Povežite se s nama

Međimurje

Krizne situacije lani mimoišle Međimurje

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Povodom Međunarodnoga i Nacionalnog dana civilne zaštite Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu, na kojoj je istaknuto da je 2016. na području Županije protekla uglavnom mirno, bez događaja s obilježjem većih nesreća.

Nakon sjednice je otvoren novouređeni objekt za prihvat donirane robe i skladište opreme za hitne intervencije Gradskog društva Crvenoga križa Čakovec. Novi objekt u Ulici Vatroslava Lisinskog 2a je stavljen u funkciju zahvaljujući prikupljenim donacijama, angažiranju volontera i vlastitih sredstava, ističe Kristijan Valkaj, ravnatelj GDCK Čakovec.

Potrebitima iz skladišta distribuirano 75 tona mandarina i 100 tona jabuka

– Riječ je o prostoru površine 320 metara četvornih i dodatnih 49 kvadrata koji nam prvenstveno služe za prihvat donirane robe. Nedavno smo bili u situaciji da osiguramo skladištenje 75 tona mandarina i 100 tona jabuka za Međimurce u potrebi i odlično nam je poslužio pri distribuciji voća. Tako je staro skladište izgubilo funkciju, jer novo ima dežuraonu s opremom za hitne intervencije, poput šatora i isušivača – rekao je Valkaj. Izmještanje Gradskog društva Crvenoga križa u novi prostor omogućit će bolje djelovanje u kriznim situacijama, poput one koju je izazvao masovni dolazak imigranata u Čakovec.

– Svi koji žele donirati konzerviranu, nekvarljivu hranu, odjeću i obuću i dalje se prvo trebaju javiti u administrativne prostore u Ulici kralja Tomislava 29. Umirovljenici su i dalje najugroženija skupina žitelja Međimurske županije, jer s današnjom mirovinom teško krpaju kraj s krajem – upozorava Valkaj te dodaje da su ljudi treće dobi u svojoj mladosti izgradili kuće koje više ne mogu nikako održavati. Još gore, mnogi od njih nemaju ni za popravak perilice za rublje, a situacija se dodatno komplicira ako su im djeca u potrazi za poslom otišla u inozemstvo. Srećom, u pomoć im priskaču i volonteri Crvenoga križa, za čiju djelatnost samo Međimurska županija ove godine izdvaja 253 tisuće kuna.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje