Povežite se s nama

Glazba

KUD Elizabeta nastupio na 48. Vinkovačkim jesenima

Objavljeno:

- dana

Varaždinsku županiju predstavili folkloraši iz Jalžabeta

48. Vinkovačke jeseni su najveća državna manifestacija hrvatske tradicijske kulture koja se održavala od 6. do 15. rujna pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića. Čast da predstavljaju Varaždinsku županiju u Vinkovcima članovi KUD-a “Elizabeta” Jalžabet dobili su svojom izvedbom izvorne koreografije „Zelen trsek, to črleno vino“ na županijskoj smotri folklora, koju svake godine organizira Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

Ove godine je KUD “Elizabeta” bio jedan od 32 kulturno-umjetnička društva iz naše i susjednih zemalja koji čuvaju i prezentiraju tradiciju svoga kraja.
Danijel Šota, jedan od organizatora Vinkovačkih jeseni, kaže: „Samo najbolje folklorne skupine, ansambli ili KUD-ovi mogu na državnoj smotri folklora predstavljati područje s kojeg dolaze. Iz godine u godinu, tako uistinu tražimo samo najbolje od najboljih. Ne samo odjevene, nego i pjevačke i plesne znalce koji na najbolji mogući način mogu predstaviti običaje iz svog zavičaja“. Tako su i članovi KUD-a “Elizabeta” sretni što su svojim radom i upornošću te zalaganjem koreografa i voditelja uspjeli doći po drugi put na Vinkovačke jeseni!
U subotu 14. rujna članovi KUD-a “Elizabeta” pokazali su pred žirijem i mnogobrojnom publikom svoje sviračke, plesačke i pjevačke sposobnosti te bogatstvo tradicije koju njeguju u svojem kulturno-umjetničkom društvu. Sam nastup su pohvalili voditelj, stručni žiri i sami organizatori, a publika ih je nagradila gromoglasnim pljeskom. U nedjelju 15. rujna su prošetali ulicama Vinkovaca pokazujući sav sjaj nošnje jalžabetskoga kraja, kao jedan od 76 KUD-ova koji su sudjelovali u svečanom mimohodu, zajedno sa svojim domaćinima KUD-om „Josip Kozarac“ iz Posavskih Podgajaca s kojima prekrasna suradnja i druženje sada traje već treću godinu i nastavlja se i dalje!
Svi nastupajući KUD-ovi kao i gledatelji zajedno su se uhvatili u najveće kolo na svijetu. Riječ je o vrhuncu ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni gdje je sudjelovalo više od 8500 folkloraša i 100.000 posjetitelja, u kojem su sudjelovali i članovi KUD-a “Elizabeta” na još jednim nezaboravnim Vinkovačkim jesenima. Najveće kolo povodom Vinkovačkih jeseni plesalo se u brojnim hrvatskim gradovima, i njime je i završio svečani mimohod kroz Vinkovce.

Izvor:
Foto:

Glazba

Jazz/fusion kvintet Buzzers na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu 28. veljače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

buzzers

U sklopu jazz srijede na Maloj sceni “Vinko Lisjak” u Čakovcu će 28. veljače s početkom u 20 sati nastupiti jazz kvintet Buzzers.

Sastav je osnovan 2017. godine kako bi promovirao autorske skladbe u izvedbi svojih članova. Stilski, radi se o fusionu, grooveu, odnosno jazzu. Osim autorskih stvari, bend izvodi i fusion/jazz standarde i covere skladatelja i jazz izvođača kao što su Chick Corea, Herbie Hancock, Grover Washington, Roy Hargrove i drugi. Dosad su snimili tri promotivna video spota za svoje pjesme.

Članovi su Gordan Perši (saksofon), Marko Prepelić (truba, gitara), Petar Prepelić (bas), Miodrag Paravinja (klavijature) te Goran Vidović (bubnjevi). Cijena ulaznica je 30 kuna.

Nastavite čitati

Glazba

Čakovečki Big Band: Stvaramo gustu muzikalnu atmosferu i tjeramo na pokret!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Big Band

Priča čakovečkog Big Banda počinje sad već daleke 1995. godine. Veoma brzo su se afirmirali kvalitetom te su postali jedan od vodećih orkestara te vrste u Međimurju i okolici.

Prvi voditelj Big Banda bio je Ladislav Varga, inače ravnatelj Centra za kulturu Čakovec, na čiji poticaj je orkestar i formiran. Osim njega, dirigentskom palicom upravljali su i Antun Horvat, Filip Horvat te Mario Jagec koji ovaj glazbeni sastav vodi i danas.

Nastupali su na mnogim prominentnim festivalima na domaćem i inozemnom terenu. Neki od njih su Proljetni jazz-fair u Zagrebu, Tradicionalni jazz u Varaždinu, Expo-Virovitica i Lent-Maribor. Surađivali su s Boškom Petrovićem, Vlatkom Stefanovskim, Sašom Nestorovićem, Zdenkom Kovačiček, Primožom Grašičem, Stjepanom Jimmyjem Stanićom, Ratkom Divjakom i drugima. Orkestar se sastoji od profesionalnih glazbenika, ali i amatera drugih struka, studenata i učenika.

Dosad su snimili 3 nosača zvuka, a o sastavu je snimljeno i nekoliko emisija, odnosno priloga HRT-a. Neki od sadašnjih i bivših članova već su se potvrdili kao vrhunski glazbenici, dok su neki na dobrom putu da to učine. Spomenimo Roberta Polgara, Roberta Jambrošića te Abela i Maaseja Kovačevića, imena dobro poznata ljubiteljima jazza na ovim prostorima.

Članica i tajnica Big Banda, Melani Počekaj, na slici sa bratom Markom

Članica i tajnica orkestra Melani Počekaj u njemu svira bass gitaru i odnedavno kontrabas.

-Konačno se ostvarujem kao glazbenik u žanru koji sam dugo žudjela svirati ozbiljnije i javno. Izrazito sam sretna, jer se u Big Bandu okuplja ekipa koja se stalno međusobno podučava, tako da nema razloga za „strah“ od dolaska zainteresiranih koji možda osjećaju da nisu „na razini“.

Na pitanje o omiljenoj skladbi koju izvodi Big Band, Melani spremno odgovara.

-Omiljena stvar mi je „Midnight Walk“ našeg gitarista Vedrana Peharde u aranžmanu voditelja orkestra Marija Jageca.

Big Band

Orkestar probe održava u čakovečkom Pastoralnom centru (Srednja škola Čakovec)

Big Band probe održava svakog utorka u Pastoralnom centru u Čakovcu (Srednja škola Čakovec) od 20 sati. Pozivaju zainteresirane da se im pridruže i daju svoj doprinos tkanju glazbenih niti. Možete im se javiti osobno u navedenom terminu proba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje