Povežite se s nama

U fokusu

Križanić zatražio da se novac za zbrinjavanje varaždinskih bala osigura u Planu gospodarenja otpada RH

Objavljeno:

- dana

“VARAŽDIN JE VAŽAN KAO I SPLIT”

Hoće li više od 100 milijuna kuna potrebnih za zbrinjavanje više od 100 tisuća tona bala u varaždinskom Brezju biti osigurano Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2016. – 2022.?

Upravo to je zatražio saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić na sjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora.

Plan gospodarenja otpadom RH je opsežni dokument, koji predviđa konkretne aktivnosti što se tiče izgradnje regionalnih centara za gospodarenje otpadom, ali i rješavanje “gorućih problema” sanacije postojećih odlagališta otpada, istaknuo je Križanić u propćenju.

“Varaždin je važan kao i Split”

Napomenuo je da bi Planom trebalo predvidjeti sredstva za potpunu sanaciju odlagališta otpada “Karepovac” u Splitu, a on je inicirao da se sredstva osiguraju i za zbrinjavanje varaždinskih bala.

– Problem u Varaždinu, koji već gotovo desetak godina opterećuje i bivšu i aktualnu vlast, ali i građane, nije ništa manje važan od sanacije odlagališta otpada u Splitu. U ime građana Varaždina i Varaždinske županije jedino što tražim je jednak tretman za sve. Balirani otpad u Brezju ekološka je “bomba” koja svakog dana prijeti da ugrozi zdravlje stanovnika Varaždinske županije. Niti lokalna politika niti tadašnja Vlada i ministar Mihael Zmajlović nisu bili u stanju riješiti taj veliki problem. Nužno je u Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. uvrstiti sanaciju odlagališta u Brezju te osigurati sredstva – predložio je Križanić na sjednici, što su podržali članovi Odbora, pa je to ugrađeno u zaključke proslijeđene Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Zastupnik Križanić najavio je da će i dalje u sklopu svog rada u Saboru, ali i kroz službene razgovore na za to mjerodavnim mjestima, inzistirati na tome da se osiguraju sredstva za sanaciju Brezja.

Kome bi novac išao?

Međutim, slučaj varaždinskih bala je pravno iznimno kompliciran. Naime, bale su predmet čak dva sudska spora. Fond za zaštitu okoliša čeka presudu Upravnog suda koji bi trebao dati ocjenu može li Fond provesti natječaj za zbrinjavanje bala, što je pokušao učiniti još 2014., no Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je taj natječaj poništila.

S druge strane, zajednica ponuditelja predvođena C.I.O.S.-om je podnijela tužbu protiv Grada Varaždina jer s njima tri i pol godine nakon provođenja koncesijskog natječaja nisu potpisali ugovor kojim bi bale odložili na odlagalište u Davoru.

Osim toga, na snazi je rješenje inspekcije Ministarstva zaštite okoliša koja je još 2007. naredila hitno uklanjanje bala iz Brezja, i to Varkomu koji se vodi kao posjednik bala.

U kuloarima se pak može čuti da Centar za gospodarenje otpadom Piškornicom i dalje namjerava kupiti MBO tvornicu u Varaždinu, čime bi – ne bude li krenula gradnja najavljivanog Centra za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku – osigurali pogon u kojem bi zbrinjavali otpad iz gradova i općina, a pritom onda navodno računaju da bi zbrinuli i varaždinske bale.

Dakle, budu li u Planu gospodarenja otpadom osigurana sredstva za zbrinjavanje bala, morat će se razriješiti i dvojba tko će taj posao voditi: treba li taj novac ići Fondu za zaštitu okoliša, Gradu Varaždinu ili pak Varkomu kao posjedniku bala?

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!