Povežite se s nama

U fokusu

Trnovit je put da kuća bake Ivane Brlić-Mažuranić na Haliću postane turistička atrakcija

Objavljeno:

- dana

Cijela priča oko Ivane Brlić-Mažuranić i njezina povezanost s Halićem i Varaždin Bregom danas bi se možda mogla ponovno oživjeti ili uklopiti u viziju razvoja turizma varaždinskoga kraja, kao što su to napravili u Ogulinu i Slavonskom Brodu, mjestima s kojima je autorica također bila životno povezana.

Općina Gornji Kneginec nedavno je pokrenula izradu Strategije razvoja turizma, pa se možda i u ovom djeliću kulturnopovijesne baštine pronađe potencijal razvoja neke nove turističke priče. Što o tome misle pitali smo nadležne, turističke zajednice Varaždinske županije i Općine Gornji Kneginec, a ravnateljica ogulinskog muzeja “Ivanina kuća bajke” kaže da je otvorena za suradnju.

– Svojedobno je moja ideja bila da se utemelji ruta bajke Hrvatske koja bi povezala mjesta u kojima pronalazimo poveznicu s Ivanom Brlić-Mažuranić u vidu manifestacije, kuće, knjižnice i slično. Tada sam razgovarala s nekim ljudima u Varaždinu koji su mi rekli da tu nema neke poveznice. Naravno da je vinogradarska kuća na Haliću mjesto koje je ona posebno naglasila u Autobiografiji. Muzej „Ivanina kuća bajke“ svakako bi bio zainteresiran za suradnju – kaže ravnateljica ogulinskog muzeja Ankica Puškarić, ističući da je i njihov muzej nastao zahvaljujući Strategiji razvoja kulturnog turizma koju je dala izraditi Turistička zajednica Grada Ogulina.

Iz Turističke zajednice Varaždinske županije odgovaraju da je turistička zajednica Općine Gornji Kneginec, uz TZ Općine Bednja, dosad bila najmanja aktivna turistička zajednica u Varaždinskoj županiji.

– Nadamo se da će nedavno imenovanje direktorice TZ Općine Gornji Kneginec pridonijeti intenziviranju aktivnosti, posebice u slučaju najavljene izrade Strategije razvoja turizma. Po tom nas pitanju u TZ Varaždinske županije nitko nije kontaktirao, no nadamo se da će Strategija biti usklađena sa Strategijom razvoja turizma Varaždinske županije – kaže Miran Bojanić Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije, komentirajući da boravak mlade Ivane Brlić-Mažuranić na Haliću vjerojatno nije dovoljan razlog za dolazak turista, ali da to ponajviše ovisi o stanovnicima, tj. da razvoj takvih turističkih projekata ponajviše ovisi o privatnim inicijativama.

“Razvoj takvih turističkih priča ponajviše ovisi o privatnim inicijativama.”

U Općini Gornji Kneginec i sami kažu da je TZ dosad bila neaktivna te da bi se to sad trebalo promijeniti. Uputili su nas na Međunarodnu agenciju za razvoj – MARA iz Varaždina, koja je nositelj izrade strateškog dokumenta. U Agenciji ističu da će u Strategiji svoje mjesto svakako naći znameniti ljudi, događaji, kao i graditeljska baština kneginečkoga kraja.

– Nije u pitanju samo Ivana Brlić-Mažuranić već niz poznatih osoba iz umjetničkih krugova koje su se zabavljale na Varaždin bregu, od Preradovića, Valdeca, Trnine, pa do holivudske glumice Hedy Lamarr. Zanimljiv je i motiv koji bismo danas mogli nazvati ranom “afirmacijom” feminizma na Varaždin Bregu. Građanke i plemkinje na tom su prostoru u zabavi i odmoru bile ravnopravne muškarcima i nitko ih zbog toga nije osuđivao.

Svjesni smo da su to potencijalno zanimljivi motivi koji se mogu koristiti u marketingu i brendiranju, ali ne mogu biti ključna atrakcijska osnova. Za razvoj destinacije potrebno je osmisliti cjelokupnu tematsku turističku ponudu te uključiti stanovnike, udruge i poduzetnike koji svoje proizvode, imovinu i priče mogu staviti u funkciju turizma – odgovara Jelena Kučan iz MARA-e.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje