Povežite se s nama

U fokusu

Križanić: “VSV odustaje od prodaje zemljišta u Brezju, nova cijena bit će i do 10 milijuna kuna!“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Uprava Veterinarske stanice Varaždin spremna je i pravnim sredstvima zaštititi svoj ugled koji joj je ovih dana narušen, te će gradsku upravu Varaždina već danas obavijestiti da odustaje od prodaje zemljišta u Brezju, na kojem su ruševine stočne farme bivše Varaždinke.

Na današnjoj konferenciji za medije Josipa Križanića, najvećeg suvlasnika Veterinarske stanice Varaždin, objašnjeno je koje će sve korake ova tvrtka poduzeti s ciljem prekida nastalih prijepora oko prodaje njihove iznimno vrijedne nekretnine.

Podsjećamo, Veterinarska stanica d.d. Varaždin uspješno posluje već od 70 godina. Grupa VSV — osim veterinarske djelatnosti, DDD službe, klinike za male životinje te kontrolnog tijela veterinarske inspekcije, bavi se i stočarskom proizvodnjom.

– Proizvodimo 30.000 svinja, imamo 1500 krmača, 1500 junadi i obrađujemo 700 hektara zemlje, i za razliku od nekih, plaćamo najam. Hranimo 100 obitelji, a za tisuće njih proizvodimo hranu. S tim ciljem smo 2018. godine kupili sve tri devastirane farme Varaždinke. Farma Križovljangrad je obnovljena, farma Svibovec je u tijeku rekonstrukcije, dok je farma Brezje pred obnavljanjem i bila je spremna za natječaj mjere 4.1.1 R.R. Dakle, farme nismo kupili za špekulativnu prodaju, već za proizvodnju i sve imaju uporabne dozvole – ukazuje Križanić.

Farme su bile prodane na javnom natječaju koji je bio svima dostupan, te je farma Brezje kupljena na trećoj dražbi.

– lako Veterinarska stanica d.d Varaždin ima uporabnu dozvolu za djelatnost farme, Grad Varaždin se istom djelatnošću ne slaže, ali uredno plaćamo komunalnu i vodnu naknadu za djelatnost koju ne provodimo. Slijedom navedenog, već se nekoliko godina vode razgovori oko razrješavanja ove situacije. Zbog rješavanja komunalne infrastrukture i formiranja parcela u zoni, te izbjegavanja neželjene djelatnosti, Grad je izrazio želju za kupnju farme, po procijenjenoj cijeni koju će procijeniti procjenitelj angažiran od stane Grada. Procijenjena cijena nekretnine je 4.700.000 kuna, dok procjena cijene 32.285 metara četvornih zemljišta iznosi 3.900.000 kuna ili 120 kuna (16 eura) za metar četvorni. Dakle ne 160 eura, niti 20 eura, kolika je cijena u P.Z. Jalžabet – ističe čelnik VSV-a.

Nismo špekulanti ni lihvari“

Uprava i nadzorni odbor je pristao na cijenu od 3.900.000 kuna, kako bi budući investitor, kojem će se odbiti kod gradnje komunalni i vodni doprinos, imao plaćene eventualne troškove rušenja objekata, ako se odluči za drugu djelatnost.

– Procijenjena cijena bila je slična i prije pet godina prilikom procjene za dražbu. a iznosila je 4.680.000 kuna od drugog procjenitelja. Govoriti o prodaji po iznadražovanoj cijeni nije uopće razumno, jer bi u tom slučaju Uprava dioničarima i Društvu napravila štetu i bila odgovorna za nju – rezolutan je Križanić.

Napmenuo je da im je u razgovorima s DORH-om rečeno da se u takvom slučaju nekretnina može prodati jedino po realnoj (procijenjenoj) cijeni kakva je i ponuđena Gradu.

– Izražavamo žaljenje što je ova tema izazvala negativne konotacije u javnosti te je Uprava Veterinarske stanice danas donijela odluku da odustaje od ponude za prodaju. O tome ćemo odmah obavijestiti gradsku upravu (s kojom želimo i ubuduće korektan odnos) jer bi daljnje politiziranje ove teme štetilo ugledu časnih djelatnika i Uprave Grupe V.S. Varaždin, koji su 365 dana za vrijeme korone radili na svim radnim mjestima – od ambulanti do farmi i polja. Na tome im zahvaljujem i javnost treba znati da uopće nismo koristili niti jednu kunu COVID potpore – ističe Križanić.

U narednom razdoblju Uprava grupe Veterinarske stanice Varaždin sigurno će donijeti odluku o stavljanju ove lokacije u funkciju.

– Bilo na način predviđene djelatnosti, bilo prodajom za istu djelatnost ili prenamjenom za neku drugu djelatnost. Znamo odakle brzo možemo dovesti itekako zainteresiranog kupca, stoga neka se nitko ne začudi ako u međuvremenu vrijednost nekretnine naraste i na 10 milijuna kuna – poručio je Josip Križanić te između ostalog napomenuo kako će Uprava razmotriti potrebne pravne korake radi zaštite narušenog ugleda tvrtke.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Varaždinska županija

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

TEHNIČKI SERVISI ŽELJEZNIČKIH VOZILA d.o.o. za proizvodnju i usluge zapošljava osobu na radnom mjestu Radnik/radnica na održavanju . Mjesto rada Varaždin.Tražimo radnike/ce mehatroničkog, bravarskog, strojobravarskog, elektro, mehaničkog, frigomehaničkog i ostalog srodnog tehničkog zanimanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

Hanjes d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Skladištar (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Nudimo stimulativna primanja. Prijave poslati putem linka do 27.06.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Međimurska županija

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

HSG Kariera društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zapošljava više osoba  na radnom mjestu Radnik/radnica u proizvodnji. Mjesto rada Čakovec.Rad u dvije smjene od ponedjeljka do petka uz sigurna i redovita primanja. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

LTH Alucast društvo s ograničenom odgovornošću za lijevanje aluminija zapošljava više osoba na radnom mjestu Operater/operaterka na ćeliji za lijevanje. Mjesto rada Čakovec. Poznavanje osnovnih pravila pokretanja i rada strojeva. Prijave poslati putem linka do 30.06.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

U fokusu

U MUP-u tvrde da nemaju od čega živjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemaju samo zaposleni u pravosudnim tijelima vrlo niske plaće, već istu sudbinu po pitanju mjesečnih primanja dijele i državni službenici i namještenici u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Kako dalje?

Podsjetimo, početkom lipnja ispred zgrade suda u Ulici braće Radić u Varaždinu organiziran je prosvjed kako bi se ukazalo na nimalo lagan položaj državnih službenika i namještenika u sustavu pravosuđa, koje se, navedeno je na prosvjedu, tretira kao da su zadnja rupa na svirali – rade za minimalac bez obzira na godine staža, bolesni jer ih nema tko zamijeniti, svakodnevno su omalovažavani, uskraćeni za dostojanstvo radnog čovjeka i drugo.

Prosvjed su podržali i neki od sindikata vezanih uz policiju, što je i bio razlog da predsjednika Sindikata policije Hrvatske (SPH) Dubravka Jagića upitamo jesu li i državni službenici i namještenici u sustavu MUP-a u sličnoj ili istoj situaciji kao i njihovi kolege u pravosudnim tijelima.

– Nalaze se u gotovo identičnoj situaciji jer su koeficijenti službenika i namještenika u sustavu pravosuđa i MUP-a među najnižima. Smatramo da im je materijalna egzistencija ugrožena zbog niskih primanja, posebno ako u kućanstvu primaju samo tu plaću ili još jednu sličnu plaću, od sličnih poslova, osobito kod porasta troškova života kakvom svjedočimo – rekao je Jagić.

Navodi da Sindikat policije Hrvatske kontinuirano poduzima aktivnosti usmjerene na povećanje materijalnih prava državnih službenika i namještenika, prvenstveno kroz onaj dio na koji Sindikat može izravno utjecati putem pregovora, a to su odredbe Kolektivnog ugovora, odnosno potpisivanje Kolektivnog ugovora.

– Novi Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike potpisan je 6. svibnja i njime je ugovoren niz novih pogodnosti, kao i poboljšanja Kolektivnog ugovora u odnosu na prethodni, a uvedeni su i novi instituti i dodatna materijalna prava, o čemu smo već govorili nakon potpisivanja. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora započeli smo socijalni mir, a nakon završetka turističke sezone pregovarat ćemo o daljnjem povećanju osnovice u drugom dijelu godine za sve državne službenike i namještenike. Naravno, sve što tražimo, tražimo za sve državne službe, ne samo za zaposlenike MUP-a – rekao je Jagić, podsjetivši da je Sindikat policije Hrvatske reprezentativan za cijelo područje državne službe i potpisnik Kolektivnog ugovora, a ta se pitanja rješavaju putem pregovora.

S obzirom na to da raspolažemo saznanjima da je prije dvije do tri godine došlo do povećanja koeficijenata državnih službenika i namještenika u pravosuđu, čime je nastala još veća razlika u plaćama odnosno primanjima službenika Ministarstva pravosuđa i MUP-a, zanimalo nas je kako to komentira predsjednik ovog sindikata. Jer, odnedavno zastupaju i državne službenike i namještenike MUP-a, a ne, kao dosad, samo policijske službenike.

– To je problem i iz tog se razloga ne zalažemo za parcijalna rješavanja pitanja pojedinih radnih mjesta, a osobito u okviru službeničkih mjesta. Imali smo situaciju s posebnim kategorijama službenika, poput policijskih, pravosudnih policajaca, carinskih službenika i poreznika, s obzirom na specifičnosti posla i činjenicu da je riječ o osobama koje provode najvažnije ovlasti koje država ima, gdje se mogu raditi određene distinkcije. Kod ostalih službenika, upravo to što se dogodilo 2019. godine bio je dokaz da ne treba u promjene ići parcijalno, nego navedeno treba konačno riješiti putem, primjerice, Zakona o plaćama državnih službenika, odnosno plaćama u javnom sektoru. SPH kao potpisnik Kolektivnog ugovora sva takva pitanja rješava putem pregovora, a ne na ulici, kako su sindikati koji su izgubili reprezentativnost prinuđeni činiti. Takve njihove aktivnosti potiču pitanje o njihovoj legalnosti, osobito u vrijeme radnog vremena u pojedinim situacijama – zaključio je Jagić.

A da je plaća zaposlenika sa srednjom stručnom spremom u sustavu MUP-a još niža u odnosu na pravosuđe, doznali smo u razgovoru s nekoliko zaposlenih u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

– Svakim povećanjem plaće stvara se sve veća razlika između srednje, više i visoke stručne spreme, s tim da MUP ima manje plaće od pravosuđa jer im 2019. nije dizan koeficijent plaće. Posebno se to odnosi na zaposlenike početnike bez radnog staža, kojima plaća jedva doseže 4000 kuna, uključujući i putne troškove – ističu naši sugovornici.

Podsjetili su da je, na primjer, Vlada u jeku mjera vezanih uz COVID-19 iznos od 4000 kuna potpore davala privatnom sektoru (konobarima, frizerima, općenito uslužnim djelatnostima), a oni su, navode, iznosom bili “zgroženi” jer se “s tim iznosom ne može živjeti”.

– A nama, koji smo cijelo vrijeme koronakrize uredno radili i sa strankama, i puno prije toga, to je još uvijek, zapravo cijelo vrijeme normalna plaća s kojom moramo živjeti, i još svakodnevno trpjeti uvrede od nekih stranaka i slušati neke neugodne komentare koji su nam svakodnevno upućivani. Smatramo da se poslodavac nekorektno odnosi prema nama, a njihova obećanja da će se uskladiti plaće, što bi za MUP značilo povećanje, slušamo već godinama. Posljednje obećanje je da će usklađenje plaća biti 2023. godine. Ne vjerujemo – ogorčeno su istaknuli.

Na primjer, plaća daktilografa, tajnika ili referenta iznosi oko 4300 kuna (srednja stručna sprema), odnosno 4600 (viša stručna sprema). – S obzirom na količinu posla i odgovornost, to je apsurd i nije čudo da kronično nedostaje ljudi, gotovo na svakom radnom mjestu. I da, znamo da će nas javnost ovim istupom sada “slati na sezonu” da zaradimo. No netko i taj naš posao mora raditi – objašnjavaju nam rezolutno.

Pomalo očajni, otkrivaju i to da namještenici (spremačice, kuriri, domari) povećanje od 4 % na plaću s 1. svibnja uopće nisu osjetili jer je njihov limit za plaću – minimalna plaća, što znači da im se više od 3750 kuna ne može isplatiti na račun.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje