Povežite se s nama

Međimurje

Kroz radionice upoznaju cijelo bogatstvo etnografske baštine

Objavljeno:

- dana

ETNO RADIONICE

Kako bi učenicima osnovnih škola što zornije približili bogatstvo etnografske baštine Međimurja, u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga osmislili su zanimljive etnoradionice.

Učenici na jednome mjestu mogu vidjeti stare uporabne predmete koji se danas više ne koriste, saznati njihovu namjenu i stare nazive, ali ih i smjestiti u realan prostor stare međimurske hiže.

– Etnoradionica je povezana s izložbom „Etno“, koja se nalazi u Muzeju već više godina. Izložba je zbirka predmeta Petra Horvata, našeg sumještanina iz Cirkovljana, koji dugi niz godina prikuplja etnografsku baštinu Međimurja. Na temelju te zbirke napravili smo etnoradionicu kako bismo upoznali najmlađu generaciju s etnografskom baštinom, ali i lokalnim nazivljem – rekla je Iva Kožnjak, ravnateljica i kustosica preloškog muzeja.

Kako bi na što jednostavniji i zabavniji način usvajali nova znanja, u Muzeju su za učenike pripremili scenografiju međimurske hiže u koju su uključili predmete s izložbe. Scenografiju je izradila izvrsna mlada umjetnica Rusa Trajkova. U hižu su tako uklopljeni maslenka, tiblica za meso, dječje igračke…
– Cilj je da djeca kroz radionicu upoznaju i lokalne nazive, tim više što se za pojedini predmet koriste različiti nazivi, ovisno o tome govorimo li o Gornjem ili Donjem Međimurju. Pored hiže smo smjestili i lutku koju smo nazvali Katica te smo je odjenuli u međimursku tradicionalnu odjeću koju su žene nekada nosile prilikom obavljanja svakodnevnih poslova. Radionica je interaktivna i učenici sami prepoznaju predmete, stavljaju ih u prostor hiže na mjesto gdje su se inače koristili i pritom uče kako se ti predmeti zovu – dodaje Iva Kožnjak.

U drugom dijelu radionice učenici povezuju starinske predmete s njihovim modernim inačicama.
– Djeci su radionice vrlo zanimljive jer se ovakvim principom učenja lagano usvajaju nova znanja. Dobro je što djeca dolaze u Muzej učiti o tim stvarima, da se nalaze u prirodnom okruženju. Vjerujem da i to pridonosi bržem i lakšem učenju – zaključuje Kožnjak.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Međimurje

U Pribislavcu danas zbor mještana, Općina poziva da se uključi što više zainteresiranih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem transparentnosti i uključivanja mještana u rad Općine Pribislavec, pozivaju se svi zainteresirani na informativni zbor mještana i prezentaciju projekata i dosadašnjeg rada Općine.

Zbor mještana održat će se danas, u ponedjeljak, 4. srpnja, u 19 sati u dvorani društvenog doma. Predviđene točke i teme za raspravu uključivat će kaštel, komunalne naknade, skorašnje radovi na ulici Antuna Mihanovića, izvještaj o radu Općine u protekloj godini, planove i projekte za sljedeću godinu te razno.

– Molimo mještane da se odazovu u što većem broju – poručuju iz Općine Pribislavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje