Povežite se s nama

Međimurje

Kroz Ugandu, Ruandu i Keniju s ruksakom

Objavljeno:

- dana

SRIJEDA U MUZEJU

U sklopu ovotjedne Srijede u Muzeju, danas, u srijedu 6. travnja, bit će održano zanimljivo putopisno predavanje “S ruksakom kroz Ugandu, Ruandu i Keniju”.

Predavanje će održati Vanja Matković, Varaždinka koja se dugo zanimala za afričku povijest, učila o tamošnjim kulturama i običajima, a posebno je se dojmila istočna Afrika, njezina plemena i nevjerojatne prirodne ljepote. Volontiranje je oduvijek smatrala plemenitim činom i divila se ljudima koji su imali hrabrosti napustiti udobnost svog doma i otići na drugi kraj svijet pomagati drugima. Godinama je sanjala o tome da i sama okuša pravi afrički život i naposljetku svoj je san ispunila. Osam mjeseci živjela je u Ugandi, u selu Mutai, s pripadnicima plemena Busoga i volontirala u sirotištu nevladine udruge Whisper. Opremljena samo ruksakom, sama je usput proputovala Ruandu i Keniju te doživjela Božić u plemenu Samburu, slušajući svjedočanstvo o genocidu od žene iz plemena Tutsi. Posjetila je i neke od najljepših parkova, a o svemu tome govorit će na predavanju koje počinje u 19 sati u palači Hercer. Ulaz je besplatan.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Međimurje

Danas u Međimurju 36 novozaraženih koronom, oporavile su se 24 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 180 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 20% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 197. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 71.679 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenta, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje