Povežite se s nama

U fokusu

Kroz cikloturizam do više turista u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

POTPISAN SPORAZUM

Danas je u Županijskoj palači u Varaždinu potpisan Sporazum o provedbi Operativnog plana razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije do 2020.

Projekt “Biciklistička ruta Varaždinske županije”

Sporazum su potpisali Varaždinska županija, Turistička zajednica Varaždinske županije, gradovi i općine s područja Varaždinske županije, AZRA, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, Županijska uprava za ceste, Hrvatske vode, Udruga “Sindikat biciklista”, Brdsko – biciklistički klub “Ivanščica”, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Policijska uprava varaždinska, Biciklistički klub “Maraton Kreidler”, Savez sportskih udruga Sveučilišta Sjever i Rafting klub “Matis divlja voda”.

Varaždinska županija u suradnji s Turističkom zajednicom Varaždinske županije provodi projekt “Biciklistička ruta Varaždinske županije” koji je prijavljen na Javni poziv Ministarstva turizma za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017. godini.  Ministarstvo turizma sufinancirat će projekt u ukupnom iznosu od 350.000 kuna, od čega je 50 posto već uplaćeno Varaždinskoj županiji, a preostali dio bit će isplaćen po završetku projekta.

Varaždinska županija i prijavila ovaj projekt s ciljem da i Hrvatska postane dio mreže EuroVela – istaknula je Elitabeta Dolenec, direktorica TZ Varaždinske županije

Opći cilj projekta je podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija. Idejni projekt ruta za područje cikloturizma je također izrađen, a sadrži detaljne informacije o postojećim rutama, ali i prijedloge budućih biciklističkih ruta, stanje na rutama od uređenosti, povezanosti, dužine, podloge i kategorije, pa do opisa ruta i fotografija.  

– S obzirom na našu bogatu kulturno–povijesnu baštinu, povoljnu klimu, atraktivan okoliš te ostale povoljne uvjete u Varaždinskoj županiji, cikloturizam se nameće kao važan segment naše turističke ponude. Povezanost s drugim županijama, ali i sve ostale pogodnosti poput obogaćivanja smještajnih kapaciteta, lokalne ponude i etno-gastronomije, još su jedan važan dio cikloturizma kao dijela koji je bitan za razvoj kontinentalnog turizma – naglasila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana.

Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije rekla je da je Varaždinska županija i prijavila ovaj projekt s ciljem da i Hrvatska postane dio mreže EuroVela, to bi puno značilo za turizam Županije, ali i za turizam susjednih županija.

Goran Lampelj iz Sindikata biciklista je istaknuo je da je velika stvar da je Županija krenula u projekt, jer poboljšanje cikloturizma povećava broj turista koji ulaze u Varaždinku županiju, poboljšava kvalitete biciklističkih ruta, ali utječe i na poboljšanje mobilnosti da se ljudima da alternativa automobilu.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U fokusu

HNS o usudu Stričaka: “Javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju županovih političkih oponenata“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se priopćenje o događaju u kojem je napadnut i ozlijeđen župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. U HNS-u tvrde da javnost svjedoči nasilnom činu, lažnoj iskrenosti, likovanju i licemjerju političkih oponenata.

>>Župan Anđelko Stričak opet fizički napadnut, ovaj put usred grada

U nastavku u cijelosti donosimo priopćenje Županijskog odbora HNS-a:

MI smo (proizvoljno ubaci stranku) protiv svakog oblika nasilja i isto najdublje osuđujemo. Nasilje nije rješenje. Sloga, rad, uspjeh. Mi gradimo prugu, pruga gradi nas.

Danas smo u režiji kolega iz političke arene imali prilike čitati ovakve generičke i deklarativne izjave, potaknute nemilim događajem napada i ozljeđivanja varaždinskog župana, g. Anđelka Stričaka. Uz to su neki smatrali važnim istaknuti kako je žrtva iz redova HDZ-a, kako nasilje rađa nasilje, neki su smatrali bitnim istaknuti kako je dobio što je tražio i kako su upozorili na nasilničko ponašanje župana, dok bi neki poput Horatia Caina iz CSI-ja pregledavali kamere i forenzički istraživali što je prethodilo napadu, tko je za što kriv i ponovno poput već spomenutih, komforno se smjestili u kategoriju traženo-dobiveno. Svim priopćenjima nedostaje i „Neka institucije rade svoj posao“, pa eto mi to nadodajemo u svojem. Kolege, duboko smo razočarani ovime što ste danas pokazali, jer deklarativno osuđivanje nasilja, i ovako javno likovanje nad političkim oponentom zasigurno vam ne ide na čast. Niti u prilog „borbe protiv nasilja“. Skupljanje političkih poena na nasilničkim činom spada zasigurno u jedan od većih dosega umotvorina političkog PR-a. Nasilje, kao neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja, treba osuditi bez obzira da li je medijski eksponirano ili anonimno, a žrtvu  zaštiti. Ovaj puta žrtva je bio župan, HDZ-ovac, a već sutra može to biti SDP-ovac, Reformista, MOST-ovac, HNS-ovac. Da li će onda odnos prema žrtvi biti drugačiji?

U HNS-u želimo osuditi fizičko, a i svaki drugi oblik nasilja, kao apsolutno neprihvatljiv oblik civilizacijskog ponašanja u društvu, ali u svemu tome treba zadržati i dostojanstvo žrtve, kao i političko dostojanstvo. Koje nam je priječilo danas se javiti, ali jednostavno treba ukazati na anomalije koje su postale uobičajene u medijskom i političkom diskursu. Skupljanje političkih poena na žrtvama nasilja ili osobnoj tragediji nije jednostavno politički ni društveno probavljivo, nego licemjerno – poručio je Krunoslav Lukačić, predsjednik HNS-a Varaždinske županije.

Županu svakako želimo što brzi oporavak i povratak na posao.

PR Ured

HNS-a Varaždinske županije

Nastavite čitati

U fokusu

Županijski SDP: “Osuđujemo nasilne događaje u kojima je sudjelovao HDZ-ov župan Anđelko Stričak“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šefica županijskog SDP-a, Barbara Antolić Vupora, potpisala je priopćenje kojim ova stranka osuđuje nasilne događaje u kojima je sudjelovao župan Varaždinske županije iz redova HDZ-a.

Riječ je o incidentu koji se dogodilo u petak u središtu Varaždina.

– Izrazito smo protiv i osuđujemo svaki oblik nasilja kao društveno neprihvatljivog ponašanja. Svako nasilje rađa novo nasilje i uporaba sile i posezanje za nasilnim metodama nikad nije rješenje već izvor novih problema. Zalažemo se za kulturu dijaloga i tolerancije u društvu. Županu Stričaku želimo brz oporavak – piše u priopćenju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje