Povežite se s nama

U fokusu

Križanić uoči Skupštine: zdravstvene ustanove Varaždinske županije lani ostvarile gubitak od 456.143.122 kuna

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Peta po redu sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije održat će se 18. svibnja, najavio je jutros, 11. svibnja, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, uz pročelnicu Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renatu Skoko.

Ukupno je 19 točaka dnevnog reda.

Prva točka o kojoj će se raspravljati je Izvješće o radu i financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova kojih je osnivač Varaždinska županija za 2021. godinu i to: Opće bolnice Varaždin, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, Doma zdravlja Varaždinske županije, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije te Ljekarna Varaždinske županije.

Tijekom 2021. godine zdravstvene ustanove ostvarile su sljedeće rezultate: Opća bolnica Varaždin minus od 44.954.048 kuna, Specijalna bolnica minus od 12.060.346 kuna, Dom zdravlja u plusu je od 3.771.155 kuna, Zavod za javno zdravstvo ostvario je plus od 22.802.790 kuna, Zavod za hitnu medicinu plus od 276.479 kuna te Ljekarna Varaždinske županije plus od 2.182.239 kuna.

– Uzimajući u obzir rezultate ranijih razdoblja, cijela grupacija zdravstvenih ustanova u 2021. godini ostvarila je negativan rezultat, odnosno akumulirani gubitak od 456.143.122 kune. Tijekom 2021. godine manjak prihoda nad rashodima evidentiran je u Općoj i Specijalnoj bolnici, dok su višak prihoda nad rashodima ostvarili Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu te Ljekarna – pojasnio je Križanić.

Naveo je da je značajan utjecaj na poslovanje zdravstvenih ustanova imala pandemija koronavirusa zbog koje je došlo do pada pružanja usluga, što je i rezultiralo neizvršavanjem usluga prema HZZO-u.

– U Specijalnoj bolnici se smanjila gospodarska aktivnost, dok je Zavod za javno zdravstvo pojačao aktivnosti. Nastavljeni su i projekti poput energetske obnove zgrada, objedinjenog hitnog bolničkog prijma, dnevne bolnice, jednokratne kirurgije, spinalnog centra i specijalističkih usavršavanja – dodao je Križanić.

Iduće točke dnevnog reda vezane su uz poslovanje Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, Doma za žrtve obiteljskog nasilja ,,Utočiste Sv. Nikola“ Varaždin te Društva Crvenog križa Varaždinske županije, kojem je iz proračuna osigurano 679.000 kuna.

Nadalje, peta točka vezana je uz plan zdravstvene zaštite Varaždinske županije za razdoblje od 2022. do 2024. godine, odnosno ažurirat će se popis bolesti i rizika za koje se u prethodnom razdoblju utvrdilo da štete našem zdravlju.

– Dopunjena su nova prioritetna područja u zaštiti zdravlja, dodani su briga o oralnom zdravlju i palijativna skrb – pojasnio je Križanić, dodavši da su prioritetna područja prevencija kardiovaskularnih bolesti, zaštita duševnog zdravlja djece i mladih, zdravstveno ispravna voda za ljudsku potrošnju, unapređenje oralnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje raka debelog crijeva te karcinoma dojke, dugotrajna skrb i razvoj palijativne skrbi, edukacija i briga o njegovateljima te prevencija šećerne bolesti i debljine.

Ostale točke vezane su uz projekt zamjene poda u sportskoj dvorani uz Osnovnu školu Vidovec, obnovu vanjske stolarije Dvorca Šaulovec, projekt ,,Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“ te davanje na upravljanje i korištenje nekretnine „Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin“.

– Pod OŠ Vidovec je devastiran i više nije moguće održavati nastavu iz tjelesnog odgoja, a znamo da u Vidovcu djeluje i rukometni klub koji se natječe u prvoj ligi. Kandidirali smo projekt na natječaj za sredstva iz Ministarstva turizma i sporta. Dobijemo li, koristit ćemo ta sredstva, a ako ne, projektantska cijena je 1,5 milijuna kuna te ćemo tada taj zahvat napraviti iz decentraliziranih sredstava – rekao je predsjednik Županijske skupštine, objasnivši i projekt vezan uz solarnu energiju.

Naime, u 12 škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a to su osnovne škole Klenovnik, Maruševec, Ivanec, Ludbreg, Petrijanec, Sveti Đurđ, Trnovec, Vinica i Sračinec te Elektrostrojarska, Gospodarska i Strojarska i prometna škola, radit će se projekt solara, informirao je Križanić.

– Taj projekt je sufinanciran u iznosu od više od 299.000 eura iz programa EU, dakle nešto više od 2,2 milijuna kuna, dok će se razlika do ukupne vrijednosti projekta od 2,8 milijuna kuna osigurati iz decentraliziranih sredstava. Ta bi se sredstva trebala vratiti u dvije do tri godine. To je sasvim sigurno dobar posao – naglasio je predsjednik Skupštine.

Imenovat će se i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Varaždinske županije, kao i niz drugih točaka vezanih uz Županijsku upravu za ceste, Zajednicu tehničke kulture Varaždinske županije, Savez sportova Varaždinske županije i dr.

U fokusu

U varaždinskim gradskim osnovnim školama početak provođenja programa zapošljavanja psihologa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Agnezović

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić održali su danas, 17. svibnja, konferenciju za novinare povodom početka provođenja programa zapošljavanja psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu.

Rebalansom proračuna Grad Varaždin je za zapošljavanje psihologa osigurao 300.000 kuna.

– Ponosan sam što je Grad Varaždin prvi koji je krenuo s ovom inicijativom zahvaljujući našem Odboru za mlade i gradskom vijećniku Lovri Lukavečkom koji su nas potaknuli da krenemo u smjeru brige za mentalno zdravlje naših mladih sugrađana. Znam da netko misli da je sada već kasno, ali s petim mjesecom smo zaposlili dva psihologa, natječaj za još jednoga je u tijeku, tako da sve naše osnovne škole koje nemaju stručni kadar, a to su: III, V., VI., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“, dobiju psihologe. Ovo je za sada na određeno vrijeme, ali vjerujemo da će to postati nešto što će Grad Varaždin iz proračuna uvijek pokrivati. Posebice sada, kada su iz jednog režima online nastave odjednom došli u jedan sasvim drukčiji režim, u školi su svakodnevno, gdje ih je zadnjih dvije godine pandemija poprilično psihički koštala i utjecala na njihovu psihu. Mislimo da je ovo jedan odličan potez kojim možemo utjecati na naše mlade sugrađane i utjecati na njihovo mentalno zdravlje – istaknuo je Bosilj.

Miroslav Marković dodao je da se ovakve stvari moraju rješavati na nacionalnoj razini.

– Baš kao i priča s higijenskim ulošcima koji su „krenuli“ iz Grada Varaždina na nacionalnu razinu, ponovo je riječ o priči koja treba ići prema Ministarstvu obrazovanja, gdje Ministarstvo ne može ostati slijepo i gluho na potrebe mladih koji imaju ogromne probleme. Mi vidimo galopirajuću depresiju kao bolest, isto kao što vidimo i epidemiju dijabetesa zbog pretilosti naših malih sugrađana. Znači, tražimo od države da pogleda primjere dobre prakse iz naše sredine. Oni su ti koji moraju preuzeti ulogu financiranja i brige oko naše djece. Država u ovom smislu ne funkcionira dobro, tako da mi sada preuzimamo financijski teret, kako bi našoj djeci bilo bolje, jer nam je stalo do djece koje žive u gradu Varaždinu – istaknuo je Marković.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić kazala je sljedeće:

– Vjerojatno ste popratili na zadnjem rebalansu proračuna, osigurano je 300.000 kuna za financiranje rada tri psihologa na pet škola. III., V., VII. i Centar „Tomislav Špoljar“ imaju psihologe na pola radnog vremena, s obzirom na to da im tako nalaže njihov standard s obzirom na broj učenika, i VI. OŠ ima psihologa na puno radno vrijeme jer škola ima skoro 800 učenika. Na ove četiri škole psiholozi su počeli raditi s 9., odnosnom 10. svibnja, natječaj za VI. OŠ Varaždin je još uvijek otvoren do petka, stoga pozivamo psihologe da se jave, riječ je o punom radnom vremenu od osam sati. Oni će biti zaposleni do završetka ove nastavne godine i ponovo će se raspisati natječaj za cijelu školsku godinu 2022./2023. – navela je pročelnica Vusić.

Nastavite čitati

U fokusu

Bosilj nakon potpisivanja nagodbe: Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Sad idemo riješiti bale, graditi stanove za mlade i početi gledati u budućnost, rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj nakon potpisivanja ugovora o nagodbi između Grada Varaždina i T&H Invest d.o.o., PRVI FAKTOR d.o.o. u likvidaciji, VIS PROMOTEX d.o.o., VADOM ULAGANJA d.o.o., VARKOM d.d. i Javne ustanove „GRADSKI STANOVI“.

Podsjetimo da je suglasnost za sklapanje ugovora dalo Gradsko vijeće Grada Varaždina na sjednici održanoj 14. travnja ove godine, a ovom nagodbom riješeno čak osam sporova na Trgovačkom sudu.

Bosilj je rekao da je nastala velika šteta zbog nečinjenja bivše gradske, a samo na dosadašnje odvjetničke troškove potrošeno je više od 12 milijuna kuna.

– Postojala je nagodba koja je bila četiri mjeseca važeća i nitko je nije htio potpisati, bila je to tek predizborna patka – riječi su kojima je Bosilj prozvao bivšu gradsku vlast.

– To vam je kao da imate nalog za deložaciju iz vaše kuće i da su vam svi ukućani pod ovrhom. Mi smo skinuli jedan mač veći od 140 milijuna kuna koji je stajao Gradu iznad glave i omogućili da počnemo gledati u budućnost – rekao je gradonačelnik.

– Nažalost nismo imali mogućnost clean starta jer u protekle četiri godine nije maknuta ni jedna bala, nije riješen nijedan spor, osim što je Grad namjerno izgubio spor od 27 milijuna kuna s Ekos Holdingom, gdje smo platili zemljišta više od 300 eura. Tako da je ova nagodba jedan korak prema naprijed, kojim ćemo omogućiti Gradu, JUGS-u i Varkomu da prodišu punim plućima i da se riješimo tereta i okova prošlosti – rekao je Bosilj.

Što nakon ove nagodbe?

– Idemo riješiti bale, znam da bi si neki najradije rezali žile jer smo uspjeli riješiti nagodbu koju oni nisu uspjeli riješiti i očekujemo hrpu opstrukcija koje su već počele oko bala, ali mi smo u roku od 11 mjeseci uspjeli dobiti građevinsku dozvolu za sanaciju odlagališta Brezje što prethodna ekipa nije uspjela u četiri godine mandata. To su ipak neki pokazatelji da smo na pravom putu i vjerujem da ćemo imati raspisani natječaj već tijekom ljeta, a u jesen ćemo imati odabranoga izvođača koji će riješiti varaždinske bale – rekao je među ostalim Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje