Povežite se s nama

Međimurje

Kući se vratili s uspomenama i pravim ponudama za posao!

Objavljeno:

- dana

EU PROJEKTI

Strojarska i prometna škola Varaždin, te Škola za cestovni promet iz Zagreba sudjeluju kao škole partneri na projektu mobilnosti Perpetuum mobile, čiji je nositelj Gospodarska škola iz Čakovca. Projekt je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU i to iz programa Europske komisije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport 2014. – 2020., Erasmus +.

Iz varaždinske škole u projektu sudjeluju 22 učenika završnih razreda iz zanimanja tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju, vozač motornog vozila te tri nastavnika. Prva skupina od deset učenika je već odradila svoju praktičnu nastavu u Njemačkoj i to u Frankfurtu gdje su u pratnji profesorice njemačkog jezika Josipe Koropanicki boravili od 13. do 24. listopada. Praktičnu nastavu učenici su obavili u logističkim poduzećima: Quehenberger Logistics DE GmbH, Tunc Trans, Agotrans Air Cargo GmbH, Deutsche Touring GmbH, NLS-Euro Luftfracht Service GmbH, Peugeot Commerce GmbH, a svoju praktičnu nastavu odradilo je i šestero učenika u Sloveniji. Oni su u Celju boravili od 17. do 28. studenog u pratnji profesorice Darinke Lončar Kočić, koja je ujedno i koordinatorica projekta za Strojarsku i prometnu školu Varaždin. Stručnu praktičnu nastavu učenici su obavljali u prijevoznom poduzeću Frigotransport Pišek & HSF Logistics, a posjetili su i Vatrogasnu postrojbu grada Celja, Željeznički kolodvor Celje, distribucijsko skladište poduzeća ENGROTUŠ, AMZS Centar sigurne vožnje, DARS, Školski centar Celje.

 

Uz praktičnu nastavu učenici kroz ovakve projekte imaju priliku usavršiti strani jezik i upoznati druge kulture.

– Projekt je započeo u kolovozu ove godine i trajat će godinu dana, a vrijednost mu je 143.027 eura – doznajemo od Darinke Lončar Kočić.
S obzirom na to da Strojarska i prometna škola Varaždin učenike kroz obrazovanje priprema da budu konkurentni i na tržištu EU, ne čudi što su se učenici iz Frankfurta i Celja kući vratili s uspomenama i ponudama za posao!

Bili ljubazni

U Celju je bila i Marija Jovan, maturantica razreda tehničara za logistiku i špediciju.
– Djelatnici Frigotransporta Pišek & HSF logistics gdje sam imala praksu bili su jako ljubazni i nastojali su nam puno toga pokazati – zadovoljna je učenica četvrtog razreda.
Stručnu praktičnu nastavu u sklopu ovog projekta još mora odraditi šestero učenika. Oni će  od 12. do 23. siječnja boraviti u gradovima Tampere i Mikelli u Finskoj kamo odlaze u pratnji profesorice Anite Borovec.

Profesori iz Finske u posjetu školi

Strojarsku i prometnu školu Varaždin 5. studenog posjetila su dva finska profesora iz sektora prometa i logistike Teppo Nikkinen i Esa Heikkinen, a u Hrvatsku su došli u posjet školama koje sudjeluju na projektu mobilnosti učenika Perpetuum mobile. Goste je dočekao Milan Žunar, ravnatelj Strojarske i prometne škole Varaždin, profesorica iz sektora prometa i logistike Darinka Lončar Kočić, profesorica iz sektora strojarstva Ana Marketin Sedlar i profesorica engleskog jezika Đurđica Drdić. Profesori iz Finske razgledali su praktikum prometa i logistike, specijalizirane školske radionice za metalurgiju i lijevanje, motore i motorna vozila, ručnu obradu, strojnu obradu i CNC strojeve, automatizaciju, mjerenje i kontrolu te bravarske i strojobravarske radove, a posjetili su i poduzeće Kos transporti. Izrazili su veliko oduševljenje sa svime viđenim.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Odgađa se Ljeto uz Muru: “…najavljene epidemiološke mjere jednostavno nije moguće sprovesti”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svi planirani događaji i manifestacije planirani u sklopu Ljeta uz Muru zbog epidemioloških se mjera odgađaju, javljaju iz Grada Mursko Središće. Obavijest prenosimo u cijelosti.

<<“Ljeto uz Muru”: najavljeni koncerti Opće opasnosti, Klape Intrade, Srebrnih krila…<<

Događaji takvog intenziteta kao što je Ljeto uz Muru, s koncertima poznatih domaćih umjetnika pripremaju se mjesecima prije navedenih događaja i Grad Mursko Središće je učinio sve kako bi program za građane bio spreman. U tom se trenutku smatralo, a i bilo je najavljeno, da će u ljetnim mjesecima doći do ozbiljnog popuštanja mjera, što se na kraju nije dogodilo.

Prema najavljenim mjerama, koje stupaju na snagu s 1. srpnjem, za sve događaje s više od 100 posjetitelja trebat će vršiti strogu kontrolu svih prisutnih i događajima će smjeti prisustvovati samo osobe koje su procijepljene, preboljele su bolest uzrokovanu COVID 19 virusom ili imaju negativan test na COVID 19. Nova strategija, kako u zemljama Europe, tako i u Hrvatskoj težit će što većoj procijepljenosti stanovništva i sigurnim manifestacijama za sve građane. Također, nije dozvoljeno posluživati goste za stajaćim stolovima. Zbog istih se mjera i preporuka ne organizira ni prijenos utakmica, kao što je bio slučaj za vrijeme svjetskog prvenstva 2018. godine.

S obzirom na to da su svi događaji bili planirani za otvorene javne prostore, odnosno Šetnicu uz Muru i ribnjak Zalešće, na kojima zbog velikog broja prilaza nije moguće kontrolirati sve posjetitelje, te da su događaji poput Murskog wine festa, Craft beer festa ili Gradskih kotlića zamišljeni kao nešto gdje ljudi kruže, isprobavaju različite sorte vina, piva i jela, uz trenutne i najavljene epidemiološke mjere to jednostavno nije moguće sprovesti.

Grad Mursko Središće dat će sve od sebe da građanima nadoknadi neodržane manifestacije i nadamo se da ćemo ih moći održati na jesen. Ovom prilikom pozivamo građane koji to još nisu učinili da se cijepe, kako bismo svi zajedno mogli prisustvovati događajima kada to bude moguće.

Očito je da će mjere u budućnosti ići u smjeru da na većim okupljanjima sudjeluju samo građani koji imaju „covid potvrdu“ ili „covid putovnicu“ i da nećemo moći organizirati događaje za građane koji neće imati slične potvrde. Također, možda će se događaji morati organizirati na prostoru koji je moguće kontrolirati, a ne kao što je već tradicionalno, na Šetnici uz Muru i ribnjaku Zalešće…

Prema preporukama HZJZ-a moguće je organizirati profesionalne umjetničke izvedbe kulturne programe i manifestacije niskog rizika sa svim sjedećim mjestima, pa je prvi planirani događaj koji bi se odvio bio bi Dani smijeha u izvedbi Kerekesh teatra i to od 20. do 22. srpnja na Šetnici uz Muru. Održale bi se predstave „Ringišpil“, „Imovina“ „Ja, trudnica“.

Nastavite čitati

Međimurje

Studij Geodezija i geomatika spoj je tradicionalne geodezije sa suvremenim digitalnim tehnologijama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preddiplomski sveučilišni studij Geodezija i geomatika novi je studij koji će s izvođenjem krenuti ove jeseni, akademske godine 2021./2022., na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin. Riječ je o novom i inovativnom studiju iz STEM područja koji spaja tradicionalnu geodeziju sa suvremenim digitalnim tehnologijama i pristupima u geomatici.

Geodezija je znanost koja se bavi izmjerom i kartiranjem zemljine površine te promatranjem njenog polja sile teže i geodinamičkih pojava, dok je geomatika moderna disciplina koja objedinjuje klasične geodetske metode i primjenu naprednih tehnologija zasnovanih na informatici i geoprostornim podacima, odnosno objedinjavanju, integriranju, prikupljanju, analizi i upravljanju geoprostornim podacima. Ima veliku primjenu u svakodnevnim životnim zadacima i ključna je za donošenje odluka u mnogim područjima, poput upravljanja prostorom, pametnih gradova, inteligentnih transportnih sustava, poljoprivrede, informacijskih sustava, okoliša, prirodnih nepogoda i dr.

– Na ovome studiju, koji traje ukupno šest semestara, studenti stječu temeljna znanja i vještine iz područja katastra, inženjerske geodezije, globalnih navigacijskih satelitskih sustava, fotogrametrije i daljinskih istraživanja, geoinformatike i geoinformacijskih sustava, geoinformacijske infrastrukture, baza podataka, upravljanja zemljištem i prostorom, primjene laserskog skeniranja, kartografije, projektiranja prometnica, hidrografske izmjere te primjene umjetne inteligencije bazirane na geoprostornim podacima. Studijski program je interdisciplinaran što omogućava stjecanje znanja iz drugih struka, ponajprije graditeljstva, prometa i zaštite okoliša – ističu na Sveučilištu Sjever.

Nastavnici i suradnici koji će na ovom studiju izvoditi kolegije imaju dugogodišnje iskustvo i znanje u područjima na kojima drže nastavu, a pristup s mnogo praktičnog rada i projektno orijentiranog studija daje dodatnu vrijednost pri stjecanju potrebnih vještina i kompetencija. Moderni instrumentarij i oprema, najnoviji softveri, suvremeno opremljene predavaonice i računaonice, kompetencije i znanje nastavnika osiguravaju visoku kvalitetu izvođenja studija.

Nakon završenog preddiplomskog studija, studenti su osposobljeni za rad u geodetskim i (geo)informatičkim tvrtkama, građevinskim tvrtkama, interdisciplinarnim timovima, tijelima javne vlasti i drugim institucijama koje se u svojim poslovnim procesima oslanjaju na geoprostorne podatke. Važno je naglasiti da će studenti koji završe ovaj preddiplomski sveučilišni program biti osposobljeni brže odgovoriti na dinamične potrebe tržišta rada, pridonoseći konkurentnosti i fleksibilnosti pojedinca na tržištu rada te razvoju realnog sektora, odnosno gospodarstva.

Studenti koji će završetkom ovog traženog studij steći titulu sveučilišni prvostupnik/ica inženjer/ka geodezije i geomatike (univ. bacc. ing. geod. et geomat.) bit će osposobljeni za brzo i efikasno uključenje u raznolike praktične zadatke i usluge iz područja geodezije i geomatike, odnosno zemljišne administracije, a na studiju će dobiti visokokvalitetne temelje primjenjivih znanja s kojima mogu pouzdano i kvalitetno nastaviti put studiranja na domaćim i EU studijima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!