Povežite se s nama

U fokusu

Kronično nedostaje pedijatara, najteže je u Varaždinskoj i Međimurskoj te još dvije županije

Objavljeno:

- dana

Na skupu u Hrvatskoj liječničkoj komori, održanom u srijedu, 29. rujna, upozoreno je na vrlo loše stanje u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti.

Naime, kronično nedostaje liječnika, svako deseto predškolsko dijete je bez pedijatrijske skrbi i prijeti urušavanje cijelog sustava, upozorili su iz HLK-a.

Jutros je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 gostovala predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Ines Balint, koja je govorila o problemu nedostatka liječnika u primarnoj pedijatrijskoj zdravstvenoj zaštiti, rekavši da je „voda došla preko glave“.

– Mi smo na problem upozoravali dok je voda bila do brade. Onda se moglo početi rješavati. Sad je voda došla već preko glave i sad je zaista goruće pitanje – rekla je Balint za HTV, dodavši kako već godinama upozoravaju na nedostatak liječnika te da su se sad posebno osvrnuli na pedijatrijsku skrb, s obzirom na veliki problem koji su uočili, no da ništa manje nije problematično pružanje zdravstvene zaštite u skrbi primarnog ginekologa, kao i obiteljskog liječnika.

Istaknula je također je da je prosječna dob pedijatra koji pruža primarnu zdravstvenu zaštitu 55 godina.

– Od 253 primarna pedijatra, 102 liječnika su u dobi iznad 60 godina. 35 liječnika radi i pruža zdravstvenu zaštitu našim malim pacijentima i oni su u dobi iznad 65 godina. A u ovom trenutku imamo samo 62 liječnika koji su trenutno u postupku specijalističkoga usavršavanja – upozorila je Balint te dodala da pedijatrijsko usavršavanje traje pet godina.

Iz HLK-a su istaknuli da je najteže stanje u ruralnim sredinama, gdje je nedostatna zdravstvena zaštita, a najveći problem s nedostatkom primarnih pedijatara je u Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Predsjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu u HTV-ovoj emisiji je navela i da su uvjeti rada ono što trenutno mnoge mlade ljude odbija od rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručivši da se moraju vrlo brzo povući sredstva i hitno uvesti centralno specijalističko usavršavanje.

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje