Povežite se s nama

Kultura

Krunoslav Siladi: “Poanta kulture je suradnja, osobito s drugim udrugama!”

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetničko društvo Kotoriba osnovano je 1975. godine. Predstavlja nastavak organiziranog rada zaljubljenika u običaje, ples i pjesmu Međimurja, a posebno Kotoribe.

Sjeme zajedništva kulturnjaci toga donjomeđimurskog mjesta posijali su još davne 1936. godine, kad je u okviru Seljačke stranke osnovan ogranak „Seljačke sloge“.

Kotoripsko kolo

Uspjeli su očuvati kulturnu baštinu svog mjesta. Dio bogatog naslijeđa čini i kotoripsko kolo, koje se uvijek pleše na lijevu stranu i čija se višestoljetna plesna tradicija, usprkos zabranama, održavala neprekidno do 1914. godine. Nakon višegodišnjeg prekida, ples kola obnovili su mještani Kotoribe Danka Dolenec, Josip Dolenec Sović i Slavi Horvat Petrina, a zatim je njegovu izvedbu preuzeo KUD Kotoriba, javno ga izvodeći na folklornoj sceni. Idejni osnivači KUD-a bili su Ljudevit i Barbara Sabolić.

Trenutno je u KUD-u aktivno šezdesetak članova koji djeluju u tri sekcije: folklornoj, dramskoj i tamburaškoj. Folklornu sekciju vodi Zvonimir Habuš, dramsku Anica Jauk, dok je voditelj tamburaške sekcije Vinko Horvat. Posebno bogatstvo Društva predstavljaju mali folkloraši, kojima stariji prenose svoja iskustva.

– Cjelokupni rad i program temeljimo na izvornosti plesa, pjesme i običaja. Društvo vrlo aktivno sudjeluje na svim manifestacijama od kulturnog značaja u mjestu. Neizostavni je sudionik svih županijskih smotri. Tradicionalni smo domaćin Smotre međimurskih narodnih običaja, koja se održava već 20 godina, od 1998. godine. Bilježimo višekratne nastupe na svim smotrama državnog značaja, kao i brojne nastupe izvan domovine (Slovenija, Mađarska, Švicarska, Njemačka, Slovačka…). Društvom je dosad prodefiliralo tristotinjak što aktivnih što podupirajućih članova – kaže Krunoslav Siladi, predsjednik Društva u trećemu mandatu.

Đakovački vezovi

Od 21. lipnja do 8. srpnja u Đakovu su se održavali 52. Đakovački vezovi, manifestacija izvornoga narodnog folklora koja je okupila 3000 sudionika. KUD Kotoriba na manifestaciji je predstavljao Međimurje, nakon što su ih za to na Smotri folklora u Donjoj Dubravi odabrali selektori Hrvatskog sabora kulture.

– S još 63 skupine sudjelovali smo u prekrasnom svečanome mimohodu kroz Đakovo. Uslijedio je nastup na središnjoj pozornici te druženje s drugim ljubiteljima folklora i narodne baštine. Izveli smo kotoripsko kolo i još pet međimurskih pjesama – govori Siladi.

Središtem Đakova ove su godine, osim skupina iz Hrvatske, prošle skupine iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Vojvodine, Hrvati iz Sjedinjenih Američkih Država i Australije te folkloraši iz Ukrajine, zemlje-partnera 52. Đakovačkih vezova. Susret je zatvoren u nedjelju, 8. srpnja, na ljetnoj pozornici u Strossmayerovu parku izborom najljepših narodnih nošnji.

Planovi

Kako kaže Krunoslav Siladi, KUD odlično surađuje s ostalim mjesnim, ali i regionalnim udrugama:

– Voditelj naših tamburaša Vinko Horvat ujedno je predsjednik najmlađe međimurske limene glazbe, Limene glazbe Kotoriba, tako da ćemo ubuduće vjerojatno često imati prilike svirati s njima. Osobito dobru suradnju ostvarujemo s Crkvenim župnim pjevačkim zborom iz Kotoribe, s kojim smo dosta toga snimili, ali i izdali DVD. Načelnik Općine Ljubomir Grgec također nam je velika podrška. Što se tiče ove godine, nastupili smo na predsmotri „Međimurske popevke“ u Donjem Kraljevcu, a nastup na Vezovima bio je poseban uspjeh. Naši dugogodišnji prijatelji iz Svetoga Križa Začretje pozvali su nas da kao gosti uveličamo dramsku večer koju će organizirati.

Siladi dodaje da bi članovi Društva željeli nabaviti i nove tamburice, što će biti projekt kojem će se ubrzo posvetiti, možda i uz pomoć sredstava fondova Europske unije.

Kultura

FOTO U Lendavi otvoren Hrvatski kulturni centar “Zrinski”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U slovenskom gradu Lendavi svečano je otvoren Hrvatski kulturni centar “Zrinski”, u kojem će djelovati Hrvatsko kulturno društvo “Pomurje”, jedno od najaktivnijih društava Hrvata izvan Hrvatske.

Brojne sekcije i aktivnosti HKD-a “Pomurje” tijekom godina prerasle su tijesne prostorije Hrvatskog doma u kojima su djelovali od 2005. godine, stoga su 2017. godine dobiveni dodatni prostori od Općine Lendava za budući Hrvatski kulturni centar. Oni su obnovljeni uz pomoć Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Međimurske županije, gradova Preloga, Murskog Središča i Čakovca, sponzorskim i vlastitim sredstvima.

Obnova i uređenje Hrvatskoga kulturnog centra “Zrinski” vrijedna 70 tisuća eura završena je krajem 2019. godine, a kako je istaknuo predsjednik HKD-a “Pomurje” i predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji Đanino Kutnjak, želja im je bila stvoriti Centar koji će biti na korist članova Društva, ali i prostor koji će služiti kao turistička i kulturna promocija Hrvatske.

HKC “Zrinski” sadrži pozornicu i društvene prostorije s knjižnicom za kulturne potrebe, kuhinju i ljetnu kuhinju za turističko-gastronomske potrebe. U dvorištu je obnovljen bunar iz 19. stoljeća, a u budućnosti se planira urediti i maleni hostel. Općina Lendava je prepoznala ideju te financirala obnovu dvorišta, poštujući kulturno-zaštitne uvjete te će krajem godine ondje biti postavljen spomenik Nikoli Zrinskom VII. Čakovečkom.

– Ideja kojom smo se vodili je da obnovimo staro građansko dvorište koje je zaštićeno kulturno dobro za potrebe kulturnog turizma. Drago nam je što smo se nakon dugo vremena okupili u prostorima HKD-a “Pomurje”, koje je posljednjih 15 godina svojim aktivnostima prepoznato diljem regije. Nazvali smo ovaj prostor Centrom “Zrinski”, u čast hrvatskoj plemićkoj obitelji čiji su članovi bili aktivni na političkom, povijesnom i umjetničkom polju srednje Europe.

Još jedna obnovljena zgrada u starom gradu Lendavi dodatno će stimulirati revitalizaciju ovog dijela grada i potaknuti aktivnosti kroz koje će se još više povezati svi koji poštuju tolerantni prostor različitosti koji stoljećima poznajemo i živimo u Lendavi – rekao je predsjednik HKD Pomurje Đanino Kutnjak.

Svečanosti otvorenja Hrvatskoga kulturnog centra “Zrinski” prisustvovali su mnogi visoki uzvanici: ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH Darko Horvat, državna tajnica Ministarstva kulture RS Ignacija Fridl Jarc, Veleposlanik RH u Ljubljani Boris Grigić, župan Međimurske županije Matija Posavec, počasni konzul Konzulata RH u Mariboru Šime Ivanjko, župan Občine Lendava Janez Magyar, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša i mnogi drugi.

Za ovu posebnu priliku u Centru “Zrinski” postavljene su dvije izložbe, Nikola Zrinski Sigetski i Nikola Zrinski Čakovečki, kao plod suradnje Muzeja Međimurja i Galerije – Muzej Lendava, a na svečanosti otvorenja nastupili su i Komorni zbor “Vita” iz Lendave i Tamburaši Hrvatskoga kulturnog društva “Pomurje”.

U čast otvorenja Hrvatskoga kulturnog centra Zrinski postavljena je izložba poznatog umjetnika Stephana Lupina koju će „na lendavskom gradu“ moći razgledati brojni posjetitelji do listopada ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

U palači Sermage otvorenje postava Hrvatskih majstora i izložbe Stančićeve biblioteke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 16. lipnja, Gradski muzej Varaždin u 19 sati i 30 minuta otvara za posjetitelje stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća, s djelima iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a, koji će nakon dužeg razdoblja ponovno biti izložen na katu palače Sermage.

Osim Stalnog postava starih majstora, koji obuhvaća vrijedne umjetnine i predstavlja u Hrvatskoj rijedak presjek europskog slikarstva od 15. do 19. stoljeća, iz galerijskih zbirki GMV-a 2006. godine realiziran je i stalni postav s radovima 20. i 21. stoljeća, među kojima su gotovo svi najznačajniji hrvatski likovni umjetnici toga razdoblja.

To su, primjerice, V. Bukovac, C. Medović, M. Kraljević, J. Račić, Lj. Babić, V. Becić, T. Krizman, F. Kršinić, M. Tartaglia, O. Gliha, E. Murtić, B. Ružić, A. Srnec, J. Vaništa, Lj. Ivančić, Đ. Seder, Š. Perić, M. Šutej, kao i Varaždinci M. Stančić, I. Režek, P. Vojković, V. Gašparić Gapa, N. Opačić, V. Kuntner i mnogi drugi.

Pedesetak autora s djelima iz galerijskog fundusa GMV-a predstavljeno je i u sklopu programa Velikani hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća na izložbama u Beču (2014.), Budimpešti i Bratislavi (2015.) te Sofiji (2017.), kojim su ilustrirane značajke cjelokupne hrvatske likovne umjetnosti tog razdoblja, kao i njihove poveznice s europskim kontekstom.

Za taj projekt Gradski muzej Varaždin dobio je i Posebno priznanje za najbolju međunarodnu/međumuzejsku suradnju, koju mu je u okviru godišnjih nagrada dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo.

Stalni postav hrvatskih majstora 20. i 21. stoljeća posebno će biti dopunjen dodatnim izborom radova Miljenka Stančića, uz koje se predstavlja i iznimno vrijedna umjetnikova biblioteka, nedavno pristigla u varaždinski muzej kao donacija njegove obitelji.

Ovaj programski koncept ujedno je i hommage Miljenku Stančiću (Varaždin, 1. ožujka 1926. – Zagreb, 13. svibnja 1977.), u prigodi 95. obljetnice njegova rođenja, kao i svojevrsni podsjetnik na činjenicu da taj najznačajniji varaždinski slikar u svome rodnom gradu još uvijek nema prikladno uređeni stalni postav.

O mogućnostima i iznalaženju trajnog rješenja te problematike govorit će se u nastavku programa, koji počinje u 20.30 sati, što je jedna od tema predstavljanja vizije razvoja Gradskog muzeja Varaždin u idućih deset godina.

Na izradi vizije sudjelovali su stručni djelatnici GMV-a, uz sugestije vanjskih stručnjaka, s ciljem uobličavanja stalnih postava prezentacijom predmeta iz muzejskih zbirki svih šest odjela GMV-a, čime bi varaždinski muzej dodatno potvrdio svoj status kao jedne od najvažnijih varaždinskih, ali i hrvatskih kulturnih ustanova.

U programu sudjeluju ravnatelj GMV-a mr. Ivan Mesek i viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec.

Nakon dužeg razdoblja, u varaždinskome muzeju bit će to javno događanje koje se priređuje uz nazočnost publike, no i nadalje uz provedbu svih važećih epidemioloških mjera (otvorenje stalnog postava i izložbe te predstavljanje vizije razvoja GMV-a održava se na otvorenom prostoru u dvorištu palače Sermage; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u tom prostoru, ulazit će po 25 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a obvezno je nošenje zaštitne maske za lice).

Stalni postav Hrvatski majstori 20. i 21. stoljeća te prigodna izložba Miljenka Stančića bit će postavljeni za razgled do 29. kolovoza ove godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!