Povežite se s nama

Međimurje

Kroz radionice upoznaju cijelo bogatstvo etnografske baštine

Objavljeno:

- dana

ETNO RADIONICE

Kako bi učenicima osnovnih škola što zornije približili bogatstvo etnografske baštine Međimurja, u Muzeju „Croata insulanus“ Grada Preloga osmislili su zanimljive etnoradionice.

Učenici na jednome mjestu mogu vidjeti stare uporabne predmete koji se danas više ne koriste, saznati njihovu namjenu i stare nazive, ali ih i smjestiti u realan prostor stare međimurske hiže.

– Etnoradionica je povezana s izložbom „Etno“, koja se nalazi u Muzeju već više godina. Izložba je zbirka predmeta Petra Horvata, našeg sumještanina iz Cirkovljana, koji dugi niz godina prikuplja etnografsku baštinu Međimurja. Na temelju te zbirke napravili smo etnoradionicu kako bismo upoznali najmlađu generaciju s etnografskom baštinom, ali i lokalnim nazivljem – rekla je Iva Kožnjak, ravnateljica i kustosica preloškog muzeja.

Kako bi na što jednostavniji i zabavniji način usvajali nova znanja, u Muzeju su za učenike pripremili scenografiju međimurske hiže u koju su uključili predmete s izložbe. Scenografiju je izradila izvrsna mlada umjetnica Rusa Trajkova. U hižu su tako uklopljeni maslenka, tiblica za meso, dječje igračke…
– Cilj je da djeca kroz radionicu upoznaju i lokalne nazive, tim više što se za pojedini predmet koriste različiti nazivi, ovisno o tome govorimo li o Gornjem ili Donjem Međimurju. Pored hiže smo smjestili i lutku koju smo nazvali Katica te smo je odjenuli u međimursku tradicionalnu odjeću koju su žene nekada nosile prilikom obavljanja svakodnevnih poslova. Radionica je interaktivna i učenici sami prepoznaju predmete, stavljaju ih u prostor hiže na mjesto gdje su se inače koristili i pritom uče kako se ti predmeti zovu – dodaje Iva Kožnjak.

U drugom dijelu radionice učenici povezuju starinske predmete s njihovim modernim inačicama.
– Djeci su radionice vrlo zanimljive jer se ovakvim principom učenja lagano usvajaju nova znanja. Dobro je što djeca dolaze u Muzej učiti o tim stvarima, da se nalaze u prirodnom okruženju. Vjerujem da i to pridonosi bržem i lakšem učenju – zaključuje Kožnjak.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Međimurje

LAGanini po LAG-u: upoznajte područje LAG-a Mura-Drava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Miroslava Novak Hranjec / LAG Mura-Drava

LAG Mura-Drava smjestio se na sjeveru Hrvatske, kao što samo ime kaže, između hirovite i nepredvidive rijeke Mure i prekrasne, smaragdnozelene rijeke Drave. LAG čine jedinice lokalne samouprave sjeveroistočnog djela Međimurja i Općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. To je kraj koji mnogi, ne bez razloga, nazivaju „cvjetnjak Hrvatske“.

Bogata flora i fauna ovaj kraj čine pravim prirodnim draguljem. A kad se tome pridoda iznimna kulturna baština, vrijedni ljudi i njihovi kvalitetni poljoprivredni proizvodi, izvrsna autohtona gastronomija i bogata povijest koja seže čak do željeznog doba, postaje sasvim jasno kakav potencijal krije ovaj „falačec“ Hrvatske.

Tu je napravljena prva pruga, tu je od davnina ispirano zlato, tu je međimursku popevku, zaštićenu od strane UNESCO-a pjevala Teta Liza, a bezbrižno djetinjstvo proveo Joža Horvat, tu su svoja imanja imali Zrinski, a tu je rođen i filozof svjetskog glasa, Rudolf Steiner.

Sve to, a i mnogo mnogo više nudi područje LAG-a Mura-Drava, ovog, pomalo neistraženog bisera sjeverozapadne Hrvatske. Više o posebnostima područja koje pokriva LAG možete saznati na poveznici kao i u promotivnom videu „LAGanini po LAG-u“.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati