Povežite se s nama

Život i društvo

KUD Voća poziva na nedjeljno druženje s praljudima i vilama te degustaciju špiljskog koktela i pećinskog peciva

Objavljeno:

- dana

Doživite Voću i Vindiju na jedinstven način kroz druženje s živim praljudima i vilama iz narodne predaje, degustacijom špiljskog koktela i pećinskog peciva, druženjem s medvjedom…

O čemu se radi?!

U nedjelju, 29. svibnja, s početkom u 15 sati ispred prostora spilje Vindije u Rijeci Voćanskoj (Općina Donja Voća) održati će se sedma po redu kulturna i edukativna manifestacija „Spilja Vindija – naša prošlost i budućnost“, u kojoj članovi KUD-a Voća ožive praljude, a i vile iz narodnih legendi voćanskoga kraja. Posjetitelje će osim programa ispred spilje u organizaciji KUD-a Voća i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća čekati i bogata ponuda jela i pića od strane voćanskih udruga suorganizatora, u podnožju spilje.

Manifestacija koja je počela skromno prije osam godina povodom obilježavanja 50. godina proglašenja spilje Vindije paleontološkim spomenikom prirode, prerasla je u atraktivni kulturno-turistički događaj. U folklornom dijelu programa ove će godine nastupiti “muzikaši” KUD-a Voća i gosti iz Slovenije, “muzikaši” iz bratske Općine Starše.

U edukativnom dijelu na sam značaj i povijest spilje Vindije osvrnuti će se stručnjaci Arheološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a posjetitelji će moći i nabaviti tiskovinu o ovoj manifestaciji u kojoj je autorski rad o našoj Vindiji napisao prof. Jakov Radovčić, te ostale prigodne suvenire voćanskog kraja.

Sve ovo je i više nego dovoljan razlog za put prema Voći – KUD Voća, praljudi, vile, voćanske udruge suorganizatori te Općina Donja Voća pozivaju sve ljubitelje prirode i starih običaja, djecu, izletnike, planinare, bicikliste, bajkere i druge da provedu popodne uoči Dana državnosti u prekrasnom okruženju špilje Vindije.

Život i društvo

FOTO “Opaki“ trkači na Čevu iskapili po dvije litre gemišta i dobro se zabavili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Na Čevo se i šesti puta “opako” krenulo, a ovogodišnje izdanje utrke kulminiralo je s veselicom, bez i najmanjeg incidenta.

Organizatore je poslužilo vrijeme a sudionicima utrke pridružili su se i brojni navijači željni dobrih vibracija koje ona sa sobom uvijek donosi.

Kakva je bila atmosfera na natjecanju pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Život i društvo

Uz 25. obljetnicu Varaždinske biskupije – veliko hodočašće u Rim s audijencijom kod Pape!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad – Rim – od 16. do 22. listopada.

Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: [email protected]

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom – ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje