Povežite se s nama

Život i društvo

Život na rubu kod Bednje: Kuće se nakrivile, ograde su popucale, a cesta i dalje – klizi

Objavljeno:

- dana

Kataklizma

– Ova cesta je puna klizišta. Umjesto da se napravi kvalitetna, sveobuhvatna sanacija, obavljaju se samo interventni, nekvalitetni popravci i nakon svake obilnije kiše pojavljuju  se nove rupe i klizišta. Najgore je to što je cesta zbog klizišta opasna, a njome vozi i autobus kojim djeca idu u školu.

Zar netko treba stradati prije nego što se ozbiljno počne rješavati ovaj problem? – ogorčeni su Adam Jug i Adam Ban, predsjednik i tajnik Mjesnog odbora iz Kameničkog Podgorja.

S kuće u kontejner 

Riječ je o županijskoj cesti koja vodi iz Kameničkog Podgorja prema Bednji. Mještani koji uz nju žive već godinama sa strahom čekaju svaku sljedeću kišu jer klizišta su, u zadnje 23 godine otkako su se pojavila prva, napravila puno štete njihovim kućama.

– Evo, dođite i pogledajte kako visi ova ograda. Samo pogledajte! Još prije tri godine klizište je za sobom potegnulo zemlju, nastala je rupa, ograda se nagnula i gospođa koja tu živi ne može uopće do svoje garaže. Tamo dolje možete vidjeti srušenu kuću. Klizište ju je jednostavno odnijelo niže dolje i ona se urušila. Ljudi u njoj više ne mogu živjeti. Zahvaljujući Gradu Lepoglavi osiguran im je kontejner u kojem sad žive – pokazali su nam predstavnici Mjesnog odbora s kojima smo obišli županijsku cestu uz koju smo naišli i na jednu nakrivljenu kuću.

– Eto, pogledajte što je klizište napravilo! Ova kuća nagnuta je gotovo metar udesno! Tko će u njoj sad živjeti? – ogorčeni su Jug i Ban. Tvrde da je sve to posljedica nebrige lokalnih vlasti za probleme tog naselja koje spada pod Grad Lepoglavu.

– Štete koje ovdje nastaju zbog klizišta i odrona su ogromne, a to traje još od 1993. godine! Stalno apeliramo na Grad Lepoglavu da kod ŽUC-a, koji brine o ovoj prometnici, ishodi kvalitetnu sanaciju kako bi se riješili problemi, no na naše molbe se oglušuju. Nedavno smo i od župana tražili da nas primi kako bismo ga zamolili da potakne rješavanje ovog problema, no bezuspješno, nismo uspjeli dogovoriti sastanak. Već nam je dosta nebrige na ovaj naš kraj. Najžalosnije je to što se svi žale da mladi odlaze iz ruralnih krajeva, a mi se pitamo kako i ne bi odlazili kad se ovakvi problemi ne rješavaju – ljute se Jug i Ban.

U Gradu Lepoglavu podsjećaju da se radi o županijskoj cesti koja je pod upravljanjem ŽUC-a, a prema Zakonu o cestama “ŽUC je ustanova za upravljanje, građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta”. Ipak, ističu da kontinuirano surađuju sa ŽUC-om, i to ne samo po pitanju nastalih klizišta, već i na poboljšanju uvjeta sigurnosti prometovanja na županijskim i lokalnim cestama.

– Prošle godine Grad Lepoglava je sanirao dionice nerazvrstane ceste Golubi-Glažari I, II i III u ukupnom iznosu od 699.025,76 kuna, dok smo u suradnji s Mjesnim odborom pripremili projektnu dokumentaciju za sanaciju dionice nerazvrstane ceste Smontari I i II. Koliko je god u našoj moći radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture u Kameničkom Podgorju. S obzirom na trošak jedne sanacije klizišta, realno je nemoguće u jednom zahvatu sanirati sva klizišta, ali kontinuitet sanacije koju Grad Lepoglava provodi na nerazvrstanim cestama svake godine i više je nego očit – poručuju iz Grada Lepoglave.  Iz ŽUC-a sličan odgovor. 

Nema novaca za sve

– S obzirom na smanjenje prihoda ŽUC-a, teško je govoriti o sveobuhvatnom rješenju jer bi ono zahtijevalo višemilijunsko ulaganje u relativno kratku dionicu ceste. U zadnjih nekoliko godina sanirano je nekoliko većih i manjih klizišta, dok je veće zadnje sanirano 2014. godine u iznosu od 330.000 kuna. Manji zahvati kontinuirano se provode iz sredstava redovnog održavanja – poručili su iz ŽUC-a, u kojem i dalje planiraju ulagati u spomenutu dionicu ceste u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, a u cilju što sigurnijeg prometa. Navode da je spomenuta cesta podložna klizištima zbog nestabilnog terena te da ih ima desetak, što većih, što manjih, ali da je cesta – prohodna za promet. 

Ne prazne se, užasno smrdi!

Mještani Žarovnice žale se da se uz prometnicu koja vodi prema Ravnoj Gori ne čiste septičke jame, što uzrokuje, posebno u ovim ljetnim mjesecima, veliki smrad. U Gradu Lepoglavi ističu da je odredbom Odluke o odvodnji otpadnih voda na području Grada Lepoglave propisano da sabirne i septičke jame prazni javni isporučitelj ili druga pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje navedene djelatnosti na teret vlasnika ili drugog zakonitog posjednika, a vlasnik ili drugi zakoniti posjednik odgovoran je za redovito pražnjenje septičke jame, dok nadzor nad tim provode nadležne inspekcijske službe. S obzirom na to da su jame pune i da  smrdi, gdje je zakazalo?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Smatra se da od povremenih glavobolja pati oko 80 % stanovnika našeg planeta, a između 15 i 20 % navedenih čine osobe koje boluju od migrene, piše portal plivazdravlje.hr.

U Hrvatskoj od migrene boluje oko 400.000 osoba, pri čemu su žene zahvaćene tri puta više od muškaraca. Velik broj oboljelih od migrene nikada ne posjećuje svog liječnika, pa im se dijagnoza migrene nikada ni ne postavi.

Simptomi

Češće obolijevaju stanovnici u gradskim sredinama, a rjeđe u seoskima. Migrena je jedna od najčešćih glavobolja, s vrlo karakterističnim simptomima, tako da, s obzirom na dužinu trajanja glavobolje, vremensku pojavnost i simptome, ne iziskuje posebnu neuroradiološku obradu, već se dijagnoza u oko 90 % slučajeva postavlja već na osnovi razgovora s bolesnikom. Bol je, naime, pulsirajuća ili tupa, a dodatno se razlikuju migrena s aurom i migrena bez aure.

Kod migrene s aurom najčešće se javljaju vidne smetnje u obliku bljeskova pred očima, titrave svjetlosti, cik-cak svijetlih linija, svijetlih mušica i slika izlomljenog ogledala, ili pak bolesnici vide izlomljene linije u obliku tlocrta tvrđave. Drugi pak navode dvoslike, trnce u području lica, jezika, polovice tijela, pa sve do oduzetosti polovice tijela. Smetnje su prolaznoga karaktera – obično aura prestaje nakon sat vremena. Ipak, iako aura najčešće prethodi pojavi glavobolje, ponekad se ona zapravo na glavobolju nastavlja. Komplikacije u obliku migrenskoga moždanog udara su rijetke, a češće su kod mlađih žena koje uzimaju hormonsku terapiju. Glavobolja je vrlo često praćena mučninom, povraćanjem i znojenjem, a bolesniku smetaju buka, svjetlo i mirisi, koji pak isto tako mogu isprovocirati migrenski napadaj. Kod nekih osoba migrena se javi nekoliko puta u životu, ali je osobiti pratilac menstrualnog ciklusa u žena, a može se javiti prije i neposredno nakon početka menstrualnoga krvarenja. Bol je difuzna ili iza oka, u sljepoočnoj regiji, iako može početi i u području zatiljka, imitirajući glavobolju vratnog podrijetla, pri čemu s njom nema nikakve izravne povezanosti.

Liječenje

Ako se glavobolja koja nalikuje migreni prvi put javi iza 30. ili 40. godine života, potrebno je kompletnom neurološkom obradom isključiti druge uzroke glavobolje. Kod promjene učestalosti, karaktera bolova, lokalizacije i različitih neuroloških ispada, posebice u srednjoj i starijoj životnoj dobi, obvezno je isključiti druge uzroke glavobolje.

Kažemo da je glavobolja prisutna jer „lijek traži sam sebe“. Opravdano je migrensku glavobolju liječiti tzv. triptanskim preparatima, budući da ovi lijekovi iskazuju najbolje djelovanje u početku migrenske glavobolje. Korisni su u sprečavanju dužine trajanja napadaja migrene, a ponekad i njezine učestalosti. Sprečavanje vrlo jakih i dugotrajnih napadaja migrene kod odraslih osoba obuhvaća tri osnovne skupine lijekova, a to su antiepileptici, antidepresivi i beta-blokatori, piše plivazdravlje.hr. U obzir treba uzeti nuspojave primjene ovih lijekova, dužinu primjene i slabljenje učinka već nakon prosječno šest mjeseci. Za liječenje i prevenciju akutne ili kronične migrene ove lijekove bolesnici najčešće kupuju uz preporuku neurologa.

Prevencija napadaja

Izbjegavanje nutritivnih provocirajućih čimbenika koji sadrže vazoaktivne amine i udruge vazoaktivne tvari može prorijediti pojavu glavobolje. Njima pripadaju npr. čokolada, fermentirani sirevi, crno vino, neki orašasti plodovi, a ponekad i egzotično voće.

U namjeri sprečavanja napadaja migrene može pomoći prestanak pušenja i pretjerane konzumacije kave, a korisne su i aerobne vježbe na svježem zraku. Pravilna prehrana i ritam sna također mogu ublažiti učinak stresa kao glavnog čimbenika rizika za pojavu migrene. No, nijedan od navedenih lijekova i metoda sprečavanja i liječenja migrenskih glavobolja nije se pokazao sasvim učinkovitim. Nedavno su otkrivena monoklonska antitijela koja djeluju na mehanizam boli u tzv. trigeminovaskularnom sustavu.

Lijekovi iz ove skupine djeluju različitim mehanizmima na prenosioce boli u navedenom sustavu te se bol ili ne pojavi, ili njezin prijenos bude zaustavljen na putu prema dijelovima mozga odgovornima za percepciju bolova. Ova antitijela namijenjena su sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja, kao i za preventivno liječenje učestalih migrena praćenih vrlo jakim bolovima, koje ne reagiraju na druge analgetike. Monoklonska antitijela pozitivan su pomak prema učinkovitijem liječenju i sprečavanju javljanja migrenskih glavobolja. Ovi lijekovi primjenjuju se putem injekcija, mjesečno ili jednom svaka tri mjeseca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poruka Dana mimoza: od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice iznjedrili su nove planove i nadu u bolje sutra kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti.

Zaključak je to konferencije koja je zbog trenutne epidemiološke situacije održana online, a na kojoj su stručnjaci educirali o važnosti informiranja žena o HPV-u te njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice.

Posebna pozornost posvećena je tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Zanimljiva predavanja održale su prim. dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice HZJZ, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije iz HZJZ te Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

– U tijeku je planiranje reorganiziranog Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji bi uključivao provedbu pilot projekta u jednoj županiji, a on bi obuhvaćao HPV test kao primarni test probira. Na temelju rezultata pilot projekta odlučilo bi se o provedbi na nacionalnoj razini – istaknula je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dodala: “Pandemija koronavirusa neke je već započete aktivnosti usporila i zaustavila. Sada je potrebno ispuniti pojedine preduvjete za strukturno provođenje programa. Uz tehnički dio za provedbu projekta potrebna je edukacija stručnjaka, ulaganje u ljudske resurse te opremu kako bi rezultati bili što kvalitetniji.” 

Hrvatska liga protiv raka kontinuirano ulaže napore da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice koji uključuje besplatnu edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.

Nacionalni program tako bi pomogao u sprečavanju nastanka raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice pa samim time i uspješnijim liječenjem prije nego što se rak uspije razviti.

– Od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti gotovo niti jedna žena jer je ovo sijelo raka moguće prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim odlascima na ginekološke preglede s PAPA testom – zaključio je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i pokretač Dana mimoza u Hrvatskoj, dok je Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije poručila svim ženama da je zaista iznimno važno javiti se na preventivni ginekološki pregled kojim je moguće spriječiti ili rano otkriti rak vrata maternice.

Prema podacima hrvatskog Registra za rak HZJZ, petogodišnje preživljenje žena s rakom vrata maternice za oboljele iznosi oko 63 %. Iako je u Hrvatskoj vidljiv napredak u stopama preživljenja, podaci o preživljenju za neka sijela među kojima je i rak vrata maternice pokazuju da se Hrvatska još uvijek nalazi vrlo nisko na listi zemalja Europske unije.

Kako bi popravili loše statistike uložen je izniman trud koji je u proteklim mjesecima rezultirao povijesnim uspjehom te donošenjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.

– Jako smo ponosni što nas ove epidemiološke neprilike nisu zaustavile u našem cilju, a to je podizanje svijesti borbe protiv raka vrata maternice. Naš rad nastavit će se i dalje kroz naše projekte. Jedan od njih je projekt Heroic jer svi naši pacijenti su heroji i herojski se bore protiv karcinoma – izjavila je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Dodajmo da je Dan mimoza na nacionalnoj razini održan u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

Nastavite čitati