Protekle je nedjelje KUD Belica održao godišnju priredbu.

Dvorana Društvenoga doma bila je dupkom ispunjena: neki posjetitelji na kraju nisu mogli ni ući, već su bili prisiljeni program promatrati iz ulazne aule. U bogatome programu predstavili su se tamburaši sa solistom Karlom Čehom, Folklorna sekcija, Dramska sekcija s predstavom „Pedeset nijansi ružičaste“ te djeca iz Dječjeg vrtića Belica, Dječjeg vrtića svetoga Nikole, OŠ Belica te Područne škole Gardinovec.

Unutar Društva djeluje i Dramska sekcija koja trenutno broji šest stalnih članova i članica, mada se u rad, u skladu s potrebama, uključuju i drugi. Ostvarila je zapažene nastupe na KAM-u u Prelogu.

Predsjednik KUD-a Petar Janušić, predsjednik Skupštine Zajednice HKUUMŽ Miljenko Zelenbaba i voditeljica Dramske sekcije Julija Novak

Kulturno-umjetničko društvo Belica djeluje od 1983. godine. Aktivni je sudionik brojnih događanja u Međimurju i regiji. U sklopu KUD-a od samoga početka djeluju tri sekcije: Dramska (voditeljica Julija Novak), Folklorna (voditeljica Martina Žišković Strahija) i Tamburaški sastav (voditelj Božo Premuš). U veljači ove godine održana je izborna sjednica Skupštine KUD-a te je izabrano novo vodstvo. Tako je predsjednikom postao Petar Janušić, dotadašnji potpredsjednik Društva, kojega je na mjestu potpredsjednika zamijenila Janja Juras. Dužnost blagajnice obnaša Željka Baranašić.

Nagradu Zrinski uime TS KUD-a Belica primio je voditelj tamburaša Božo Premuš

Zlatne godine

Zadnjih je nekoliko godina, a tako i tekuća, za KUD proteklo u znaku raznih nagrada i osvojenih visokih mjesta na važnim natjecanjima. Društvo je prošle godine obilježilo 35 godina kontinuiranoga djelovanja, tijekom kojega je u njegovu sklopu djelovalo nekoliko stotina amatera. Kad se za to ukaže potreba, nastupima se odazivaju i stariji, pasivni članovi. Tamburaški sastav KUD-a aktualni je državni prvak u kategoriji koncertnih sastava s 25. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, održanog u studenome u Dugom Selu, pri čemu su na Susretu pobijedili već treću godinu zaredom. Sastav je ujedno i dobitnik najviše nagrade Međimurske županije, Nagrade Zrinski, iz domene kulture za 2018. godinu. Dodijeljena im je na nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije za promociju kulturnog amaterizma, a njihovu je kandidaturu podržala i krovna županijska organizacija kulturnih amatera, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije.

– Prošla i ova godina bile su veoma uspješne za naše Kulturno-umjetničko društvo. Osim što je aktualni državni prvak među koncertnim sastavima tamburaša i dobitnik najvišeg priznanja Međimurske županije, Nagrade Zrinski, naš je Tamburaški sastav nedavno nastupio na 8. Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske. Radi se o manifestaciji na kojoj su se predstavila ponajbolja ostvarenja sa susreta u organizaciji ili pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora kulture u 2018. godini. Razglednica je održana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu – s ponosom ističe predsjednik KUD-a Belica, i sam dugogodišnji član folklorne sekcije Društva, Petar Janušić.

Brojni nastupi

Tamburaši, inače dobitnici dviju zlatnih i jedne srebrne Plakete „Tambura Paje Kolarića“, osim što prate članove Folklorne sekcije, kao i ostali članovi Društva nastupaju na mnogobrojnim manifestacijama na području općine, županije i šire. KUD je tradicionalni suorganizator beličke fašničke povorke te Božićnoga sajma, članovi sudjeluju u programu Festivala krumpira, pjevaju i sviraju na misnim slavljima tijekom blagdana, na kojima često prate crkveni zbor, a rado sudjeluju i na humanitarnim koncertima u organizaciji Županijske lige protiv raka, Zaklade Katruža, Humanitarne udruge Fijolina i drugih organizacija civilnoga društva. Velike uspjehe postiže i Folklorna sekcija KUD-a:

– U Čakovcu je 27. travnja, u organizaciji Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije te KUU „Veseli Međimurci“ održana 14. smotra koreografiranoga folklora „Med Murom i Dravom“. Povjerenstvo, koje su činili Nikola Kotur i Tibor Bün, odlučilo je da će Međimurje na državnoj smotri, koja će se također održati u Čakovcu u listopadu ove godine, predstavljati naš KUD – kaže Janušić.

Unutar Društva djeluje i Dramska sekcija koja trenutno broji šest stalnih članova i članica, mada se u rad, u skladu s potrebama, uključuju i drugi. Prije tri godine sekcija je ostvarila zapaženi nastup na Festivalu kazališnih amatera Međimurja u Prelogu izvodeći predstavu „Coparnice“ Stjepana Škvorca, a godinu dana kasnije predstavom „Štiri pajdašice“ Petrane Sabolek. Na oba nastupa ansambl je „ubrao“ barem nominaciju.

– Najveći problem KUD-a predstavlja upravo angažman pomlatka, što je situacija s kojom se suočavaju i brojna druga društva. Bilo je pokušaja da se formira mlađa folklorna skupina, no danas je i ponuda aktivnosti za djecu veća, što znači da ih je teže zadržati. S Općinom i drugim udrugama dobro surađujemo, Općina nastoji pratiti naše potrebe, na čemu sam zahvalan načelniku Zvonimiru Taradiju. Očekuju nas nastupi na Orehijadi u Orehovici 18. svibnja te na 25. smotri tamburaških sastava i orkestara u Mačkovcu dan kasnije. Moram spomenuti da su belički tamburaši jedini sastav koji je sudjelovao na sve 24 dosad održane županijske smotre.

Osim toga, naši će tamburaši 1. lipnja nastupiti i u Osijeku na 42. Međunarodnome festivalu umjetničke tamburaške glazbe, 6. lipnja prate Županijsku ligu protiv raka, dok 8. lipnja nastupamo na Smotri „Međimurske popevke“ u Nedelišću. Planiramo urediti prostoriju za čuvanje nošnji i instrumenata te izraditi podravske nošnje. Započet ćemo s pripremama za 21. Smotru folklora koja će se iduće godine održati u Donjoj Dubravi. Pozivam sve zainteresirane, a osobito mlade, da se uključe u rad našega Kulturno-umjetničkoga društva, da zajedno stvaramo lijepe uspomene te predstavljamo prekrasnu međimursku i hrvatsku baštinu! – završava predsjednik Janušić.

Komentari

Komentara