Povežite se s nama

Kultura

Kristijan Petrović u Herzerici će govoriti o grimorijima, najzlokobnijim knjigama drevne povijesti

Objavljeno:

- dana

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 11. svibnja u palači Herzer održat će se predavanje pod nazivom „Ispisano zlo/Povijest grimorija“, koje je pripremio Kristijan Petrović.

Predavač, varaždinski televizijski novinar i voditelj, naslovljenu temu najavio je riječima:

„Za knjige ponekad kažu da su prozor u drugi svijet. Pa ipak, u prebogatom svijetu knjiga postoje i one kroz čije ćete prozore vidjeti prizore koji vam se nimalo neće svidjeti, a vrlo često će kroz taj isti prozor nešto gledati i vas. I to nešto želi ući u vaš svijet… No, bez obzira na to koliko se o tim knjigama govorilo ispod glasa, skrivalo ih se, a zbog njihova posjedovanja mnogi su završili i na lomači, tzv. grimoriji postali su prilično tražena literatura koja je svoju popularnost stekla tijekom srednjeg vijeka. Zahvaljujući upravo grimorijima, mogli ste se izliječiti, zadobiti nečiju ljubav, pronaći blago, steći slavu i bogatstvo, osvetiti se… ili jednostavno – nekoga ubiti. Sve ono što se nije moglo konvencionalnim putem ili bi za određeni cilj trebalo više godina ili čak desetljeća, ili ako se htjelo preskočiti zakone – grimoriji su uvijek nudili brzo i efikasno rješenje. No, za takvo nešto trebali ste kontaktirati „izvođače radova“, sile s kojima su tek rijetki izašli na kraj, a mnogi su izgubili razum ili prošli još gore… Kudikamo gore. Clavicula Salomonis, Legemeton, Goetia, Arbatel, Grand Grimore, Knjiga Abramelina maga… samo su neki od naslova grimorija pomoću kojih ste mogli prizvati entitete, a koje ste trebali prvo naučiti obuzdati. Nekima je to i uspjelo. Što su grimoriji i otkud dolaze, tko ih je pisao, a tko se usudio upotrijebiti ih i čitati, te što sve nude najzlokobnije knjige na skrivenim policama drevne povijesti doznajte na predavanju The Dark Storytellera – koji će za vas otvoriti neke od najopasnijih grimorija te vam pokazati … ISPISANO ZLO.“

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Kultura

U Ludbregu 16. kolovoza uživajte u klasičnoj indijskoj glazbi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon produženog vikenda imat ćete jedinstvenu priliku uživati u klasičnoj indijskoj glazbi.

Naime, „Glazbeni kolovoz“ u organizaciji Centra za kulturu i informiranje Ludbreg ugostit će jednog od istaknutijih glazbenika današnje Indije Arnaba Bhattacharya koji redovito obilazi svijet, donoseći indijsku klasičnu glazbu i tradicionalni žičani instrument zvan sarod na međunarodne glazbene pozornice.

Tijekom hrvatske mini turneje u sklopu koje stiže i u Ludbreg, njega će na tabli pratiti Rohen Bose također jedan od istaknutih indijskih glazbenika.

Koncert će se održati 16. kolovoza u atriju dvorca Batthyany u Ludbregu s početkom u 20 sati.

Broj mjesta za ovaj koncert je ograničen. Besplatne ulaznice možete podići u tajništvu Centra za kulturu i informiranje D. Novak (Trg Svetog Trojstva 19) radnim danom od 7:30 do 15 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Promocija zbornika KUU-a ‘Lipa’ u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S jedne od prijašnjih promocija zbornika. FOTO: Ivan Grahovec

Promocija zbornika KUU-a “Lipa” Gornji Mihaljevec pod nazivom “Šaputanje lipe” održat će se u nedjelju, 14. kolovoza, u Scheierovoj zgradi u Čakovcu.

Svečanu promociju otvorit će predsjednica KUU-a “Lipa” Jasenka Novak. Na promociji će pjesnici iz svih hrvatskih krajeva čitati svoje pjesme, među njima i Ivan Grahovec. U pauzama će pak glazbene brojeve izvoditi Evelin Novak i Marija Jambrošić.

– Vaše mjesto vas čeka – veselimo se vašem dolasku! – poručuju iz Udruge.

Program će voditi Jakob Trupković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje