Povežite se s nama

U fokusu

Križanić zatražio da se novac za zbrinjavanje varaždinskih bala osigura u Planu gospodarenja otpada RH

Objavljeno:

- dana

“VARAŽDIN JE VAŽAN KAO I SPLIT”

Hoće li više od 100 milijuna kuna potrebnih za zbrinjavanje više od 100 tisuća tona bala u varaždinskom Brezju biti osigurano Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016. – 2022.?

Upravo to je zatražio saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić na sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora.

Plan gospodarenja otpadom RH je opsežni dokument, koji predviđa konkretne aktivnosti što se tiče izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom, ali i rješavanje “gorućih problema” sanacije postojećih odlagališta otpada, istaknuo je Križanić u propćenju.

“Varaždin je važan kao i Split”

Napomenuo je da bi Planom trebalo predvidjeti sredstva za potpunu sanaciju odlagališta otpada “Karepovac” u Splitu, a on je inicirao da se sredstva osiguraju i za zbrinjavanje varaždinskih bala.

– Problem u Varaždinu, koji već gotovo desetak godina opterećuje i bivšu i aktualnu vlast, ali i građane, nije ništa manje važan od sanacije odlagališta otpada u Splitu. U ime građana Varaždina i Varaždinske županije jedino što tražim je jednak tretman za sve. Balirani otpad u Brezju ekološka je “bomba” koja svakog dana prijeti da ugrozi zdravlje stanovnika Varaždinske županije. Niti lokalna politika niti tadašnja Vlada i ministar Mihael Zmajlović nisu bili u stanju riješiti taj veliki problem. Nužno je u Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. uvrstiti sanaciju odlagališta u Brezju te osigurati sredstva – predložio je Križanić na sjednici, što su podržali članovi Odbora, pa je to ugrađeno u zaključke proslijeđene Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastupnik Križanić najavio je da će i dalje u sklopu svog rada u Saboru, ali i kroz službene razgovore na za to mjerodavnim mjestima, inzistirati na tome da se osiguraju sredstva za sanaciju Brezja.

Kome bi novac išao?

Međutim, slučaj varaždinskih bala je pravno iznimno kompliciran. Naime, bale su predmet čak dva sudska spora. Fond za zaštitu okoliša čeka presudu Upravnog suda koji bi trebao dati ocjenu može li Fond provesti natječaj za zbrinjavanje bala, što je pokušao učiniti još 2014., no Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je taj natječaj poništila.

S druge strane, zajednica ponuditelja predvođena C.I.O.S.-om je podnijela tužbu protiv Grada Varaždina jer s njima tri i pol godine nakon provođenja koncesijskog natječaja nisu potpisali ugovor kojim bi bale odložili na odlagalište u Davoru.

Osim toga, na snazi je rješenje inspekcije Ministarstva zaštite okoliša koja je još 2007. naredila hitno uklanjanje bala iz Brezja, i to Varkomu koji se vodi kao posjednik bala.

U kuloarima se pak može čuti da Centar za gospodarenje otpadom Piškornicom i dalje namjerava kupiti MBO tvornicu u Varaždinu, čime bi – ne bude li krenula gradnja najavljivanog Centra za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku – osigurali pogon u kojem bi zbrinjavali otpad iz gradova i općina, a pritom onda navodno računaju da bi zbrinuli i varaždinske bale.

Dakle, budu li u Planu gospodarenja otpadom osigurana sredstva za zbrinjavanje bala, morat će se razriješiti i dvojba tko će taj posao voditi: treba li taj novac ići Fondu za zaštitu okoliša, Gradu Varaždinu ili pak Varkomu kao posjedniku bala?

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje