Povežite se s nama

Kultura

Krunoslav Kruljac objavio 3 knjige o 3 teme u 3 formata i u 3 boje tiska!

Objavljeno:

- dana

UZ MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Krunoslav Kruljac pisanjem se bavi više od četiri desetljeća. Do mirovine uglavnom je pisao kao novinar, no sada je pravi autor, publicist, „vlasnik“ triju knjiga.  

– Davno sam pročitao da se piscem postaje tek nakon tri napisane knjige, i sada se mogu time pohvaliti – kaže. 
Ali nisu to bilo kakve knjige; svaka je drugačija po odabiru teme, formatu i – boji tiska! Kolege se razumiju, pa ćemo i ovaj intervju s Krunoslavom Kruljcem odraditi prigodno: u samo tri pitanja i tri odgovora!

– Poštovani kolega, idemo redom: prva knjiga, ona u smeđem tisku?
– „Galerija poznatih“ je iz 1993. godine. To je zbirka mojih javnih intervjua koje sam u kazališnoj Europa-mediji vodio kao ciklus prvoga pravog talk-showa na našim prostorima. Tada sam ugostio elitu naših poznatih osoba, vodeći brigu da su vezane uz naš Varaždin! Ovom prilikom spomenut ću samo pokojnog Arsena i njegovu Gabi. Malo je poznat podatak da je njihova veza počela u Cerju Nebojse, kada ih je pozvala Marija Rožman, veliki glazbeni talent, i Arsen i Gabica su se tamo „spanđali“! Nota bene, prvi suprug Gabi bio je Stipica Kalogjera, ali prva Arsenova supruga bila je podrijetlom – iz Varaždin Brega!

– Druga knjiga – u zelenom tisku! Logično, bavila se nogometom: najvećim uspjehom NK Varteks…
– Jednog jutra, prije 5 godina, probudio sam se i sinula mi je pomisao: dogodine će biti punih pola stoljeća od najveće utakmice NK Varteks. Dakako, bilo je to polufinale jakoga jugoslavenskoga Kupa, kada je Varteks 5. ožujka 1961. pobijedio europsku veličinu, Hajduk, predvođen Bajdom Vukasom, s 2-0. Varteks se plasirao u finale, gdje je poražen od Vardara, ali to je uspjeh za sva vremena. Pišući knjigu otputovao sam u Split, uspjevši pronaći šestoricu živih Hajdukovih igrača: Cuzzija, Šenauera, Papeca… Naravno i šestoricu preostalih Varteksovih veterana… U samo par godina od objave te knjige mnogih od njih više nema: ali drago mi je da će živjeti i preko moje knjige.

– Treća knjiga (i nedavno smo o njoj pisali, i s pravom je hvalili) zove se „Jagode na bunkeru“. Tema: Varteksovo naselje. Tisak: jagodasta boja?!
– To je kronika Varteksovog naselja, u kojem sam bio „kuhan i pečen“, i mislim da sam odao dug vlastitom djetinjstvu i naselju iz kojega sam potekao. Kako već i starimo, uvidio sam da se bolje sjećam stvari koje sam doživio kao petogodišnji dječak nego onoga što sam jučer ručao… No, malo samoironije ne škodi, zar ne?! Ponosan što sam uspio, kažu stručnjaci i čitatelji, ocrtati cijelu povijest toga varaždinskoga kvarta, koji je bio po svemu različit: Varteksovo naselje bilo je i predgrađe i središte, i ruralna i urbana sredina, prebivalište i vrhunskih intelektualaca i „vrhunskih“ vucibatina. Pozitivnim odazivom čitatelja zbilja sam ostao „paf“ – i to mi je silna satisfakcija. A to što sam knjigu dao otisnuti u boji jagoda… priznajem, malo sam pogriješio. Čak i oni mlađi su imali poteškoća s čitanjem, a kamoli moja ciljana publika – doajeni Varteksovog naselja… I zato ću…

– Čekaj, Kruno, da ubacimo i četvrto pitanje?! Najavljuješ i četvrtu knjigu?
– Moguće. Za 75. rođendan. Za „dijamantni pir“. Bez brige: bit će, napokon, u crno-bijelom tisku… Malo za promjenu! Mogao bih još probati sa žutim tiskom, ali žutilo ne volim!

A na koncu još malo zabave: znajte, dragi čitatelji, da sam ovaj tekst, simbolički, tempirao na točno 3333 slovna znaka…
 

Izvor:
Foto:

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje