Povežite se s nama

U fokusu

Kredit za bale proglašen “povjerljivim”: otkrivamo koliko će iznositi kamate

Objavljeno:

- dana

HBOR-OVA PONUDA (NI)JE TAJNA

Varaždinski gradski vijećnici će 15. rujna odlučivati o novom rebalansu proračuna i kreditu za bale. Prema najnovijem prijedlogu gradonačelnika Gorana Habuša, proračun Grada Varaždina iznosio bi 320,2 milijuna kuna, što je čak 41,2 milijuna kuna manje u odnosu na važeći plan prihoda i rashoda za 2016. godinu. Najveće izmjene odnose se na sanaciju zemljišta u Brezju, odnosno na balirani otpad.

Gradonačelnik, kao što je već najavio, predlaže vijećnicima da „blagoslove“ kreditno zaduženje za 70 milijuna kuna za balirani otpad, i to nakon što je Fond za zaštitu okoliša drugi put odbio sufinancirati koncesiju kao nezakonito rješenje.

Do kraja godine – ništa

Na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća, Habuš je potvrdio da će kredit biti dostatan samo za premještanje varaždinskih bala. Sljedeće godine će biti potrebno osigurati još 20-ak milijuna kuna za odlaganje bala iz četiri općina, a onda i za sanaciju tla ispod bala.

– Čak i kad bi do 1. listopada uspjeli ishoditi kredit, dobiti suglasnost Ministarstva financija, odnosno Vlade, te potpisati ugovor s koncesionarom, varaždinske bale ne bi bile riješene do kraja ove godine budući da bi bilo ugovoren rok od četiri mjeseca – naveo je Habuš.

Sljedeće godine za sanaciju Brezja bit će potrebno osigurati dodatnih 20-ak milijuna kuna

Dakle, preostalih 20-ak milijuna kuna – koje Grad ne može očekivati od tri općine, a ni od Fonda za zaštitu okoliša – trebat će osigurati u proračunu za 2017. godinu. Iz toga je jasno da bi, kao što smo već i upozorili, najnovije „rješenje“ za bale koštalo više od 100 milijuna kuna.

Gradskim vijećnicima je poslan i materijal pod kojim bi uvjetima HBOR odobrio kredit, no proglašeni su „povjerljivima“.

Došli smo u posjed tih dokumenata: HBOR je dao ponudu za kredit u iznosu od 70 milijuna kuna za „radove na sanaciji odlagališta“. Iz toga se može zaključiti da „radovi“ podrazumijevaju odvoz oko 95 tisuća tona bala.

Zanimljivo je to da je jedan od „standardnih preduvjeta za ovakvu vrstu financiranja” i “dostava svih dozvola, suglasnosti i rješenja potrebnih za gradnju“. Grad, naravno, takvih dozvola nema.  

Rok otplate kredita je 10 godina, uz kamatnu stopu od 3 posto godišnje, ali ne fiksnu nego – promjenjivu.

Kamata bi bila akcijska i promjenjiva, a za obradu kredita treba keširati oko pola milijuna kuna

– Sad trebamo iskoristiti akcijsku kamatu od tri posto. Kamata je promjenjiva i može rasti, ali je u svakom slučaju bolje da je početna 3 posto, a ne, primjerice, 4 posto – rekao je Habuš na susretu s novinarima u Gradskoj vijećnici.

Pojednostavljeno rečeno, Habuš predlaže zaduženje uz akcijsku kamatu, pa ni sam ne zna hoće li Varaždinci morati kroz proračun na kraju ukupno taj kredit platiti 82 ili 92 milijuna kuna. Tome još treba dodati i oko pola milijuna kuna, koliko bi Grad morao keširati odmah za naknadu za obradu kredita koji iznosi 0,8 posto.

Suglasnost će dati Ministarstva financija s kojim su u sporu?

Tu je i niz drugih preduvjeta, među kojima je i dostava „dokaza da nema neplaćenih poreza ni drugih pristojbi“. Kao što je poznato, Grad Varaždin, odnosno Javna ustanova Gradski stanovi je u svibnju prošle godine pokrenula upravni spor protiv rješenja Ministarstva financija.

To su učinili nakon što je Ministarstvo poslalo izvršno i ovršno rješenje o prisilnoj naplati 9,3 milijuna kuna. Riječ je o novcu iz državnog proračuna koji su uplaćeni JUGS-u, a utvrđeno je da su bili potrošeni nenamjenski. S obzirom da je Grad osnivač, ne samo da solidarno mora snositi dugove JUGS-a, nego je putem svojih predstavnika u Upravnom vijeću Gradskih stanova i odlučio ući u spor s Ministarstvom financija.

Čak i kad bi gradski vijećnici u četvrtak, 15. rujna, odobrili Habušu da uzme kredit u HBOR-u, on ne bi mogao biti realiziran bez suglasnosti Ministarstva financija, odnosno Vlade.

Habuš, međutim, tvrdi da Grad nije u sporu s Ministarstvom financija. Nije nam dopustio da ga pitamo za dug JUGS-a prema ovršnom rješenju, odnosno za spor Grada s Ministarstvom financija preko JUGS-a.

Jedinstveni zahtjev…

No, zahtjev Grada Varaždina zasigurno će biti jedinstven: tražit će suglasnost na ogromno zaduženje od jednog Ministarstva, čije rješenje putem svoje ustanove spore na sudu, a uz to su uspjeli izvrijeđati čak dva ministra zaštite okoliša, ali i djelatnike Ministarstva zaštite okoliša.

Nizu dvojbi treba dodati još jednu. Naime, jedinice lokalne samouprave mogu se zaduživati radi investicija. Je li premještanje otpada iz Varaždina u Davor investicija, sud bi trebalo dati Ministarstvo financija. Ni za komentar toga nismo mogli pitati gradonačelnika, jer nas je prekinuo i ustvrdio: „Očekujem suglasnost Ministarstva financija.“

Hoće li mu uopće trebati suglasnost Ministarstva financija? To će biti poznato nakon sjednice Gradskog vijeća u četvrtak: da bi rebalans proračuna prošao, gradonačelnikov prijedlog mora podržati 13 od 25 vijećnika.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Ravnatelj Kudelić o obustavi isporuke lijekova: “Samo za plaće djelatnicima potrebno je 120 % mjesečnog limita”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Nenad Kudelić osvrnuo se na situaciju vezanu uz nestašicu lijekova, s obzirom na to da se danas pojavila informacija da je od strane veledrogerija obustavljena isporuka lijekova prema 15 bolnica u Hrvatskoj.

– Situacija s opskrbom lijekovima je teška u svim bolnicama u HR. Obavio sam razgovor s Ministarstvom po tom pitanju, a četiri velike kapitalne veledrogerije koje rade opskrbu većinom potrošnog materijala i lijekova svim bolnicama, uvjetuju opskrbu plaćanjem bilo starih računa, bilo svođenje plaćanja na razinu ispod 365 dana, što je u ovakvim uvjetima nemoguće, bilo traženjem avansne uplate jedan za jedan, ili čak u nepovoljnijem omjeru. Opskrba je izuzetno teška, u dogovoru smo sa osnivačem zagrabili su tzv. cashfull, kako bismo mogli osigurati koliko-toliko normalnu opskrbu. Ako ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini cijelog zdravstvenog sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke bolnicama – izvijestio je Kudelić.

Nadalje, rekao je da je treba kao ključno prepoznati nedostatno financiranje zdravstvenog sustava.

– U ovome trenu, teško se možemo uspoređivati sa skandinavskim zemljama koje izdvajaju za zdravstvo i višestruko u odnosu na nas. Ako se usporedimo sa susjednom Slovenijom, vidjet ćemo da je u HR izdvajanje po glavi stanovnika za zdravstvo je upola manje. I tu leži ključ problema. Znači, neodrživo je financiranje na način da je samo za plaće djelatnicima potrebno 120 % mjesečnog limita. Trenutno su troškovi izuzetno porasli zahvaljujući činjenici da zbrinjavamo i dalje velik broj covid bolesnika. I inače je u našoj bolnici oko 84 do 96 % limita odlazilo na plaće, što znači da vama ostaje 10 % ukupnog budžeta za plaćanje svega. To nije dostatno ni za komunalije, a kamoli potrošnog materijala i lijekova koje bolnica troši – naveo je Kudelić.

Do sada je to rješavalo financijskim injekcijama (sanacijama), objašnjava, a u proteklom razdoblju Bolnica je primila veliku sumu novaca – oko 49 milijuna kuna, no usprkos tome, dugovi veledrogerijama nisu svedeni na 365 dana, kao i u većini ustanova, što je jedan od problema koji Bolnicu stavljaju u nepovoljnu poziciju, izvijestio je Kudelić.

– Nadam se i vjerujem da će se način financiranja promijeniti i iznaći rješenja kako naši pacijenti ne bi bili zakinuti za skrb. Uspjeli smo koliko-toliko osigurati lijekove. No, ako dođe do nestašice, to neće biti samo problem OB Varaždin, već nacionalni. Znamo što se događa kada određenih lijekova nema. Bolesnici se i stanja ne mogu liječiti. Do sada se to nije dogodilo nikad i nadam se da neće i sada – poručio je ravnatelj OB Varaždin.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Dr. Kudelić: „Da nam je netko prije godinu dana rekao što nas sve očekuje, ne bih mu vjerovao“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

– Na današnji dan prije godinu dana imali smo prvi zabilježeni slučaj koronavirusa u Varaždinskoj županiji, neki bi rekli da je tome proteklo puno više. Krajem 2019. COVID je detektiran u Kini, a početkom 2020. u Europi, Italiji. U tu svrhu je Stožer civilne zaštite već tijekom veljače prošle godine započeo sa sjednicama, kako bi bio spreman za novi izazov, za koji smo tek pretpostavljali da će doći u Hrvatsku – započeo je sa svojim osvrtom na epidemiju koronavirusa zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Naime, povod današnje konferencije za medije bio je protek od godinu dana od prvog zabilježenog slučaja koronavirusa u Varaždinskoj županiji, o čemu, istaknuo je Vugrin, u počecima nisu mnogo znali. Naveo je da je taj period obilježilo uvođenje lockdowna, povećane pažnje jednih na druge te da je županijski Stožer održao oko 130 sastanaka.

– OB Varaždin je imala posebno imala izazovnu situaciju. Jedan odjel infektologije koji standardno ima 14 kreveta, je kontinuiranom ekspanzijom došao do 304 kreveta. Tijekom ožujka mobilizirani su i dodatni objekti – Hotel Trakošćan kao karantena za vozače, mobilizirali smo Studentski dom koji nam, srećom, nije trebao, u drugome valu mobilizirane su dvije sekundarne jedinice – jedna u Možđencu i druga odjel u Varaždinskom Toplicama. Imali smo na raspolaganju i šatore s 36 ležajeva, koje smo počeli koristiti isključivo za tranzit na sekundarne lokacije OB Varaždin, u Klenovnik i Novi Marof. Sa smanjivanjem broja hospitaliziranih, šatore smo natrag dali na raspolaganje MORH-u, i oni su sada u Sisačko-moslavačkoj županiji – pojasnio je Vugrin.

Podsjetio je da je vrhunac epidemije bio 15. prosinca sa 278 težih slučajeva i 24 osobe na respiratoru. Kada je riječ o propusnicama, dodatno je bilo aktivirano 30 osoba koji su putem mailova obradili više od 12.000, a putem e-Građana više od 8.000 zahtjeva.  

– Najveći izazov imali smo oko samog tumačenja epidemioloških mjera, kao i oko naših zahtjeva za dodatnim mjerama za područje Varaždinske županije. Ta točka nam je zadala najviše glavobolje. Imali smo od svih županija, početkom studenoga 2020., najveći rast. Na žalost, upravo zbog toga, jer smo prvi imali odstupanje od prosjeka, nije se shvaćalo ozbiljno naša upozorenja i kasnilo se sa potvrđivanjem odluka. Slijedom toga, došlo je do eksponencijalnog rasta i 16 dana nakon toga smo potom bili regija sa najgorom situacijom na europskom kontinentu. To nam je uzrokovalo i najveći broj hospitaliziranih, ali i smrtnih slučajeva prema broju stanovnika – naveo je dožupan Vugrin, osvrnuvši se na situaciju danas.

Ponovio je da mjere daju rezultate, upozoravajući građane da njihovo popuštanje nikako nije znak da se mjera ne treba pridržavati.

– Prve zrake sunca potaknule su nas na izlazak van, terase su pune i potaknule da se podružimo s ljudima s kojima se dugo nismo vidjeli. U tome nema ništa loše, ali uz pridržavanje određenih epidemioloških mjera – apelirao je Vugrin, dok je ravnatelj Opće bolnice Varaždin dr. sc. Nenad Kudelić izjavio „da nam je netko prije godinu dana rekao što nas sve očekuje u narednih godinu dana, ne bih mu vjerovao“.

–  Kada se počeo pojavljivati određeni broj novozaraženih na području RH, pitali smo se kako je moguće da na području Varaždina, taj deveti bolesnik baš ovdje, a ne negdje u većim sredinama. Našli smo objašnjenje: Varaždin je izuzetno dobro gospodarski povezan s Italijom u kojoj je zaraza buktala, a i smješten je u ekonomski najrazvijenijem djelu Hrvatske, gdje je i kretanje ljudi najveće – započeo je ravnatelj OB Varaždin.

I nastavio: – Kad smo promatrali što se događa u Italiji, nismo smatrali da se takvo nešto može dogoditi u Varaždinu. Ali, pripremali smo se na to i radili određene kalkulacije. Sjećam se jednog pitanja na sjednici Kriznog stožera: „Što bi bilo kad bismo imali takvu situaciju kakva je u Bergamu?“. Kalkulacije sam se bojao izreći naglas jer su rekle 8400 zaraženih ukupno i 140 bolesnika u bolnici. I tu brojku smo smatrali katastrofalnom. Neću reći da smo pogriješili, jer je nemoguće prognozirati tijek epidemije, ali se ta projekcija pokazala duplo gorom. U bolnici je bilo 298 pacijenata, više od 15.000 kumulativno zaraženih bolesnika u županiji… Prikazivali smo krivulju u Varaždinskoj županiji koja je imala izgled dvogrbe deve. No, ono što se desilo kasnije, ne da to nije bila deva, već su to bili sitni obronci ogromne planine na koju smo se penjali – slikovito je objasnio Kudelić.

Sa današnjim danom ta krivulja je završila sa 20.975 bolno-opskrbnih dana (broj pacijenata puta broj dana ležanja u bolnici), što je skoro 21.000 dan proveden u bolnici na račun korona-bolesnika. Dodajmo da je u OB Varaždin bilo je 1340 hospitaliziranih s prosječnom dužinom ležanja od 16 dana, a neki su ležali i nekoliko mjeseci. Velik dio građana je i preminulo.

– Prije godinu dana postavljali ste nam pitanja: „Je li to s koronom ili od korone?“. “Da li je osoba koja ima 65 godina i karcinom umrla sa koronom ili od korone?”. Osobe koje su umrle u jedinici intenzivnog liječenja umrle su od upale pluća izazvane koronavirusom. Nesporno je to da su i ostali umrli od zaraze koronavirusom. Jer, ako uspoređujete isto razdoblje od godinu prije, boravak i broj pacijenata u bolnici je neusporediv – istaknuo je Nenad Kudelić, pohvalivši rad svih djelatnika Bolnice, od kojih je zaraženo bilo 25 %, radeći s korona-bolesnicima.

Objasnio je da se nisu bojali raditi i općenito posla, već da neće morati biti u situaciji da biraju tko će biti liječen, kako je bilo u Italiji. No, zahvaljujući pomoći, u Varaždinskoj županiji je u svakome trenu bilo dosta aparature i zaštitne opreme. Zahvaljujuće svemu tome, bolnica je dobila status COVID bolnice, što Kudelić objašnjava riječima da su i prije tog proglašenja „bili i jesmo COVID bolnica“.

– Pokazalo se da je Civilni stožer odradio velik posao, da su mjere o kojima smo govorili dale rezultate i da ono što smo govorili, da u bolnici ne liječimo epidemiju, već pojedinačne slučajeve, te da se epidemija ne može spriječiti nego liječiti, pokazalo istinitim. Ovim putem zahvaljujem svima koji su nam dali podršku i apeliram na sve sugrađane da će daljnji tijek epidemije najvećim djelom ovisiti isključivo o njihovom ponašanju – upozorio je Kudelić, podsjetivši da je epidemija počela prošle godine upravo u ovo doba.

O cijepljenju u Varaždinskoj županiji

Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog, voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, objavila je nove podatke o cijepljenju.

– Zavod za javno zdravstvo je neiscrpno radio u borbi protiv korona infekcije. Unatoč svom umoru, nastavljamo tu borbu dalje. Na početku ove godine ušli smo u prvu fazu cijepljenja (korisnici staračkih domova i zdravstveni djelatnici) tako da smo danas već procijepili sa dvije doze 2618 osoba. Unatrag zadnjih tjedna dana ušli smo u drugu fazu cijepljenja (osobe 65 godina naviše te kronični bolesnici), koju provodimo na način da se cjepivo distribuira prema liječnicima obiteljske medicine. Ukupno je do sada, prema liječnicima distribuirano 3610 doza cjepiva, koje je prošli tjedan u potpunosti utrošeno. Nadalje, kroz sljedećih tjedana, pristižu nam cjepiva i nastavlja se isti taj ritam, a u trenutku kada će Zavod zaprimiti veće količine cjepiva, otvorit će se punktovi i započeti s masovnijim cijepljenjem – rekla je Katica Čusek Adamić, apelirajući na građane da se prijave za cijepljenje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!