Povežite se s nama

U fokusu

Kredit odobren, počinje izgradnja suvremenog dječjeg vrtića u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Napokon novi dječji vrtić

Napokon je, nakon dugog čekanja, Vlada Republike Hrvatske odobrila kreditno zaduženje Općini Sračinec za izgradnju dječjeg vrtića. Radi se o HABOR-.ovom kreditu od 4.7 milijuna kuna, s kamatnom stopom od 3%, na rok od 15 godina.

– Raduje me da napokon  kreću radovi. Sve se odužilo izvan mojih predviđanja, znamo što se sve događalo s Vladom ove godine, ali evo i to je sad gotovo. Sve ostale radnje potrebne za početak izgradnje su već odavno završene – odobren nam je kredit HBOR-a, ishođene su sve potrebne dozvole, proveden je javni natječaj za izgradnju, ali sve je to bilo na čekanju do odluke Vlade.

Znamo koliko nam treba novi vrtić. Sračinec je jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj s pozitivnim pokazateljima nataliteta, a iz godine u godinu naš vrtić ne može primiti svu djecu koja bi ga željela pohađati. U godinama iza nas nadali smo se i pokušavali pronaći opciju u kojoj izgradnja vrtića ne bi bila financirana iz općinskog proračuna, no naišli smo na zatvorena vrata. Zato smo se odlučili izgraditi ga iz svojih sredstava. Općina Sračinec posebna je i po tome da do sada nismo imali nikakvo kreditno zaduženje, a ovo koje preuzimamo nas neće ugroziti, godišnji anuitet je oko 300.000 kuna. Mogu reći da će završetkom vrtića Općina Sračinec imati riješen jedan od najvećih problema s kojim se susrećem posljednjih nekoliko godina. – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Ukupno 900 kvadrata

Novi prostori vrtića obuhvaćat će oko 700 kvadratnih metara prostora sa šest odgojnih grupa te malom sportskom dvoranom. Prema najstrožim standardima bit će mjesta za 150 djece. Za usporedbu, trenutni vrtić pohađa 80 djece, a na raspolaganju im je samo 200 kvadratnih metara prostora. Nova zgrada naslanjat će se na postojeću koja će se renovirati i pretvoriti u modernu kuhinju i ostale prostore za zaposlenike vrtića, pa će tako novouređeni dječji vrtić imati ukupno 900 kvadratnih metara prostora.

Radove na izgradnji vrtića na natječaju je dobila tvrtka „Detmers kontejner“ d.o.o.  iz Sv. Križa Začretje, a ukupna cijena radova s porezom na dodanu vrijednost iznosi 3.770.812,50 kuna.  Unutarnje opremanje vrtića financirati će koncesionar.

Zgrada će se izgraditi od modernih materijala, a radovi će započeti krajem rujna ove godine i trajat će oko tri mjeseca te se pretpostavlja da će završiti do kraja godine ili najkasnije u siječnju 2017. godine.

Sračinec će tako prvi u Županiji dobiti dječji vrtić montažni kontejnerski dječji vrtić, poput onog samoborskog, koj je ovih dana razgledala i delegacija Grada jer isti se namjerava graditi u Gornjem Kućanu i Hrašćici

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje