Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u petak, 4. listopada, potpisao je Okvirni sporazum za faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja sinagoge s predstavnikom tvrtke Graditelj iz Varaždinskih toplica, Stjepanom Huzjakom.

Potpisivanju su nazočili i Andrej Pal, predsjednik Židovske općine Čakovec, Ognjen Kraus, koordinator Židovskih općina Hrvatske te Dražen Klinčić, stručni uradnik u Ministarstvu kulture RH.

– Radovi u vrijednosti od 1.270.000 kuna započet će još ove godine, a obuhvaćat će faksimilnu rekonstrukciju sjevernog pročelja, te bi se pritom postavile i lukovice na vrhu tornjeva sinagoge. Ovime će se vrlo brzo promijeniti ne samo vizura ulice, već i cijeloga grada – istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Na nju se nadovezao varaždinski gradonačelnik naglasivši kako se ovom rekonstrukcijom vraćaizvorni oblik sinagoge, te da se na taj način želibar malo, ako je to uopće moguće, vratiti dug prema židovskoj zajednici, koje nažalost više nema u Varaždinu.

– Ovaj objekt će po svojoj namjeni biti multifunkcionalni, ali imati će spomeničku, odnosno memorijsku ulogu posvećenu židovskoj zajednici. Ovime pokazujemo svoju povijesnu multikulturalnost jer malo koji grad, s obzirom na sastav stanovništva, ima obnovljenu sinagogu, pravoslavnu crkvu i sve katoličke crkve – zaključio je gradonačelnik.

Komentari

Komentara