Povežite se s nama

Život i društvo

Život na rubu kod Bednje: Kuće se nakrivile, ograde su popucale, a cesta i dalje – klizi

Objavljeno:

- dana

Kataklizma

– Ova cesta je puna klizišta. Umjesto da se napravi kvalitetna, sveobuhvatna sanacija, obavljaju se samo interventni, nekvalitetni popravci i nakon svake obilnije kiše pojavljuju  se nove rupe i klizišta. Najgore je to što je cesta zbog klizišta opasna, a njome vozi i autobus kojim djeca idu u školu.

Zar netko treba stradati prije nego što se ozbiljno počne rješavati ovaj problem? – ogorčeni su Adam Jug i Adam Ban, predsjednik i tajnik Mjesnog odbora iz Kameničkog Podgorja.

S kuće u kontejner 

Riječ je o županijskoj cesti koja vodi iz Kameničkog Podgorja prema Bednji. Mještani koji uz nju žive već godinama sa strahom čekaju svaku sljedeću kišu jer klizišta su, u zadnje 23 godine otkako su se pojavila prva, napravila puno štete njihovim kućama.

– Evo, dođite i pogledajte kako visi ova ograda. Samo pogledajte! Još prije tri godine klizište je za sobom potegnulo zemlju, nastala je rupa, ograda se nagnula i gospođa koja tu živi ne može uopće do svoje garaže. Tamo dolje možete vidjeti srušenu kuću. Klizište ju je jednostavno odnijelo niže dolje i ona se urušila. Ljudi u njoj više ne mogu živjeti. Zahvaljujući Gradu Lepoglavi osiguran im je kontejner u kojem sad žive – pokazali su nam predstavnici Mjesnog odbora s kojima smo obišli županijsku cestu uz koju smo naišli i na jednu nakrivljenu kuću.

– Eto, pogledajte što je klizište napravilo! Ova kuća nagnuta je gotovo metar udesno! Tko će u njoj sad živjeti? – ogorčeni su Jug i Ban. Tvrde da je sve to posljedica nebrige lokalnih vlasti za probleme tog naselja koje spada pod Grad Lepoglavu.

– Štete koje ovdje nastaju zbog klizišta i odrona su ogromne, a to traje još od 1993. godine! Stalno apeliramo na Grad Lepoglavu da kod ŽUC-a, koji brine o ovoj prometnici, ishodi kvalitetnu sanaciju kako bi se riješili problemi, no na naše molbe se oglušuju. Nedavno smo i od župana tražili da nas primi kako bismo ga zamolili da potakne rješavanje ovog problema, no bezuspješno, nismo uspjeli dogovoriti sastanak. Već nam je dosta nebrige na ovaj naš kraj. Najžalosnije je to što se svi žale da mladi odlaze iz ruralnih krajeva, a mi se pitamo kako i ne bi odlazili kad se ovakvi problemi ne rješavaju – ljute se Jug i Ban.

U Gradu Lepoglavu podsjećaju da se radi o županijskoj cesti koja je pod upravljanjem ŽUC-a, a prema Zakonu o cestama “ŽUC je ustanova za upravljanje, građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta”. Ipak, ističu da kontinuirano surađuju sa ŽUC-om, i to ne samo po pitanju nastalih klizišta, već i na poboljšanju uvjeta sigurnosti prometovanja na županijskim i lokalnim cestama.

– Prošle godine Grad Lepoglava je sanirao dionice nerazvrstane ceste Golubi-Glažari I, II i III u ukupnom iznosu od 699.025,76 kuna, dok smo u suradnji s Mjesnim odborom pripremili projektnu dokumentaciju za sanaciju dionice nerazvrstane ceste Smontari I i II. Koliko je god u našoj moći radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture u Kameničkom Podgorju. S obzirom na trošak jedne sanacije klizišta, realno je nemoguće u jednom zahvatu sanirati sva klizišta, ali kontinuitet sanacije koju Grad Lepoglava provodi na nerazvrstanim cestama svake godine i više je nego očit – poručuju iz Grada Lepoglave.  Iz ŽUC-a sličan odgovor. 

Nema novaca za sve

– S obzirom na smanjenje prihoda ŽUC-a, teško je govoriti o sveobuhvatnom rješenju jer bi ono zahtijevalo višemilijunsko ulaganje u relativno kratku dionicu ceste. U zadnjih nekoliko godina sanirano je nekoliko većih i manjih klizišta, dok je veće zadnje sanirano 2014. godine u iznosu od 330.000 kuna. Manji zahvati kontinuirano se provode iz sredstava redovnog održavanja – poručili su iz ŽUC-a, u kojem i dalje planiraju ulagati u spomenutu dionicu ceste u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, a u cilju što sigurnijeg prometa. Navode da je spomenuta cesta podložna klizištima zbog nestabilnog terena te da ih ima desetak, što većih, što manjih, ali da je cesta – prohodna za promet. 

Ne prazne se, užasno smrdi!

Mještani Žarovnice žale se da se uz prometnicu koja vodi prema Ravnoj Gori ne čiste septičke jame, što uzrokuje, posebno u ovim ljetnim mjesecima, veliki smrad. U Gradu Lepoglavi ističu da je odredbom Odluke o odvodnji otpadnih voda na području Grada Lepoglave propisano da sabirne i septičke jame prazni javni isporučitelj ili druga pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje navedene djelatnosti na teret vlasnika ili drugog zakonitog posjednika, a vlasnik ili drugi zakoniti posjednik odgovoran je za redovito pražnjenje septičke jame, dok nadzor nad tim provode nadležne inspekcijske službe. S obzirom na to da su jame pune i da  smrdi, gdje je zakazalo?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Stiže zahlađenje: temperatura zraka na sjeveru zemlje i do 8 stupnjeva ispod nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

hladno zima deka

Početak tjedna koji slijedi će biti oblačan, povremeno i uz snijeg, ali s oborinama uglavnom u gorskim predjelima, piše Državni hidrometeorološki zavod.

Osim oborina, u ponedjeljak prijepodne je moguć i slab sjeverni ili sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne se očekuje prestanak eventualnih oborina, razlaz oblaka i razvedravanje.

Najviša dnevna temperatura zraka sutra će se kretati oko nule, uglavnom između -1 i 2 stupnja.

Krajem ponedjeljka osjetno će zahladiti pa će u utorak ujutro na sjeveru i sjeverozapadu zemlje temperatura zraka ići i do 8 stupnjeva ispod nule, a ni tijekom dana neće prelaziti nulu, već će najviše doseći -1 Celzijev stupanj.

Krajem tjedna temperatura zraka malo će porasti, a u petak je moguće i malo kiše.

Iz DHMZ-a su uputili upozorenje na moguće hladne valove za određene dijelove zemlje. Ono se ne odnosi na područje Varaždinske i Međimurske županije, ali u slučaju da putujete u druge dijelove zemlje, evo informacija.

Naime, velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena. Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a, stoga donose i preporuke za javnost kako se zaštititi od velikih hladnoća.

Preporuke:

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka (posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju.
  • Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati:

Hitnu medicinsku službu – 194
ili
Centar za žurne službe – 112

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Započeli radovi u vinogradu: Toplički vinogradari tradicionalno obilježili Vincekovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako to nalažu stari vinogradarsko-vinarski običaji, 22. siječnja obilježava se Vincekovo kao početak nove vinogradarske godine i početak radova u vinogradu.

Čuvari tradicije – Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice – tako je u subotu, 22. siječnja, obilježila Vincekovo ceremonijalom rezidbe, a ove je godine domaćin bio Tomislav Matkun na bregu Vanjkovec.

Domaćin ovogodišnjeg Vincekova rekao je da kroz OPG pokazuju i volju i želju te ljubav prema vinogradarstvu i vinarstvu.

Govoreći o prošloj vinogradarskoj godini kazao je da je bila dobra i da su vremenske prilike napravile svoje. Kao dokaz da je vino bilo dobro govori i činjenica da prošlogodišnje berbe više nema.

Što se tiče obilježavanja Vincekova, istaknuo je da je u subotu rezidbom počela nova vinogradarska godina.

– Svaki vinogradar zna koliko truda i znanja treba uložiti svatko tko se želi baviti ovim poslom. Danas režemo palice da bi ih stavili u vodu i kako bi nam pokazale kakva će biti nova vinogradarska godina, naravno ovisno i o vremenskim prilikama – pojasnio je u subotu Matkun koji vjeruje da će godina biti dobra.

Udruga vinograda i voćara Sveti Martin postoji 22 godine i broji stotinjak članova. Predsjednik Stjepan Bujanec ističe kako je cilj djelovanja napredak vinogradarstva i vinarstva na području Varaždinskih Toplica.

– Želimo poboljšati asortiman trsova i samim time vina. Sudjelujemo na predavanjima kroz koja dobivamo vrijedne savjete stručnjaka i nova znanja. Uz vinogradarstvo educiramo se i napredujemo na području vinarstva jer nije bitno proizvesti samo kvalitetno grožđe već i kvalitetno vino – rekao je Bujanec koji se, kao i Matkun, složio da je prošla godina bila jako dobra, možda i najbolja u posljednjih desetak godina.

Što se tiče suradnje s Gradom Varaždinske Toplice, zaključio je kako je ona i više nego dobra.

– Grad nas u zadnje vrijeme prati u svim našim aktivnostima, kroz pomoć u organizaciji i ono što je još važnije, financijski. A mi sudjelujemo u gradskim manifestacijama – kazao je Bujanec, dodavši da, osim s Gradom, dobru suradnju imaju i s Turističkom zajednicom.

Vincekovo u Varaždinskim Toplicama proteklo je uz dobru klopu i kapljicu te uz tamburaški sastav exFakini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje