijom energetskog razvoja RH do 2030. koja usmjerava prema smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, sigurnosti opskrbe i razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje „Dobra energija“ potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama – istaknula je gradonačelnica Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju čak 196 novih slučajeva zaraze koronom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 440 uzoraka, od čega su evidentirana 192 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 43,6% pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 27. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljena su 4 pozitivna slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 43 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 635.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 73.842 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 40 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirane su 4 osobe, otpuštene su 2 osobe, 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec i svake treće subote u mjesecu u trijaži Županijske bolnice Čakovec od 9 do 12 sati.

Cijepljenje se odvija i u Ljekarni Kotoriba 4., 8. i 17. studenog od 12 do 17 sati uz prethodnu najavu na broj 040/682-750, kao i u Ljekarni Štrigova 16. studenog od 12 do 17 sati te 23. studenog od 12 do 15 sati uz prethodnu najavu na broj 040/851-006.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. studenoga, uzimanje uzoraka za PCR i BAT testove odvijat će se od 7:30 sati u covid ambulanti iza Županijske bolnice Čakovec (Svetojelenska cesta), a iznimno u ponedjeljak, 1. studenog 2021. godine, neće se odvijati testiranja zbog državnog praznika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje