Povežite se s nama

U fokusu

Križanić najavio sjednicu Skupštine: osnivaju se novi centri izvrsnosti, Kulturno vijeće…

FOTO: Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, sedma po redu, održat će se u srijedu, 21. rujna. Raspravljat će se, među ostalim, o dodjeli potpora za ublažavanje posljedica od tuče te o prenamjeni Pučke kupelji u Interpretacijski centar termalne vode Aquae Iasae – Varaždinske Toplice u sklopu projekta „Grad na termalnoj vodi Aquae Iasae – Varaždinske Toplice“, u kojem će sudjelovati i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice.

Na dnevnom je redu i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na odluke upravnih vijeća Opće bolnice Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o raspolaganju nekretninama („bolnički krug“ Varaždin).

– Temeljem sporazuma o unaprjeđenju zdravstvene zaštite u Varaždinskoj županiji koji su sklopili OB Varaždin, ZZJZ Varaždinske županije i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, te su ustanove dale izraditi geodetski elaborat kako bi se formirale parcele i definirale nekretnine koje svaka od njih sada koristi, odnosno, koje su potrebne Zavodu za javno zdravstvo Varaždinskoj županiji zbog realizacije izgradnje nove zgrade u bolničkom krugu – pojasnio je predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić.

Osnovat će se i Kulturno vijeće Varaždinske županije koje će imati pet članova: bit će to umjetnici, stručnjaci i kulturni djelatnici istaknuti u područjima umjetnosti i kulture.

Promjene su i u radu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Naime, postojećom mrežom programa centara izvrsnosti Varaždinske županije, u sklopu pojedinih centara izvrsnosti izvodili su se i dodatni Programi. Tako se u sklopu Centra izvrsnosti iz informatike izvodio Program za šah, u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku izvodio se Program za astronomiju te u sklopu Centra izvrsnosti za nove tehnologije odvijao se Program za robotiku.

– S obzirom na to da je svaki od navedenih Programa izuzetno dobro prihvaćen među polaznicima, oni postižu izvrsne rezultate na svim razinama natjecanja, od lokalne nacionalne pa sve do svjetskih natjecanja. Stoga je, radi njihove daljnje promocije, prepoznatljivosti i usklađenosti s ostalim postojećim centrima, proizašla opravdana potreba i navedene Programe proglasiti Centrima izvrsnosti – ističe se u obrazloženju ove odluke.

Nadalje, postojeća mreža programa uključuje i strukovne centre izvrsnosti, pa tako među njima i Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku. Razvojem navedenog centra prestaje potreba za djelovanjem Centra izvrsnosti za nove tehnologije te će se taj program dalje razvijati u sklopu Strukovnog centra izvrsnosti za elektrotehniku.

– Ovom Odlukom predlaže se uključivanje u mrežu Strukovni centar izvrsnosti za promet koji će djelovati pri Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin. Name, škola je opremljena modernim praktikumima i radionicama te posjeduje vozni park za stjecanje izvrsnih vještina i kompetencija učenika u sektoru Prometa i logistike. Već niz godina škola ostvaruje izvrsne rezultate na državnim natjecanjima osvajajući prva mjesta u navedenom sektoru. Zanimanja u navedenom sektoru vrlo su tražena na tržištu rada i postoji kontinuirana potreba za zapošljavanjem u navedenom sektoru – navedeno je u obrazloženju.

Na dnevnom redu naći će se još par izvješća i prijedloga odluka, a u okviru aktualnog sata bit će svakako zanimljivo čuti pitanja koje su vijećnici pripremili za župana Anđelka Stričaka.

U fokusu

Građani se žale: Autobusno stajalište u Novom Marofu toliko je prljavo da se bojimo zaraze!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Autobusni kolodvor u Novom Marofu izgleda strašno. Sve je puno golubljeg izmeta kojeg nitko ne čisti. Također, zima je, a čekaonica i WC su zaključani pa su putnici prisiljeni čekati vani na hladnoći. To je sramota! Kada će netko nešto poduzeti oko ovog stanja?! – rekao je novinarima Regionalnog tjednika ogorčeni čitatelj.

I sami smo bili tamo te se uvjerili da je sve na što se požalio istina. Na prostoru koji je bio čekaonica piše da se iznajmljuje kao poslovni prostor te je zaključana, a time je onemogućen i pristup WC-u. Na lokaciji u Novom Marofu razgovarali smo s još jednim čovjekom koji je tamo svaki dan zbog svog posla te se i on požalio: “Vidjeli ste sav ovaj izmet. Pokušali smo upozoriti na to jer se bojimo zaraze!”.

Pitali smo Grad Novi Marof i Presečki grupu, koja je vlasnik AP-a Varaždin i nekih objekata u Novom Marofu, zašto je stanje tako loše.

Ispada da je dio problema u tome da to više nije autobusni kolodvor jer je prekvalificiran u autobusno stajalište. Tako samo Varaždin ima autobusni kolodvor, a Novi Marof te, recimo, Ivanec imaju autobusna stajališta.

– Donošenjem Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i odredbe o potrebi jednog kolodvora na svakih 40 kilometara, Presečki grupa d.o.o., kao vlasnik tadašnjeg autobusnog kolodvora u Novom Marofu, donijela je Odluku da je u Varaždinskoj županiji dovoljan samo jedan kolodvor (Varaždinski) te je autobusnim kolodvorima u Novom Marofu i Ivancu promijenjen status u autobusno stajalište, dok je kolodvor u Ludbregu potpuno zatvoren. Zakonskom regulativom propisani su minimalni zahtjevi za autobusna stajališta, a između ostalog propisano je da na stajalištu ne treba biti zaposlenih, pa stoga ni usluge prodaje karata, čekaonice, informacija ili WC-a. Dovoljno ih je opremiti nadstrešnicom, košem za smeće i tablom te osigurati pristup. Zbog naprijed navedenih razloga, u slučaju kada se radi o autobusnom stajalištu, troškovi poslovanja su znatno manji nego u slučaju kada se radi o kolodvoru, a što je  za Presečki grupi d.o.o. trenutno povoljnije – objasnili su nam iz Grada Novog Marofa.

Druga stvar je da na ovom autobusnom stajalištu u Novom Marofu parcele ili objekte uz Presečki grupu imaju ukupno 32 vlasnika.

I službe Grada Novog Marofa svjesne su problema na stajalištu jer često dobivaju prijave.
– Grad je upoznat s onečišćenjem prostora poznatog kao autobusni kolodvor, prenamijenjenog u autobusno stajalište, međutim riječ je o privatnom vlasništvu, odnosno javnom prostoru kojim Grad ne upravlja. Suosjećamo s građanima i izražavamo nezadovoljstvo aktualnim stanjem na tom prostoru. Osim vidljivog onečišćenja, na tom području je u razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine evidentirano 109 prijava što je rezultiralo s 412 prometnih prekršaja. U nekoliko navrata smo upozorili vlasnike predmetnog prostora na održavanje čistoće i komunalnog reda te kontinuirano pokušavamo iznaći način kako da ih prisilimo na čišćenje i održavanje. Kako je riječ o prostoru koji je u vlasništvu 32 suvlasnika dogovor je do sada bilo nemoguće postići, posebice iz razloga jer suvlasnici nisu imenovali upravitelja prostora koji bi bio zadužen za prikup i raspolaganje pričuvom iz koje bi se moglo i trebalo financirati održavanje tog prostora. Vidimo da imenovanje upravitelja nosi troškove pa njima nije bilo u interesu imenovati upravitelja. Gradonačelnik je na posljednjoj održanoj sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Grada Novog Marofa, održanoj 2. kolovoza 2022. predložio da se imenuje prinudni upravitelj. Gradu je osim komunalnog i prometnog reda važno i zadovoljstvo građana i poduzima sve što može da dođe do promjene. Prostor bivšeg autobusnog kolodvora, odnosno autobusno stajalište je u suvlasništvu 32 osobe (fizičke i pravne). S obzirom na to da je riječ o privatnoj imovini, Grad nije nadležan za održavanje, odnosno nema zakonsko uporište za namjensko trošenje proračunskih sredstava u tu svrhu. Grad je pokrenuo inicijativu za imenovanje prinudnog upravitelja koji bi se trebao pozabaviti rješavanjem ovog pitanja – odgovor je Grada Novog Marofa, iz kojeg je jasno da niti oni nisu zadovoljni stanjem.

AP Varaždin

Na naš upit o lošem stanju na stajalištu u Novom Marofu odgovorio je Tomislav Kostanjevec, upravitelj prijevoza AP-a Varaždin. I on napominje da stajalište u Novom Marofu ne mora imati čekaonicu i WC.

– U Novom Marofu radi se o stajalištu na lokaciji objekta koji je u suvlasništvu tridesetak suvlasnika. Njegova temeljna funkcija (stajalište) je odlazak i dolazak putnika, u okviru kojih djelatnosti nisu uključeni drugi sadržaji svojstveni kolodvorima, o kojem se u Novom Marofu ne radi. Održavanje samog objekta u Novom Marofu u obvezi je svakog suvlasnika sukladno omjerima vlasništva, sukladno čemu smo u obvezi održavati prostor stajališta koji je na usluzi putnicima za dolazak i odlazak. Svjesni smo očekivanja putnika, no prema gornjem vjerujemo da je jasnije da ispunjavanje takvih očekivanja nije u našoj isključivoj obvezi te da se zapravo radi o pogrešnoj percepciji građana koji objekt u Novom Marofu percipiraju kao autobusni kolodvor, a o kojem se ipak ovdje ne radi. Istovjetna situacija je sa stajalištem u Ivancu, koji objekt se redovito održava. Za pritužbe u vezi funkcioniranja prometa, koje uključuje stajališta u Novom Marofu i Ivancu, putnicima je na raspolaganju adresa za primanje prigovora [email protected] kao i javno objavljeni kontakti na našim internet stranicama. U budućem razdoblju u planu je obnova, koja obuhvaća i funkcionalniju organizaciju prostora. Projekt je iznimno vrijedan, a za nas i prilično rizičan, jer se radi o funkciji prostora koja sama sebe ne održava, a iziskuje ogromne troškove. Radi toga smatramo potrebnim da se u navedeno uključe i druga tijela kako bismo građanima i putnicima namjernicima pružili punu dimenziju njihovih očekivanja – piše u odgovoru Kostanjevca.

Na stajalištu u Ivancu i satovi stoje

Prema katastarski podacima jedni vlasnik autobusnog stajališta, i parkirališta ispred njega, u Ivancu je Presečki grupa. Ivanečko stajalište je čišće, ali ptičjeg izmeta također ima na mjestima. Čekaonica je otvorena od 6 do 13:30 sati, a na ulazu u WC piše da nije u funkciji te je zaključan. O lošem održavanju možda najviše govori to da satovi na stajalištu u Ivancu već duže vrijeme stoje.

Ipak, važno je napomenuti da je vlasnik Presečki grupe u više navrata najavio gradnju hostela, garažu i modernizaciju prostora autobusnog stajališta u Ivancu.

>>Poznati poduzetnik najavio gradnju hostela, zgrade i kolodvora u Ivancu

Nastavite čitati

U fokusu

Prihvaćen proračun vrijedan 230,8 milijuna eura. Stričak: ovaj proračun vodi brigu o svakom čovjeku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici županijske Skupštine većinom su glasova prihvatili prijedlog Proračuna za 2023. godinu. Proračun iznosi 230,8 milijuna eura i iskazan je po prvi puta u novoj, službenoj valuti RH, euru. Reformisti i SDP glasali su protiv.

Župan Anđelko Stričak je prilikom predstavljanja proračuna istaknuo kako se vodila briga o potrebama građana te da su ovime osigurana sredstva za preko 40 kapitalnih projekata.

– Svaki proračun je odraz trenutka i prilika u kojima živimo, a živimo u poprilično neizvjesnim vremenima. Prije dvije godine ga je definirala epidemija koronavirusa, sada energetska kriza, ali bez obzira na sve te izazove, svaki proračun mora najprije voditi brigu o čovjeku. Ovaj proračun, osim što vodi brigu o svim generacijama građana, isto tako određuje smjer razvoja Varaždinske županije u ovom desetljeću. Ovih 230,8 milijuna eura ujedno je konsolidirani proračun u koji je uključeno svih 57 proračunskih korisnika Županije. U ukupnom Proračunu, sama Županija, odnosno ono što je nekad bio „županijski proračun“ sudjeluje s 42,4 milijuna Eura – rekao je Stričak.

U obrazovanje će Županija uložiti sveukupno 74 milijuna kuna, a tu su uključeni projekti poput izgradnje i dogradnje škola i dvorana, energetska obnova objekata, ali i povećanje stipendija za 32 posto. Osigurana su također i sredstva za produženi boravak. Osmišljen je projekt da svaka škola do kraja mandata proizvodi dio energije, a 40 posto već to čini. Dogradit će se, energetski obnoviti ili izgraditi 13 škola i dvorana.

Planirana su i velika ulaganja u zdravstvo.

– Za iduću godinu možemo reći da će biti povijesna godina za zdravstvo Varaždinske županije. U području zdravstva provodimo projekte čija je vrijednost 122 milijuna eura. Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Spinalni centar. Taj objekt je izgrađen, za njega je ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Njegova ukupna vrijednost je 18,2 milijuna eura – rekao je Stričak.

Sljedeće godine će početi izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta – Centralnog operacijskog bloka, za koji je javna nabava za izbor izvođača radova u tijeku. Njegova procijenjena vrijednost je 53,8 milijuna eura i on se financira europskim sredstvima, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Također, u zgrade Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu koje su oštećene u potresu bit će uloženo 8,3 milijuna eura, za što su dobivena bespovratna sredstva.

– U pripremi je i obnova unutrašnjosti Minerve. Projektno-tehnička dokumentacija iznosi 164.000 eura, a procijenjena vrijednost radova je 17,2 milijuna eura. Njime se predviđa uređenje smještajnih kapaciteta, obnova trga objekta Minerva, unutarnjeg i vanjskog bazenskog kompleksa, vodeni park i wellness zona, kao i uređenje kuhinje, restorana i kongresne dvorane. Uz navedeno, u planu je i projekt izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za javno zdravstva za koji je u 2023. planirano 3,8 milijuna eura iz sredstava Zavoda, dok je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje 13,2 milijuna eura. Za Dom zdravlja – za nabavu nove opreme planirano je 156.680 eura, a za tekuće i investicijsko održavanje 166 tisuća eura, što zajedno iznosi 324 tisuće eura. Za Nastavni  zavod za hitnu medicinu – 2023. godini planirana je nabava 5 vozila za sanitetski prijevoz (za Varaždin 2 vozila te po jedno za ispostave Ludbreg, Ivanec i Novi Marof po jedno vozilo). Vrijednost nabave iznosi 331.807 eura – najavio je Stričak.

Proračunom za 2023. godinu osigurana su i sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu. U proračunu su također osigurana sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 927.871 eura, dakle gotovo 7 milijuna kuna.

Pripremaju se i tri projekta za koje su već osigurana bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i to za: Regionalni centar civilne zaštite, Revitalizacija austrougarskog vojnog kompleksa u svrhu očuvanja povijesne baštine te projekt Posjetiteljski centar Gaveznica – Kameni vrh.

U pripremi tu uz to i projekti Obnova spomenika parkovne arhitekture arboretum Opeka i Prezentacijski centar Gomila.

– Kada sve ovo sumiramo, dolazimo do podatka da Varaždinska županija završava, provodi i projektira više od 40 kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna eura, odnosno 15 županijskih proračuna. Usporedbe radi u kunama, vrijednost projekata je veća od 2,3 milijarde kuna. O koliko je ogromnim investicijama riječ, jasno govori podatak da izvorni prihodi županijskog proračuna iznose 20,9 milijuna eura i čine svega 9 % proračuna. U 2023. godini predlaže se značajan rast bespovratnih EU sredstava u županijskom dijelu Proračuna – za gotovo 30 % u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1,2 milijuna eura. Stoga ovaj proračun, osim što vodi brigu o svakom čovjeku, on je i proračun iskoraka. Jer ako te investicije ne pokrenemo mi, tko će, ako nećemo sada, kada ćemo – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje