Povežite se s nama

U fokusu

Kredit odobren, počinje izgradnja suvremenog dječjeg vrtića u Sračincu

Objavljeno:

- dana

Napokon novi dječji vrtić

Napokon je, nakon dugog čekanja, Vlada Republike Hrvatske odobrila kreditno zaduženje Općini Sračinec za izgradnju dječjeg vrtića. Radi se o HABOR-.ovom kreditu od 4.7 milijuna kuna, s kamatnom stopom od 3%, na rok od 15 godina.

– Raduje me da napokon  kreću radovi. Sve se odužilo izvan mojih predviđanja, znamo što se sve događalo s Vladom ove godine, ali evo i to je sad gotovo. Sve ostale radnje potrebne za početak izgradnje su već odavno završene – odobren nam je kredit HBOR-a, ishođene su sve potrebne dozvole, proveden je javni natječaj za izgradnju, ali sve je to bilo na čekanju do odluke Vlade.

Znamo koliko nam treba novi vrtić. Sračinec je jedna od rijetkih sredina u Hrvatskoj s pozitivnim pokazateljima nataliteta, a iz godine u godinu naš vrtić ne može primiti svu djecu koja bi ga željela pohađati. U godinama iza nas nadali smo se i pokušavali pronaći opciju u kojoj izgradnja vrtića ne bi bila financirana iz općinskog proračuna, no naišli smo na zatvorena vrata. Zato smo se odlučili izgraditi ga iz svojih sredstava. Općina Sračinec posebna je i po tome da do sada nismo imali nikakvo kreditno zaduženje, a ovo koje preuzimamo nas neće ugroziti, godišnji anuitet je oko 300.000 kuna. Mogu reći da će završetkom vrtića Općina Sračinec imati riješen jedan od najvećih problema s kojim se susrećem posljednjih nekoliko godina. – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Ukupno 900 kvadrata

Novi prostori vrtića obuhvaćat će oko 700 kvadratnih metara prostora sa šest odgojnih grupa te malom sportskom dvoranom. Prema najstrožim standardima bit će mjesta za 150 djece. Za usporedbu, trenutni vrtić pohađa 80 djece, a na raspolaganju im je samo 200 kvadratnih metara prostora. Nova zgrada naslanjat će se na postojeću koja će se renovirati i pretvoriti u modernu kuhinju i ostale prostore za zaposlenike vrtića, pa će tako novouređeni dječji vrtić imati ukupno 900 kvadratnih metara prostora.

Radove na izgradnji vrtića na natječaju je dobila tvrtka „Detmers kontejner“ d.o.o.  iz Sv. Križa Začretje, a ukupna cijena radova s porezom na dodanu vrijednost iznosi 3.770.812,50 kuna.  Unutarnje opremanje vrtića financirati će koncesionar.

Zgrada će se izgraditi od modernih materijala, a radovi će započeti krajem rujna ove godine i trajat će oko tri mjeseca te se pretpostavlja da će završiti do kraja godine ili najkasnije u siječnju 2017. godine.

Sračinec će tako prvi u Županiji dobiti dječji vrtić montažni kontejnerski dječji vrtić, poput onog samoborskog, koj je ovih dana razgledala i delegacija Grada jer isti se namjerava graditi u Gornjem Kućanu i Hrašćici

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati