Povežite se s nama

U fokusu

Krimpolicija u Aquatehnici, a što istražuju, nije poznato

Objavljeno:

- dana

Sumnjivi radovi?

I dok izvješća o poslovanju za 2015. godinu pokazuju da je varaždinska Aquatehnika uspjela stabilizirati poslovanje, sve je u drugi plan bacila vijest da je tvrtku posjetila krimpolicija. Da su policijski službenici bili u tvrtki koja je u 100-postotnom vlasništvu Varkoma, potvrdio je direktor Gordan Novak.

– Postupali su po prijavi protiv jedne druge tvrtke, a mi smo povezani putem zajedničkoga gradilišta, na kojem je bilo više izvođača radova. Više od toga ne mogu vam reći – rekao je Novak.

U kuloarima se mogu čuti priče da krimpolicija navodno istražuje radove koje je obavljala Aquatehnika. Direktor, međutim, o tome nema saznanja. – To mi je prvi glas.  Dokumente, pa tako i račune Aquatehnike, nitko nije pregledavao niti ih bilo kakvim dopisom zatražio – rekao je Novak.

Predsjednik Nadzornog odbora Aquatehnike Božidar Kolarić nam je u ponedjeljak rekao da službenih informacija o provođenju istrage u toj tvrtki nema.

– Zatražio sam od Uprave tvrtke  da se što je prije moguće sazove sjednica Nadzornog odbora, a vezano uz polugodišnje izvješće o poslovanju, ali i za raspravu o bilo kojoj drugoj temi. Dobio sam odgovor da se nakon konzultacija s vlasnikom Varkomom kao mogući termin sjednice NO-a predlaže 15. kolovoza   – naveo je.

Porezni gubici

Aquatehnika sudjeluje na izgradnji Aglomeracije Čakovec, projektu vrijednom 105 milijuna kuna

Kad je u pitanju poslovanje u 2015. godini, Aquatehnika je ostvarila dobit u iznosu od gotovo 600.000 kuna, čime je zaustavljeno negativno poslovanje iz 2014. godine, kad je gubitak iznosio gotovo pet milijuna kuna.

„Tijekom 2015. godine došlo je do stabilizacije poslovanja društva temeljem normalizacije općeg stanja u društvu, povećanog radnog angažmana svih zaposlenika te blagog oporavka tržišta u našoj branši. Društvo se prilagodilo na smanjenje financiranja projekata od strane Hrvatskih voda Zagreb, pa je sve veće težište stavljeno na javne natječaje na koje smo aplicirali sami ili u zajednici sa srodnim tvrtkama iz našeg okruženja. Od takvih značajnih projekata svakako treba spomenuti suradnju na izgradnji Aglomeracije Čakovec, na projektu vrijednom 105 milijuna kuna“, naveo je Novak u izvješću o financijskom poslovanju za 2015.

Izdvojio je i projekt izgradnje cjevovoda Črešnjevo – Vidovec – Nova Ves – Petrijanec. „Na tom projektu smo dobili čak dva rebalansa sredstava od Hrvatskih voda, a zbog brzine ostvarivanja planiranih rokova“, naveo je.

Međutim, iz izvješća Aquatehnike je vidljivo da društvo ima prenesene porezne gubitke iz prošlih godina. – Ukupni preneseni porezni gubitak za prijenos u sljedeća porezna razdoblja iznosi 5,5 milijuna kuna – navedeno je.

O čemu se radi, direktor Novak nije nam znao reći, te nas je uputio na voditeljicu knjigovodstva u Varkomu, tvrtki-majci, no nju prošlog tjedna nismo uspjeli dobiti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati