Povežite se s nama

Život i društvo

Život na rubu kod Bednje: Kuće se nakrivile, ograde su popucale, a cesta i dalje – klizi

Objavljeno:

- dana

Kataklizma

– Ova cesta je puna klizišta. Umjesto da se napravi kvalitetna, sveobuhvatna sanacija, obavljaju se samo interventni, nekvalitetni popravci i nakon svake obilnije kiše pojavljuju  se nove rupe i klizišta. Najgore je to što je cesta zbog klizišta opasna, a njome vozi i autobus kojim djeca idu u školu.

Zar netko treba stradati prije nego što se ozbiljno počne rješavati ovaj problem? – ogorčeni su Adam Jug i Adam Ban, predsjednik i tajnik Mjesnog odbora iz Kameničkog Podgorja.

S kuće u kontejner 

Riječ je o županijskoj cesti koja vodi iz Kameničkog Podgorja prema Bednji. Mještani koji uz nju žive već godinama sa strahom čekaju svaku sljedeću kišu jer klizišta su, u zadnje 23 godine otkako su se pojavila prva, napravila puno štete njihovim kućama.

– Evo, dođite i pogledajte kako visi ova ograda. Samo pogledajte! Još prije tri godine klizište je za sobom potegnulo zemlju, nastala je rupa, ograda se nagnula i gospođa koja tu živi ne može uopće do svoje garaže. Tamo dolje možete vidjeti srušenu kuću. Klizište ju je jednostavno odnijelo niže dolje i ona se urušila. Ljudi u njoj više ne mogu živjeti. Zahvaljujući Gradu Lepoglavi osiguran im je kontejner u kojem sad žive – pokazali su nam predstavnici Mjesnog odbora s kojima smo obišli županijsku cestu uz koju smo naišli i na jednu nakrivljenu kuću.

– Eto, pogledajte što je klizište napravilo! Ova kuća nagnuta je gotovo metar udesno! Tko će u njoj sad živjeti? – ogorčeni su Jug i Ban. Tvrde da je sve to posljedica nebrige lokalnih vlasti za probleme tog naselja koje spada pod Grad Lepoglavu.

– Štete koje ovdje nastaju zbog klizišta i odrona su ogromne, a to traje još od 1993. godine! Stalno apeliramo na Grad Lepoglavu da kod ŽUC-a, koji brine o ovoj prometnici, ishodi kvalitetnu sanaciju kako bi se riješili problemi, no na naše molbe se oglušuju. Nedavno smo i od župana tražili da nas primi kako bismo ga zamolili da potakne rješavanje ovog problema, no bezuspješno, nismo uspjeli dogovoriti sastanak. Već nam je dosta nebrige na ovaj naš kraj. Najžalosnije je to što se svi žale da mladi odlaze iz ruralnih krajeva, a mi se pitamo kako i ne bi odlazili kad se ovakvi problemi ne rješavaju – ljute se Jug i Ban.

U Gradu Lepoglavu podsjećaju da se radi o županijskoj cesti koja je pod upravljanjem ŽUC-a, a prema Zakonu o cestama “ŽUC je ustanova za upravljanje, građenje, rekonstrukciju i održavanje županijskih i lokalnih cesta”. Ipak, ističu da kontinuirano surađuju sa ŽUC-om, i to ne samo po pitanju nastalih klizišta, već i na poboljšanju uvjeta sigurnosti prometovanja na županijskim i lokalnim cestama.

– Prošle godine Grad Lepoglava je sanirao dionice nerazvrstane ceste Golubi-Glažari I, II i III u ukupnom iznosu od 699.025,76 kuna, dok smo u suradnji s Mjesnim odborom pripremili projektnu dokumentaciju za sanaciju dionice nerazvrstane ceste Smontari I i II. Koliko je god u našoj moći radimo na poboljšanju komunalne infrastrukture u Kameničkom Podgorju. S obzirom na trošak jedne sanacije klizišta, realno je nemoguće u jednom zahvatu sanirati sva klizišta, ali kontinuitet sanacije koju Grad Lepoglava provodi na nerazvrstanim cestama svake godine i više je nego očit – poručuju iz Grada Lepoglave.  Iz ŽUC-a sličan odgovor. 

Nema novaca za sve

– S obzirom na smanjenje prihoda ŽUC-a, teško je govoriti o sveobuhvatnom rješenju jer bi ono zahtijevalo višemilijunsko ulaganje u relativno kratku dionicu ceste. U zadnjih nekoliko godina sanirano je nekoliko većih i manjih klizišta, dok je veće zadnje sanirano 2014. godine u iznosu od 330.000 kuna. Manji zahvati kontinuirano se provode iz sredstava redovnog održavanja – poručili su iz ŽUC-a, u kojem i dalje planiraju ulagati u spomenutu dionicu ceste u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, a u cilju što sigurnijeg prometa. Navode da je spomenuta cesta podložna klizištima zbog nestabilnog terena te da ih ima desetak, što većih, što manjih, ali da je cesta – prohodna za promet. 

Ne prazne se, užasno smrdi!

Mještani Žarovnice žale se da se uz prometnicu koja vodi prema Ravnoj Gori ne čiste septičke jame, što uzrokuje, posebno u ovim ljetnim mjesecima, veliki smrad. U Gradu Lepoglavi ističu da je odredbom Odluke o odvodnji otpadnih voda na području Grada Lepoglave propisano da sabirne i septičke jame prazni javni isporučitelj ili druga pravna ili fizička osoba koja je registrirana za obavljanje navedene djelatnosti na teret vlasnika ili drugog zakonitog posjednika, a vlasnik ili drugi zakoniti posjednik odgovoran je za redovito pražnjenje septičke jame, dok nadzor nad tim provode nadležne inspekcijske službe. S obzirom na to da su jame pune i da  smrdi, gdje je zakazalo?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje