Povežite se s nama

U fokusu

Križanić: Sram me kako izgledaju bolnice u Varaždinu i N. Marofu, Štromar je sve upropastio

Objavljeno:

- dana

SVE DOGOVORILI, A ŽUPAN PO SVOM

Umjesto da pripremi projektnu dokumentaciju na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice povukle čak 211 milijuna kuna europskog novca, župan Predrag Štromar je na svoju ruku prošle godine ponovno želio pokrenuti dogradnju Kirurgije i izgradnju hitnog bolničkog prijema po modelu javno-privatnog partnerstva.

Otkrio je to Josip Križanić, saborski zastupnik HDZ-a, na konferenciji za novinare.

– Župan Štromar, moj kolega saborski zastupnik Anđelko Stričak i ja smo prošle godine zajedno bili na sastanku s tadašnjim ministrom zdravstva Darijem Nakićem. Bilo je dogovoreno da će se krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se Opća bolnica Varaždin kandidirala za EU novac. Pritom je za Varaždin, za izgradnju objedinjenog bolničkog prijema moglo biti povučeno 20 milijuna kuna, za dnevnu bolnicu 50 milijuna kuna, za bolnicu u Novom Marofu čak 51 milijun kuna, a uz sve to i 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – naveo je.

Mijenjali uvjete, svrhu, broj katova,…

Međutim, projektna dokumentacija nije dovršena, pa – za razliku od bolnice u Čakovcu – varaždinska bolnica ove godine nije dobila ni kunu za bilo kakva ulaganja.

– Moram reći da me je sram kako izgleda varaždinska bolnica koja ima regionalni značaj, posebno u usporedbi sa susjednim bolnicama u Koprivnici i Čakovcu koje su nižeg ranga. A da ne govorim o interijeru i namještaju u novomarofskoj bolnici, to je katastrofa. Odgovornost za to iznosi isključivo župan Štromar. Umjesto da priprema projekte, on je lani na svoju ruku ponovno predložio ulaganja u bolnicu po modelu javno-privatnog partnerstva, što je propalo još 2015. godine – napomenuo je Križanić.

Dodao je da župan poduzima sve kako se u Varaždinskoj županiji ne bi radilo ništa.

– Ministarstvu zdravlja su predložili potpuno novi JPP projekt za obnovu Kirurgije i izgradnju hitnog prijema. Promijenili su uvjete, svrhu, broj kvadrata i katove, pa je bilo potrebno izraditi potpuno novu projektnu dokumentaciju za JPP projekt. Neka javno odgovori koliko su ti papiri stajali? Koliko smo platili njegove propale projekte? Sad je sam odustao od JPP-a kojeg je godinama uporno gurao – rekao je Križanić.

Baš ništa nije izgrađeno

Stričak je pak novinarima pokazao hrpu novinskih članka objavljenih zadnjih desetak godina u kojima Štromar iznova i iznova najavljuje velika ulaganja u zdravstvo.

– Ništa, ali baš ništa od toga što godinama najavljuje nije izgrađeno. Mi smo lobirali u Zagrebu, ali kad nema sugovornika u Županiji, ni ministar zdravlja ne može pomoći – rekao je Stričak.

Križanić je poručio da će oni napraviti sve što je u njihovoj moći da se u Opću bolnicu počne ulagati, a Štromara je pozvao da ne odmaže.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati