Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Vrijedni učenici VII. OŠ Varaždin gradili snjegoviće iz fondan mase i učili tkati

Objavljeno:

- dana

POHVALILI SE I JASLICAMA

Nakon što zakoračite u jednu od najstarijih varaždinskih škola – VII. osnovnu školu u Kučanu Donjem, i to nakon završetka nastave, odmah se da naslutiti kako je to mjesto u koje učenici dolaze s voljom i željom za znanjem.

Dječji koraci, iako ih se čuje nešto manje nego prijepodne kada se održava nastava, odzvanjaju hodnicima koje krase radovi snjegovića i božićnih drvca, izrađenih na satovima likovne kulture ili pak na nekoj od izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom prosinca, škola se pretvara u pravu božićnu bajku. Na ulazu stoje velike jaslice koje djeci još više približavaju pravi duh Božića, posebice zato jer su sami učenici sudjelovali u izradi. Za jaslice su također, osim vrijednih ručica učenika, zaslužni svi redom Kučanci – pokojni Franjo Rusman, Davor Vrbanić i Stjepan Rusman.

U jednoj od učionica održala se radionica izrade ukrasa od fondan mase koju je vodila nastavnica prehrambene skupine predmeta iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Lidija Vrbanić.

– Cilj takve radionice je, osim izrade ukrasa, naučiti djecu važnosti higijene pri izradi takvih predmeta i poticati kreativnost učenika te rad u skupini – objasnila je učiteljica razredne nastave Julijana Petrina.

– Izrađujemo ukrase iz fondan mase koja je pripremljena od šećera u prahu, glukoze, glicerola i želatine, sve jestive sirovine. S obzirom da vlada predblagdansko raspoloženje, radili smo snjegoviće, anđele, boriće i slično – objasnila je nastavnica Lidija Vrbanić koja godinama održava prigodne radionice. Već ih je odradila nekoliko u varaždinskim školama – u II., IV. i V. osnovnoj školi, školi u Beletincu, u jednom od varaždinskih vrtića i u Prvoj gimnaziji.

Učiteljica vjeronauka Melanija Crnković istaknula je kako su se djeca vrlo rado odazvala sudjelovanju na radionici.

– Bitno je da se djeca malo zabave i da to znanje mogu prenijeti ukućanima. Sirovine nisu skupe, sve bojamo jestivim gel bojama – objasnila je nastavnica Lidija Vrbanić.

Učiteljica vjeronauka Melanija Crnković istaknula je kako su se djeca vrlo rado odazvala sudjelovanju na radionici.

– Sudjeluje 24 učenika, a svi su oni polaznici likovno biblijske i vjeronaučne grupe – navela je učiteljica Crnković.

Posebno je vrijedno i petnaestak učenika koji polaze izvannastavnu aktivnost ručnoga rada koja se u VII. osnovnoj školi odvija već više od deset godina.

– Otada je mnogo učenika i učenica naučilo kačkati i heklati, jer su to bile aktivnosti ručnoga rada kojima smo se svih ovih godina najviše bavili – objasnila je ravnateljica VII. osnovne škole Ruža Levatić.

Ove školske godine, uz pomoć stručnih osoba iz Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, krenuli su s novom aktivnošću, a to je tkanje.

Radionice tkanja započele su mjesnom manifestacijom „Dani hajdine“. Prve radionice su održane u rujnu ove godine za učenike drugog i trećeg razreda i djecu Dječjeg vrtića Varaždin iz Kučana, a ukupno je sudjelovalo osamdesetak djece.

Radionice su se odvijale u prostoru školske knjižnice. Tkalački stan napravila su  djeca svojim tijelima, a tkanje vršili pokretima tijela. Već na prvim radionicama upoznali su strukturu vunene niti, kao i tkanine koja je nastala tkanjem. Djecu je stručno vodio dr. sc. Željko Knezić, predstojnik studijske jedinice Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, koji je učenicima održao i predavanje „Komu je još znana od lana robača tkana“.

– Kroz sve navedene aktivnosti osamdesetak djece upoznalo je vještinu tkanja na razini prepoznavanja, dok je 15-tak učenika od prvog do četvrtog razreda polazilo radionice i tijekom listopada i studenoga, te usavršilo vještinu tkanja do razine usvojenosti i primjenjivosti, usvojivši i tehniku izrade pojedinih ukrasa na tkanini te osnovnu vještinu izrade prebora – objasnila je ravnateljica Ruža Levatić, te dodala da su učenici postali kompetentni za izradu na tkalačkom stanu te da su naučili da se može reciklirati stari tekstil.

– Ono što je najvažnije jest to da su spoznali da se vlastitim rukama uz malo znanja i puno truda može stvoriti vrijedan proizvod. U radionicama je tako nastao živopisan tepih dugačak oko tri metra  – rekla je ravnateljica Ruža Levatić.

U izvannastavnoj grupi „Ručni rad“ već deset godina volontira i svoja znanja prenosi na djecu mještanka Dragica Perši.

– Deset sam godina u školi i moja prva generacija učenika već je na fakultetima. Učim ih kako raditi lančić, možda im ide malo teže jer su još mali, ali uspjevamo. Samo trebaju biti strpljivi – rekla je Dragica Perši, koja je tkanje, štrikanje i našivavanje naučila još u osnovnoj školi.

Zadovoljni su i učenici koji su nam radosno pokazali tkalački stan i predmete koje su izradili.

– Da bi se tkalo potreban je čunak, tkalački stan i zijev. A najvažniji su nit i tkalac – objasnio je učenik Jan Magić, koji je nogom radosno lupao po tkalačkom stanu, te tako izrađivao još jedan rad na koji će svi iz škole zasigurno biti ponosni.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje