Povežite se s nama

U fokusu

Križanić za zdravu i domaću hranu u vrtićima, školama i studentskim menzama

Objavljeno:

- dana

HDZ PODNIO AMANDMAN

Klub zastupnika HDZ-a podnio je amandman na Zakon o javnoj nabavi koji bi javnim ustanovama, poput vrtića, škola i domova za starije trebao osigurati hranu veće zdravstvene kvalitete, a domaćim proizvođačima hrane i prehrambenih proizvoda lakši plasman svojih proizvoda.

 

Ovaj amandman inicirao je saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić. 

Nije sve u cijeni, treba voditi računa i o kvaliteti

Namjera je spomenutim amandmanom da naručitelj, u javnoj nabavi gdje je predmet ponude nabava poljoprivrednih prehrambenih proizvoda i hrane, treba uzeti u obzir kriterije poput kvalitete prehrambenih proizvoda, kao i standarde kvalitete za hranu utvrđene kroz nacionalne propise. Dosad je jedini kriterij bila cijena.

Križanić je i za kriterij “kratkog lanca opskrbe”: od proizvodnje  do dopreme hrane najviše 48 sati

– Ovime bi u naše vrtiće, škole, domove i studentske menze stizala zdravstveno ispravna i kvalitetnija hrana čime bi svakako konkurentniji bili domaći proizvođači odnosno proizvođači iz okolice javnih ustanova koje objavljuju natječaj. Upravo je u ovim ustanovama, zbog eventualnog glavnog kriterija najniže cijene, mogućnost kontinuirane nabave hrane loše kvalitete, ali i upitne sigurnost, vrlo velika – istaknuo je Križanić.

Saborski zastupnik HDZ Križanić zalaže se i za kriterij “kratkog lanca opskrbe” u javnoj nabavi. Riječ je o kratkom roku od proizvodnje hrane do dopreme ne dužem od 48 sati.

– Zbog kratkoće vremena od proizvodnje do konzumacije gotovo bi se onemogućila kontaminacija i zdravstvena neispravnost hrane, a o lošijoj kvaliteti u ovom slučaju ne bi bilo niti govora – pojasnio je Križanić te dodao da bi u tom slučaju veliku priliku da plasiraju svoje kvalitetne proizvode imali upravo domaći proizvođači.

– Ovakvim načinom bodovanja osigurali bi najviši mogući stupanj kvalitete i sigurnosti dobave hrane ustanovama i institucijama javnog sektora koji podliježu javnoj nabavi. Sigurno, a ništa manje važno je i to što bi primarnim proizvođačima osigurali siguran plasman roba u vlastitom okruženju – zaključio je Križanić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ivan Agnezović

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!