Povežite se s nama

U fokusu

Križanić: Sram me kako izgledaju bolnice u Varaždinu i N. Marofu, Štromar je sve upropastio

Objavljeno:

- dana

SVE DOGOVORILI, A ŽUPAN PO SVOM

Umjesto da pripremi projektnu dokumentaciju na temelju koje bi Opća bolnica Varaždin i Specijalna bolnica Varaždinske Toplice povukle čak 211 milijuna kuna europskog novca, župan Predrag Štromar je na svoju ruku prošle godine ponovno želio pokrenuti dogradnju Kirurgije i izgradnju hitnog bolničkog prijema po modelu javno-privatnog partnerstva.

Otkrio je to Josip Križanić, saborski zastupnik HDZ-a, na konferenciji za novinare.

– Župan Štromar, moj kolega saborski zastupnik Anđelko Stričak i ja smo prošle godine zajedno bili na sastanku s tadašnjim ministrom zdravstva Darijem Nakićem. Bilo je dogovoreno da će se krenuti u izradu projektne dokumentacije kako bi se Opća bolnica Varaždin kandidirala za EU novac. Pritom je za Varaždin, za izgradnju objedinjenog bolničkog prijema moglo biti povučeno 20 milijuna kuna, za dnevnu bolnicu 50 milijuna kuna, za bolnicu u Novom Marofu čak 51 milijun kuna, a uz sve to i 90 milijuna kuna za spinalni centar u Varaždinskim Toplicama – naveo je.

Mijenjali uvjete, svrhu, broj katova,…

Međutim, projektna dokumentacija nije dovršena, pa – za razliku od bolnice u Čakovcu – varaždinska bolnica ove godine nije dobila ni kunu za bilo kakva ulaganja.

– Moram reći da me je sram kako izgleda varaždinska bolnica koja ima regionalni značaj, posebno u usporedbi sa susjednim bolnicama u Koprivnici i Čakovcu koje su nižeg ranga. A da ne govorim o interijeru i namještaju u novomarofskoj bolnici, to je katastrofa. Odgovornost za to iznosi isključivo župan Štromar. Umjesto da priprema projekte, on je lani na svoju ruku ponovno predložio ulaganja u bolnicu po modelu javno-privatnog partnerstva, što je propalo još 2015. godine – napomenuo je Križanić.

Dodao je da župan poduzima sve kako se u Varaždinskoj županiji ne bi radilo ništa.

– Ministarstvu zdravlja su predložili potpuno novi JPP projekt za obnovu Kirurgije i izgradnju hitnog prijema. Promijenili su uvjete, svrhu, broj kvadrata i katove, pa je bilo potrebno izraditi potpuno novu projektnu dokumentaciju za JPP projekt. Neka javno odgovori koliko su ti papiri stajali? Koliko smo platili njegove propale projekte? Sad je sam odustao od JPP-a kojeg je godinama uporno gurao – rekao je Križanić.

Baš ništa nije izgrađeno

Stričak je pak novinarima pokazao hrpu novinskih članka objavljenih zadnjih desetak godina u kojima Štromar iznova i iznova najavljuje velika ulaganja u zdravstvo.

– Ništa, ali baš ništa od toga što godinama najavljuje nije izgrađeno. Mi smo lobirali u Zagrebu, ali kad nema sugovornika u Županiji, ni ministar zdravlja ne može pomoći – rekao je Stričak.

Križanić je poručio da će oni napraviti sve što je u njihovoj moći da se u Opću bolnicu počne ulagati, a Štromara je pozvao da ne odmaže.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje