Povežite se s nama

Međimurje

Kristina Tot Kaša: “Zakon bi nam trebao dopustiti da se bavimo i dodatnim radom”

Objavljeno:

- dana

Umjetnica Kristina Tot Kaša danas je na tlu Međimurja već dobro poznato umjetničko ime. Osobitu pažnju plijeni svojom tehnikom koju naziva “crazy art” – radi se o raznim likovima iz igranih ili animiranih filmova koje Kristina voli stavljati u neuobičajeni kontekst.

Teško razdoblje

– Počela sam slikati s 28 godina, iako me kreativni rad oduvijek zanimao: od djetinjstva su me privlačile pločice, kamenje, mozaici i slično. Prije slikarstva okušala sam se u izradi nakita, fotografiji, pisanju blogova, a nekad sam za slike primala i narudžbe.

Situaciju je zakomplicirala činjenica da imam status majke-njegovateljice. Naime, zbog bolesti djeteta velik dio života provela sam po bolnicama, na terapijama… Za supruga i mene to je bilo vrlo teško razdoblje, nedostajalo nam je znanja. Naš sin prohodao je s pet godina, postavljeno mu je brdo dijagnoza – boriš se iz dana u dan, no ne razmišljaš o tome sve dok jednoga dana to ne izbije na površinu. Sve to ostavlja posljedice na psihi pa mi je trebalo nešto za opuštanje – objašnjava Kristina.

Presudan je bio video na YouTubeu, koji okarakterizirala “fascinantnim”, u kojem je muškarac crtao prstima, što je isprobala.

– Nisam bila zadovoljna rezultatom, no to je također bila neka vrsta okidača koji me potaknuo na daljnji rad. Slikanje je za mene jedna vrsta meditacije: kad počnem raditi, na uši stavim slušalice, nastojim ne odgovarati na poruke, ne javljati se na telefon… Kao da sam isključena iz svijeta, za mene postoji samo platno, odnosno djelo. Naravno, radim isključivo kad je moj sin u školi.

Tu dolazimo do problema: kao majka njegovateljica, ne bih smjela apsolutno ništa drugo raditi osim brinuti se za dijete. No, to tako ne ide – život to jednostavno ne da! Iz toga proizlazi velika problematika mnogih majki-njegovateljica, koje imaju razne hobije, no to ne smiju otkriti javnosti, to jest ne smiju prodavati svoje radove.

Zato se snalaze na razne načine. Htjela bih na ovaj način dati podršku roditeljima s bolesnom djecom koji bi se željeli baviti još nečim – smatram da zakon u ovom slučaju nije dobro uređen, i potrebno ga je mijenjati – ističe umjetnica, čije slike najviše i dalje kupuju Hrvati, a iz inozemstva Englezi. U ponudi ima i šalice, podloške za miš te podloške za čaše sa svojim zanimljivim motivima.

Svoj stil

Samo na Facebooku prati je više od 10.000 ljudi, a dosad je izradila 400-tinjak djela. Dio radova izložen je u lokalima “Kocka” u Maloj Subotici te “Starome Hrastu” u Čakovcu.

– Nekoć sam kreirala sve moguće motive – od mrtve prirode, preko životinja i portreta do apstrakcija… Trebalo mi je 4-5 godina da pronađem svoj stil, koji sam nazvala “crazy art” zato što je to najbolji opisni termin koji mi je pao na pamet. Prošle sam godine imala samo jednu samostalnu izložbu – u Pleškovcu, u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Prekrasno iskustvo bilo mi je i izlaganje na čakovečkom Porcijunkulovu, što bih ponovila i ove godine – kaže Kristina, koja rado i donira svoje radove.

Prije četiriju godina tako je Odjelu pedijatrije čakovečke Županijske bolnice donirala nekoliko televizora kupljenih sredstvima od prodajne izložbe prethodno održane u zgradi Scheier.

– Žao mi je što umjetnici češće ne daruju svoja djela, bilo bi lijepo da se malo više poradi na takvom angažmanu. Omiljeni su mi kritičari djeca, ona su brutalno iskrena! – zaključuje Kristina. Više informacija o njezinu radu naći ćete na www.totkasa-art.hr.

Međimurje

U tijeku Dani Općine Mala Subotica: danas sjednica i Vigor, sutra Mušketiri, u nedjelju mimohod, sajam, izložba, Tragovi…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dom kulture Mala Subotica

Dani Općine Mala Subotica održavaju se od 30. lipnja do 9. srpnja.

Jučer, posljednjeg dana lipnja, manifestacija je počela besplatnim mjerenjem tlaka i šećera ispred Doma kulture u Maloj Subotici, podjelom nagrada učenicima OŠ Tomaša Goričanca i promocijom knjige “Vodič za uzgoj povrća” Renata Obadića ispred prostorije Etno zbirke u Maloj Subotici.

Danas, 1. srpnja, organizira se svečana sjednica OV-a Male Subotice, uz potpisivanje Sporazuma o suradnji Općine Mala Subotica i Grada M. Središća (18 sati). Slijedi koncert Aquarius banda i grupe Vigor u šatoru kod Osnovne škole.

Sutra prijepodne će snage na igralištu NK-a “Spartak” odmjeriti Nogometna škola Općine Mala Subotica i Škola nogometa “Rudar” iz M. Središća. U 18 sati će isto učiniti reprezentacije Male Subotice i Murskog Središća. Od 19 sati kod OŠ zabavlja grupa Mušketiri.

Ove nedjelje, 3. srpnja, u 10.30 održava se mimohod od zgrade Općine do crkve. Slijedi sveta misa, a popodne se otvaraju izložba čipke Nade Mance te Sajam poljoprivrednika i obrtnika. Koncerte potom održavaju kulturne udruge i grupa Tragovi.

Dani službeno završavaju u subotu, 9. srpnja, 5. Utrkom Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Za skele u Murskome Središću i Križovcu 100.000 kuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće ponosi se svojim prekrasnim prirodnim krajolikom te konstantno ulaže u turističku infrastrukturu.

Skela “Fusek” Mursko Središće i skela u Križovcu nekada su služile prvenstveno prijevozu vozila, ljudi i životinja za obrađivanje zemlje koju je lokalno stanovništvo posjedovalo s druge strane rijeke Mure. U današnje vrijeme skele su atraktivni turistički proizvod i najviše se koriste za prijevoz ljudi: turista i posjetitelja.

Skele je potrebno stalno održavati i ulagati u njihovu sigurnost zbog prijevoza putnika, a tu su i troškovi osoblja koji rade na skelama. Kako bi se udio tih troškova smanjio u gradskom Proračunu, Grad Mursko Središće svake godine se javlja na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za dodjelu pomoći radi osposobljavanja plovila i omogućavanja prijevoza osoba i stvari s jedne na drugu obalu unutarnjih voda.

Ove godine je Gradu dodijeljeno 100.000 kuna, i to 33.895,47 kuna za sufinanciranje operativnih troškova rada skele i posade te djelomičnu obnovu skela i 66.104,53 kune za sufinanciranje kupnje pomoćnih čamaca i pogonskih motora za čamce skele “Fusek” Mursko Središće i Križovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje