Povežite se s nama

Život i društvo

Kreće preostalo uređenje dionice Radničke ulice u Trnovcu

Objavljeno:

- dana

U Općini Trnovec Bartolovečki kreće se s uređenjem Radničke ulice u Trnovcu, točnije preostale dionice u duljini od 600 metara, za što je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobiveno 405 tisuća kuna.

Ugovor o dodjeli sredstava potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar predao je načelniku Zvonku Šamecu na prigodnoj svečanosti održanoj u srijedu u Vinici.

Riječ je o sredstvima koja su dodijeljena preko javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini spomenutog ministarstva. Uz to, Općina će uložiti dio vlastitih sredstava kako bi se do kraja uredila spomenuta ulica. Prema riječima načelnika Zvonka Šameca sredstva će se utrošiti za uređenje rubnika, sustava odvodnje oborinskih voda te navlačenje novog sloja asfalta.

– Radnička ulica jedna je od frekventnijih ulica u Trnovcu. Prije nekoliko godina uređen je dio ulice, a izgrađen je i rotor koji je smirio promet i povećao sigurnost u tom dijelu naselja. Sada je na red došlo preostalih 600 metara ulice. Na taj način u potpunosti će se urediti Radnička ulica – izjavio je Šamec nakon dobivanja odluke o sufinanciranju uređenja ulice.

Načelnik je dodao i da uređenje ulice znači i veću sigurnost u prometu budući da osim vozila tu cestu koristi i veliki broj pješaka te biciklista.

Prilikom podjele odluka potpredsjednik Vlade je naglasio da, iako su to sredstva s nacionalne razine, ona pripadaju gradovima i općinama. Rekao je da su sredstva dodjeljivali prema potrebama i onima koji u zadnjih desetak godina nisu dobili gotovo nikakva sredstva. Istaknuo je da je upravo sjever Hrvatske bio zakinut i da se sada to ispravlja. Štromar drži da je ova Vlada napravila najviše upravo na decentralizaciji. Kazao je kako je ovoga puta od svih sredina najviše dobila Varaždinska županija te zaključio da gradonačelnici i načelnici iz Varaždinske županije rade najbolje projekte.

Inače, odluka dodijeljena Općini Trnovec Bartolovečki jedna je između 26 odluka koje su u srijedu dodijeljene načelnicima i gradonačelnicima s područja Varaždinske županije. Spomenutih 26 projekata ukupne je vrijednosti 6 milijuna kuna.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje