Povežite se s nama

Međimurje

Kristina Tot Kaša: “Zakon bi nam trebao dopustiti da se bavimo i dodatnim radom”

Objavljeno:

- dana

Umjetnica Kristina Tot Kaša danas je na tlu Međimurja već dobro poznato umjetničko ime. Osobitu pažnju plijeni svojom tehnikom koju naziva “crazy art” – radi se o raznim likovima iz igranih ili animiranih filmova koje Kristina voli stavljati u neuobičajeni kontekst.

Teško razdoblje

– Počela sam slikati s 28 godina, iako me kreativni rad oduvijek zanimao: od djetinjstva su me privlačile pločice, kamenje, mozaici i slično. Prije slikarstva okušala sam se u izradi nakita, fotografiji, pisanju blogova, a nekad sam za slike primala i narudžbe.

Situaciju je zakomplicirala činjenica da imam status majke-njegovateljice. Naime, zbog bolesti djeteta velik dio života provela sam po bolnicama, na terapijama… Za supruga i mene to je bilo vrlo teško razdoblje, nedostajalo nam je znanja. Naš sin prohodao je s pet godina, postavljeno mu je brdo dijagnoza – boriš se iz dana u dan, no ne razmišljaš o tome sve dok jednoga dana to ne izbije na površinu. Sve to ostavlja posljedice na psihi pa mi je trebalo nešto za opuštanje – objašnjava Kristina.

Presudan je bio video na YouTubeu, koji okarakterizirala “fascinantnim”, u kojem je muškarac crtao prstima, što je isprobala.

– Nisam bila zadovoljna rezultatom, no to je također bila neka vrsta okidača koji me potaknuo na daljnji rad. Slikanje je za mene jedna vrsta meditacije: kad počnem raditi, na uši stavim slušalice, nastojim ne odgovarati na poruke, ne javljati se na telefon… Kao da sam isključena iz svijeta, za mene postoji samo platno, odnosno djelo. Naravno, radim isključivo kad je moj sin u školi.

Tu dolazimo do problema: kao majka njegovateljica, ne bih smjela apsolutno ništa drugo raditi osim brinuti se za dijete. No, to tako ne ide – život to jednostavno ne da! Iz toga proizlazi velika problematika mnogih majki-njegovateljica, koje imaju razne hobije, no to ne smiju otkriti javnosti, to jest ne smiju prodavati svoje radove.

Zato se snalaze na razne načine. Htjela bih na ovaj način dati podršku roditeljima s bolesnom djecom koji bi se željeli baviti još nečim – smatram da zakon u ovom slučaju nije dobro uređen, i potrebno ga je mijenjati – ističe umjetnica, čije slike najviše i dalje kupuju Hrvati, a iz inozemstva Englezi. U ponudi ima i šalice, podloške za miš te podloške za čaše sa svojim zanimljivim motivima.

Svoj stil

Samo na Facebooku prati je više od 10.000 ljudi, a dosad je izradila 400-tinjak djela. Dio radova izložen je u lokalima “Kocka” u Maloj Subotici te “Starome Hrastu” u Čakovcu.

– Nekoć sam kreirala sve moguće motive – od mrtve prirode, preko životinja i portreta do apstrakcija… Trebalo mi je 4-5 godina da pronađem svoj stil, koji sam nazvala “crazy art” zato što je to najbolji opisni termin koji mi je pao na pamet. Prošle sam godine imala samo jednu samostalnu izložbu – u Pleškovcu, u Kreativno edukativnom centru “Murai”. Prekrasno iskustvo bilo mi je i izlaganje na čakovečkom Porcijunkulovu, što bih ponovila i ove godine – kaže Kristina, koja rado i donira svoje radove.

Prije četiriju godina tako je Odjelu pedijatrije čakovečke Županijske bolnice donirala nekoliko televizora kupljenih sredstvima od prodajne izložbe prethodno održane u zgradi Scheier.

– Žao mi je što umjetnici češće ne daruju svoja djela, bilo bi lijepo da se malo više poradi na takvom angažmanu. Omiljeni su mi kritičari djeca, ona su brutalno iskrena! – zaključuje Kristina. Više informacija o njezinu radu naći ćete na www.totkasa-art.hr.

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje