Povežite se s nama

U fokusu

Kredit za bale proglašen “povjerljivim”: otkrivamo koliko će iznositi kamate

Objavljeno:

- dana

HBOR-OVA PONUDA (NI)JE TAJNA

Varaždinski gradski vijećnici će 15. rujna odlučivati o novom rebalansu proračuna i kreditu za bale. Prema najnovijem prijedlogu gradonačelnika Gorana Habuša, proračun Grada Varaždina iznosio bi 320,2 milijuna kuna, što je čak 41,2 milijuna kuna manje u odnosu na važeći plan prihoda i rashoda za 2016. godinu. Najveće izmjene odnose se na sanaciju zemljišta u Brezju, odnosno na balirani otpad.

Gradonačelnik, kao što je već najavio, predlaže vijećnicima da „blagoslove“ kreditno zaduženje za 70 milijuna kuna za balirani otpad, i to nakon što je Fond za zaštitu okoliša drugi put odbio sufinancirati koncesiju kao nezakonito rješenje.

Do kraja godine – ništa

Na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća, Habuš je potvrdio da će kredit biti dostatan samo za premještanje varaždinskih bala. Sljedeće godine će biti potrebno osigurati još 20-ak milijuna kuna za odlaganje bala iz četiri općina, a onda i za sanaciju tla ispod bala.

– Čak i kad bi do 1. listopada uspjeli ishoditi kredit, dobiti suglasnost Ministarstva financija, odnosno Vlade, te potpisati ugovor s koncesionarom, varaždinske bale ne bi bile riješene do kraja ove godine budući da bi bilo ugovoren rok od četiri mjeseca – naveo je Habuš.

Sljedeće godine za sanaciju Brezja bit će potrebno osigurati dodatnih 20-ak milijuna kuna

Dakle, preostalih 20-ak milijuna kuna – koje Grad ne može očekivati od tri općine, a ni od Fonda za zaštitu okoliša – trebat će osigurati u proračunu za 2017. godinu. Iz toga je jasno da bi, kao što smo već i upozorili, najnovije „rješenje“ za bale koštalo više od 100 milijuna kuna.

Gradskim vijećnicima je poslan i materijal pod kojim bi uvjetima HBOR odobrio kredit, no proglašeni su „povjerljivima“.

Došli smo u posjed tih dokumenata: HBOR je dao ponudu za kredit u iznosu od 70 milijuna kuna za „radove na sanaciji odlagališta“. Iz toga se može zaključiti da „radovi“ podrazumijevaju odvoz oko 95 tisuća tona bala.

Zanimljivo je to da je jedan od „standardnih preduvjeta za ovakvu vrstu financiranja” i “dostava svih dozvola, suglasnosti i rješenja potrebnih za gradnju“. Grad, naravno, takvih dozvola nema.  

Rok otplate kredita je 10 godina, uz kamatnu stopu od 3 posto godišnje, ali ne fiksnu nego – promjenjivu.

Kamata bi bila akcijska i promjenjiva, a za obradu kredita treba keširati oko pola milijuna kuna

– Sad trebamo iskoristiti akcijsku kamatu od tri posto. Kamata je promjenjiva i može rasti, ali je u svakom slučaju bolje da je početna 3 posto, a ne, primjerice, 4 posto – rekao je Habuš na susretu s novinarima u Gradskoj vijećnici.

Pojednostavljeno rečeno, Habuš predlaže zaduženje uz akcijsku kamatu, pa ni sam ne zna hoće li Varaždinci morati kroz proračun na kraju ukupno taj kredit platiti 82 ili 92 milijuna kuna. Tome još treba dodati i oko pola milijuna kuna, koliko bi Grad morao keširati odmah za naknadu za obradu kredita koji iznosi 0,8 posto.

Suglasnost će dati Ministarstva financija s kojim su u sporu?

Tu je i niz drugih preduvjeta, među kojima je i dostava „dokaza da nema neplaćenih poreza ni drugih pristojbi“. Kao što je poznato, Grad Varaždin, odnosno Javna ustanova Gradski stanovi je u svibnju prošle godine pokrenula upravni spor protiv rješenja Ministarstva financija.

To su učinili nakon što je Ministarstvo poslalo izvršno i ovršno rješenje o prisilnoj naplati 9,3 milijuna kuna. Riječ je o novcu iz državnog proračuna koji su uplaćeni JUGS-u, a utvrđeno je da su bili potrošeni nenamjenski. S obzirom da je Grad osnivač, ne samo da solidarno mora snositi dugove JUGS-a, nego je putem svojih predstavnika u Upravnom vijeću Gradskih stanova i odlučio ući u spor s Ministarstvom financija.

Čak i kad bi gradski vijećnici u četvrtak, 15. rujna, odobrili Habušu da uzme kredit u HBOR-u, on ne bi mogao biti realiziran bez suglasnosti Ministarstva financija, odnosno Vlade.

Habuš, međutim, tvrdi da Grad nije u sporu s Ministarstvom financija. Nije nam dopustio da ga pitamo za dug JUGS-a prema ovršnom rješenju, odnosno za spor Grada s Ministarstvom financija preko JUGS-a.

Jedinstveni zahtjev…

No, zahtjev Grada Varaždina zasigurno će biti jedinstven: tražit će suglasnost na ogromno zaduženje od jednog Ministarstva, čije rješenje putem svoje ustanove spore na sudu, a uz to su uspjeli izvrijeđati čak dva ministra zaštite okoliša, ali i djelatnike Ministarstva zaštite okoliša.

Nizu dvojbi treba dodati još jednu. Naime, jedinice lokalne samouprave mogu se zaduživati radi investicija. Je li premještanje otpada iz Varaždina u Davor investicija, sud bi trebalo dati Ministarstvo financija. Ni za komentar toga nismo mogli pitati gradonačelnika, jer nas je prekinuo i ustvrdio: „Očekujem suglasnost Ministarstva financija.“

Hoće li mu uopće trebati suglasnost Ministarstva financija? To će biti poznato nakon sjednice Gradskog vijeća u četvrtak: da bi rebalans proračuna prošao, gradonačelnikov prijedlog mora podržati 13 od 25 vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Zbog krize u Njemačkoj drvoprerađivači smanjili proizvodnju, Požgaj grupa našla nova tržišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako je drvno-prerađivačku industriju i graditeljstvo pogodila kriza, ponajprije u Njemačkoj, čini se da se po prvi put događa da Hrvatske šume ne mogu prodati predviđenu količinu trupaca. Odnosno, prema nekim informacijama do kojih je došao Lider, imaju višak.

Pad narudžbi je očekivan, jer nakon štete izazvane olujnim nevremenom uslijedila je kriza u Njemačkoj koju sve više osjećaju i druge europske zemlje. Potvrđuje to i čelni čovjek Požgaj grupe Nikola Požgaj koji kaže da se pad narudžbi mogao očekivati čak i da krize u Njemačkoj nije bilo s obzirom na to da su 2021. i 2022. bile rekordne godine u proizvodnji i izvozu drvno-prerađivačke industrije.

Naime, to su godine nakon pandemije kada su kupci nastojali popuniti skladišta robom koju su k tome plaćali skuplje, pa kad su se trgovci namirili, bilo je za očekivati pad bez obzira na krizu u Njemačkoj.

Doduše, on ne vjeruje da je došlo do ukupnog pada narudžbi drvnoprerađivačkih proizvoda i posljedično tome pojave viška trupaca zbog toga, nego kao jedini mogući uzrok neprodanih trupaca vidi u spomenutoj vjetrolomnoj oluji koja je oštetila mnoga stabla.

– Nisam siguran da ima viška trupaca u Hrvatskim šumama jer ih i oni režu onoliko koliko treba. Ako bi ih rezali više, to bi značilo da trupci negdje leže i postoji opasnost da počnu trunuti. Ali u HŠ najbolje znaju taj podatak, a ono što se može reći jeste da je s nekih tržišta, tu prvenstveno mislim na njemačko, naručeno manje drvno-prerađivačke robe u zadnje vrijeme – kaže Požgaj.

No dodao je da Požgaj grupa i dalje radi s istim kapacitetom, odnosno, pad njemačkih narudžbi nadomještaju novim narudžbama iz drugih zemalja.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Poznat je datum kad kreće isplata povrata poreza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porezna uprava objavila je da isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja. Pravo na povrat ima čak 830.122 porezna obveznika, a rješenje Porezne uprave počet će stizati od današnjeg dana.

-Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 15.04.2024. godine,  u postupku utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu kod ukupno 830.122 porezna obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 332.811.592,99 eura, dok je kod 97.512 poreznih obveznika utvrđena obveza za uplatu poreza na dohodak i prireza na dohodak u iznosu 35.290.255,23 eura – stoji u priopćenju Porezne uprave.

Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu ukupno će 212.438 poreznih obveznika – mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama, od toga 83.528  osoba do 25 godina života u iznosu od  75.881.564,42 eura, odnosno 128.910 mladih osoba od 26 do 30 godina života u iznosu od  100.127.481,51 eura.

Ostatak priopćenja donosimo u nastavku:

Obavijest o privremenim poreznim rješenjima u svezi povrata poreza na dohodak za 2023. građani će početi dobivati od 22. travnja 2024. u svoje Korisničke pretince u sustav eGrađani (https://gov.hr/?lang=hr), a Porezna uprava će tijekom svibnja započeti s dostavom rješenja poštom na adrese prebivališta ili uobičajenog boravišta.

Povrati poreza izvršavat će se onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim će se izdavati rješenja.

Visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, olakšicama na koje porezni obveznik ima pravo, te godinama života za mlade osobe (do 30 g.).

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2023. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje