Povežite se s nama

Život i društvo

Kreće izgradnja javne rasvjete na ludbreškoj obilaznici

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Grad Ludbreg sklopio je ugovore za izvođenje radova na izgradnji javne rasvjete na ludbreškoj obilaznici, od izlaza iz naselja Poljanec do Šilec Benza.

Radovi će se izvoditi u dvije faze, prva uključuje građevinske radove, a u drugoj slijede elektromontažni radovi.

Ukupno će biti postavljena 42 rasvjetna stupa, odnosno LED svjetiljke, a Grad Ludbreg u tu će svrhu izdvojiti oko 450.000 kuna.

Grad Ludbreg posljednjih je godina uklonio sve štetne i neučinkovite svjetiljke zamjenivši ih visoko energetski učinkovitom LED ili energetski učinkovitom javnom rasvjetom, a većim dijelom u tu su svrhu korišteni eksterni izvori financiranja te EU fondovi.
Do 2020. godine provedeno je preko 10 projekata koji su se odnosili na zamjenu neučinkovite i štetne rasvjete i dopunu postojeće sa štedljivim i ekološkim LED svjetiljkama na području Grada Ludbrega. Po projektu energetske učinkovitosti zamjenom neučinkovite i štetne rasvjete sa štedljivim i ekološkim LED svjetiljkama intencija Grada bila je povećanje energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, smanjenje potrošnje energije te osiguravanje ušteda kroz zamjenu zastarjele rasvjete.

Projektom su se neučinkovite svjetiljke zamijenile s novim, energetski efikasnim LED rasvjetnim tijelima, a ujedno je izvršena i popuna mreže s nedostajućim rasvjetnim tijelima kako bi kvaliteta rasvjete bila u skladu s klasom pojedine prometnice na području Grada Ludbrega. Projekt je obuhvaćao grad Ludbreg i naselja Selnik, Sigetec i Kučan. U Ludbregu je prije nekoliko godina postavljeno prvih 116 LED, a sada je gotovo završena modernizacija javne rasvjete u naselju Ludbreg, ostalo je nepokriveno nekoliko kraćih dionica gdje rasvjete još uopće nema, a modernizacija je završena u naseljima Hrastovsko, Sigetec, Selnik i Kučan. Umjesto 733 rasvjete armature na bazi žive, broj rasvjetnih tijela se povećao na 909. Za Grad koji je vlasnik javne rasvjete to znači godišnje oko 290.000 kuna manje troškova potrošnje električne energije.

– Javna rasvjeta na području grada nema veliki udio u ukupnoj energetskoj potrošnji, ali predstavlja velik financijski trošak Gradu. Uštedom u ovom sektoru, Grad će moći otvoriti ulaganja u druge projekte, pa se stoga planiraju različite mjere na području javne rasvjete. Budući planovi odnose se na ugradnju energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete i zamjenu dotrajalih svjetiljki te uspostavu sustava upravljanja i nadzora. Modernizacija javne rasvjete obuhvaća radove kojima će se zadovoljiti potrebne norme, a zatim će se postojeće svjetiljke zamijeniti s novim LED svjetiljkama na području Grada Ludbrega – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić.

Prošle je godine Grad Ludbreg pustio u upotrebu testno polje pametne rasvjete u naselju Poljanec. S dobrim rezultatima u spomenutom naselju, postavio se zahtjev da se izvrši modernizacija sustava rasvjete na cijelom administrativnom području Grada Ludbrega. U prvoj fazi testnog polja implementirano je 121 svjetiljaka opremljenih CLSM sustavom za daljinski nadzor sustava javne rasvjete. Modernizirani sustav rasvjete ima instaliranu snagu od 5,6kW. Svjetiljke su opremljene sustavom za regulaciju snage te se instalirana snaga smanjuje tokom noći u cilju ostvarivanja ušteda.

Stari sustav rasvjete se sastojao od 63 svjetiljke raspoređenih uglavnom na svakome drugome stupu. Instalirana snaga stare rasvjete je bila 6,5kWbez mogućnosti regulacije.

Implementacijom sustava rasvjete povećan je broj rasvjetnih tijela za 58 dodatnih svjetiljki čime je postignuto ispunjavanje svjetlo tehničkih zahtjeva uz istodobno ostvarivanje uštede električne energije i implementacije pametnog sustava rasvjete. Implementirani sustav pametne rasvjeta omogućava prvi korak prema implementaciji smart city tehnologija. Kako je glavni preduvjet korištenja pametne rasvjete uspostaviti komunikaciju između svjetiljaka i centralnog poslužitelja, ovim projektom se implementira prvi korak za implementaciju sustava pametnog grada.

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jenkač: „Uređujemo postojeću, ali u planu je i nova, veća tržnica u Novom Marofu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gotovo pola stoljeća stara gradska tržnica u Novom Marofu polako, ali sigurno, dobiva novo ruho.

Završena je prva faza uređenja tržnice tijekom koje su postavljene nove nadstrešnice, javna rasvjeta i priključci za električnu energiju.

Gradska se tržnica prostire na 150 četvornih metara, a njezino će uređenje osigurati dostupniju ponudu građanima Novog Marofa u primjerenijim uvjetima.

– S obzirom na to da je tržnica u velikom dijelu svih natkrivenih prostora u privatnom vlasništvu, dok je u gradskom vlasništvu samo otvoreni prostor, preko tvrtke Novokom koja gospodari tržnicom prijavili smo projekt na natječaj LAG-a Prigorje-Zagorje i dobili određena sredstva – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač te dodao da je ukupna vrijednost radova oko 450.000 kuna.

Podsjetimo, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, LAG Prigorje-Zagorje na natječaju za provedbu tipa operacije 2.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, ostalu povezanu infrastrukturu te turističku infrastrukturu“, odobreno je 200.137,50 kuna za projekt „Izgradnja nadstrešnice na gradskoj tržnici“.

Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Novokom koji tržnicom i upravlja.

Gradonačelnik Jenkač najavljuje nova ulaganja i nove radove na uređenju tržnice, ali i okolnog prostora.

– Pred nama je još ulaganje od oko 120.000 kuna za nove stolove, odnosno štandove za naše prodavače. Osim toga, želimo proširiti nadstrešnicu, a u dogovoru s vlasnicima objekata kod tržnice urediti krovove koji su u lošem stanju. Namjera nam je i otkupiti dio zemljišta za parkiralište – kazao je Jenkač.

Mala tržnica u samom srcu Novog Marofa ipak neće ostati jedina tržnica u gradu.

– Ono što smo mi u novom detaljnom urbanističkom planu pripremili, to je novi prostor za buduću tržnicu. Namjeravamo, naime, u narednom razdoblju tržnicu izmjestiti iz centra grada, odnosno napraviti novu, a ovdje će ostati samo mala, zelena tržnica koja bi onda ovakvim prostorom zadovoljavala potrebe grada Novog Marofa – istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je da je već pronađena i lokacija za buduću tržnicu na većem, širem i dostupnijem prostoru, iza novomarofskog Vatrogasnog centra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje