Povežite se s nama

Život i društvo

Krinolina ljubavi u Kranjčevićevoj: skulptura na koju možete staviti lokot u zavjet neraskidive ljubavi

Objavljeno:

- dana

TZ GRADA VARAŽDIN

U Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića, iz smjera Franjevačkog trga, danas je postavljena skulptura pod nazivom Krinolina ljubavi. 

Inspiriran tragičnom varaždinskom ljubavlju iz priče “Ljubav lajtnanta Milića” Ksavera Šandora Gjalskog, akademski slikar mr. Ivan Mesek izradio je 2,5 metara visoku mrežastu skulpturu u obliku krinoline. Ta će se mreža koristiti za stavljanje metalnih lokota u zavjet neraskidive ljubavi, odnosno za ceremonijal koji postoji širem svijeta kao univerzalni govor ljubavi.

Po čemu je posebna?

– Posebnost ove varaždinske varijante je da se stavljanjem lokota na krinolinu postupno formira skulptura sa svim posebnostima boje i oblika lokota.  Na taj  će način svaka osoba  koji postavi lokot postati i sukreator konačnog izgleda skulpture.  Kako bi ceremonijal bio potpun, ključ zaključanog lokota trebat će se baciti u bunar u dvorcu na Starom gradu te  na taj način zapečatiti zavjet vječne ljubavi. Prvi su lokot na Krinolinu ljubavi postavili Aki i Zrinka koji su time obilježili 3 godine svoje veze – izvijestili su iz TZ grada Varaždina.

Krinolinu ljubavi postavili su oni, dok je HTZ u potpunosti financirala projekt.

Nova mini-atrakcija

– Umjetnost u javnom prostoru bitan je dio kulturne slike Varaždina.  Gotovo svaka grana umjetnosti živi i na području varaždinske povijesne jezgre, što oplemenjuje svakodnevnicu Varaždinaca te podiže atraktivnost prostora i njegov turistički potencijal. Prethodnih je godina TZ grada Varaždina izvela  nekoliko turističkih mini atrakcija koje su oblikovnu umjetnost smjestile u javni prostor. To su  klupa u obliku dravskih oblutaka,  rebrasta klupa u Ulici Ivana Padovca, tron izrađen povodom 800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina, cimeri na nekoliko lokacija u jezgri  te instalacija  Ptice u prolazu na Trgu slobode. Te takozvane male atrakcije uvelike su  doprinjele turističkoj ponudi grada, a sigurno su jedan od razloga što je Varaždin proglašen najboljom hrvatskom kontinentalnom turističkom destinacijom 2014. godine – rekao je gradonačelnik Goran Habuš, predsjednik TZ-a.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje