Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Vrijedni učenici VII. OŠ Varaždin gradili snjegoviće iz fondan mase i učili tkati

Objavljeno:

- dana

POHVALILI SE I JASLICAMA

Nakon što zakoračite u jednu od najstarijih varaždinskih škola – VII. osnovnu školu u Kučanu Donjem, i to nakon završetka nastave, odmah se da naslutiti kako je to mjesto u koje učenici dolaze s voljom i željom za znanjem.

Dječji koraci, iako ih se čuje nešto manje nego prijepodne kada se održava nastava, odzvanjaju hodnicima koje krase radovi snjegovića i božićnih drvca, izrađenih na satovima likovne kulture ili pak na nekoj od izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom prosinca, škola se pretvara u pravu božićnu bajku. Na ulazu stoje velike jaslice koje djeci još više približavaju pravi duh Božića, posebice zato jer su sami učenici sudjelovali u izradi. Za jaslice su također, osim vrijednih ručica učenika, zaslužni svi redom Kučanci – pokojni Franjo Rusman, Davor Vrbanić i Stjepan Rusman.

U jednoj od učionica održala se radionica izrade ukrasa od fondan mase koju je vodila nastavnica prehrambene skupine predmeta iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Lidija Vrbanić.

– Cilj takve radionice je, osim izrade ukrasa, naučiti djecu važnosti higijene pri izradi takvih predmeta i poticati kreativnost učenika te rad u skupini – objasnila je učiteljica razredne nastave Julijana Petrina.

– Izrađujemo ukrase iz fondan mase koja je pripremljena od šećera u prahu, glukoze, glicerola i želatine, sve jestive sirovine. S obzirom da vlada predblagdansko raspoloženje, radili smo snjegoviće, anđele, boriće i slično – objasnila je nastavnica Lidija Vrbanić koja godinama održava prigodne radionice. Već ih je odradila nekoliko u varaždinskim školama – u II., IV. i V. osnovnoj školi, školi u Beletincu, u jednom od varaždinskih vrtića i u Prvoj gimnaziji.

Učiteljica vjeronauka Melanija Crnković istaknula je kako su se djeca vrlo rado odazvala sudjelovanju na radionici.

– Bitno je da se djeca malo zabave i da to znanje mogu prenijeti ukućanima. Sirovine nisu skupe, sve bojamo jestivim gel bojama – objasnila je nastavnica Lidija Vrbanić.

Učiteljica vjeronauka Melanija Crnković istaknula je kako su se djeca vrlo rado odazvala sudjelovanju na radionici.

– Sudjeluje 24 učenika, a svi su oni polaznici likovno biblijske i vjeronaučne grupe – navela je učiteljica Crnković.

Posebno je vrijedno i petnaestak učenika koji polaze izvannastavnu aktivnost ručnoga rada koja se u VII. osnovnoj školi odvija već više od deset godina.

– Otada je mnogo učenika i učenica naučilo kačkati i heklati, jer su to bile aktivnosti ručnoga rada kojima smo se svih ovih godina najviše bavili – objasnila je ravnateljica VII. osnovne škole Ruža Levatić.

Ove školske godine, uz pomoć stručnih osoba iz Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, krenuli su s novom aktivnošću, a to je tkanje.

Radionice tkanja započele su mjesnom manifestacijom „Dani hajdine“. Prve radionice su održane u rujnu ove godine za učenike drugog i trećeg razreda i djecu Dječjeg vrtića Varaždin iz Kučana, a ukupno je sudjelovalo osamdesetak djece.

Radionice su se odvijale u prostoru školske knjižnice. Tkalački stan napravila su  djeca svojim tijelima, a tkanje vršili pokretima tijela. Već na prvim radionicama upoznali su strukturu vunene niti, kao i tkanine koja je nastala tkanjem. Djecu je stručno vodio dr. sc. Željko Knezić, predstojnik studijske jedinice Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, koji je učenicima održao i predavanje „Komu je još znana od lana robača tkana“.

– Kroz sve navedene aktivnosti osamdesetak djece upoznalo je vještinu tkanja na razini prepoznavanja, dok je 15-tak učenika od prvog do četvrtog razreda polazilo radionice i tijekom listopada i studenoga, te usavršilo vještinu tkanja do razine usvojenosti i primjenjivosti, usvojivši i tehniku izrade pojedinih ukrasa na tkanini te osnovnu vještinu izrade prebora – objasnila je ravnateljica Ruža Levatić, te dodala da su učenici postali kompetentni za izradu na tkalačkom stanu te da su naučili da se može reciklirati stari tekstil.

– Ono što je najvažnije jest to da su spoznali da se vlastitim rukama uz malo znanja i puno truda može stvoriti vrijedan proizvod. U radionicama je tako nastao živopisan tepih dugačak oko tri metra  – rekla je ravnateljica Ruža Levatić.

U izvannastavnoj grupi „Ručni rad“ već deset godina volontira i svoja znanja prenosi na djecu mještanka Dragica Perši.

– Deset sam godina u školi i moja prva generacija učenika već je na fakultetima. Učim ih kako raditi lančić, možda im ide malo teže jer su još mali, ali uspjevamo. Samo trebaju biti strpljivi – rekla je Dragica Perši, koja je tkanje, štrikanje i našivavanje naučila još u osnovnoj školi.

Zadovoljni su i učenici koji su nam radosno pokazali tkalački stan i predmete koje su izradili.

– Da bi se tkalo potreban je čunak, tkalački stan i zijev. A najvažniji su nit i tkalac – objasnio je učenik Jan Magić, koji je nogom radosno lupao po tkalačkom stanu, te tako izrađivao još jedan rad na koji će svi iz škole zasigurno biti ponosni.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje