Povežite se s nama

Kultura

Iza KUD-a Kaštel iz Pribislavca sezona pjesme, plesa, glume i humanosti

Objavljeno:

- dana

Vikend od 14. do 16. lipnja je za članove Kulturno-umjetničkoga društva Kaštel Pribislavec bio plodan i uspješan.

U petak, 14. lipnja odazvali su se pozivu Ljubiteljske gledališke skupine Zgrebaši iz prekmurskog mjesta Pečarovci na njihov 13. festival skečev “Prefrigani zgrebaš”. Tamo je uz njih nastupilo još 13 skupina iz Slovenije te dvije iz Mađarske. Kaštelovci su izveli skeč Franje Oreškoga “Na mene nejte računati” u kojem igraju sam autor i Aleksandra Belec. KUD Kaštel Pribislavec je prva hrvatska skupina koja je ikada sudjelovala na tome susretu. Ove je godine to po prvi puta bio međunarodni susret.

Član, voditelj, tekstopisac, ujedno i glumac u Dramskoj sekciji KUD-a Kaštel Franjo Oreški proglašen je najboljim glumcem Festivala po mišljenju Rajka Stupara, slovenskoga profesionalnog redatelja, glumca, profesora i umjetnika.

U znaku veselja

Dvodnevno druženje prošlo je u znaku smijeha i veselja. Nakon svake od večeri upriličeni su druženje i okrepa uz upoznavanje skupina. Dan kasnije, u subotu, 15. lipnja, KUD je sudjelovao na dvodnevnom susretu “Liepi cajti z KUD-om” kod KUD-a Petrijanec u Varaždinskoj županiji. Predstavile su se Folklorna, Tamburaška i Dramska sekcija Kaštela. Pribislavečki KUD-ovci su ponosno prezentirali splet međimurskih kola i pjesama. Dramska sekcija je izvela kratku komediju Aleksandre Belec u režiji Franje Oreškoga “Doktora, zovite doktora!”. Publika je dobro prihvatila izvedbe cjelokupnoga programa Pribislavčana te ih nagradila pljeskom.

Nakon programa i tu su upriličeni druženje i večera te su se stvorili temelji za neke nove susrete. Zadnjega dana vikenda, u nedjelju, 16. lipnja, KUD Kaštel bio je dijelom velikoga humanitarnog koncerta za malenu Luku Lehkec koji se održavao u Pribislavcu. Svojim su tamburaško-plesnim programom KUD-ovci dali obol u realizaciji manifestacije. Nakon jednoga “turbulentnog” vikenda čekaju ih i drugi: 23. lipnja su odradili nastup u Goričanu, u kojem je povodom Dana Općine održana smotra folklora. Na poziv KUD-a Goričan Dramska je sekcija izvela predstavu kojom su se prezentirali i u Sloveniji.

Rukotvorine

U ljetnome periodu plesači i glumci Društva dobit će malu stanku, ali je u planu organizacija radionice izrade rukotvorina članice Društva bake Kate – Katarine Belec. Ona će pokazati kako se izrađuju ukrasi od krep-papira, svile i drugih materijala, kao i zlatovez. O radionici će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Kultura

Otvoren je Arheološki park Iovia u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U samom centru Ludbrega, nakon 13 godina istraživanja i rada, otvoren je 10. svibnja Arheološki park Iovia.

Uređenje arheološkog parka dio je projekta “Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom kulturno-povijesne baštine Grada Ludbrega” sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Koherentnost i kohezija.

Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, Turistička zajednica Grada Ludbrega, LAG Izvor te Ugostiteljski objekti Crnković.

Arheološki park osmišljen je kako bi se na jednostavan i zanimljiv način ispričala duga povijest Ludbrega, što je za sam grad od iznimne važnosti. To je na svečanom otvorenju naglasio i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić.

– Danas otvaramo najvažniji projekt za Grad Ludbreg. To je za nas bio prvi veliki prijavljeni projekt koji je pretvorio ovaj grad u grad europskih projekata. Projekt je odobren u vrijednosti od gotovo 18 milijuna kuna. Važnost projekta je s druge strane neprocjenjiva jer time aktiviramo sve svoje turističke i gospodarske potencijale i prezentiramo Ludbreg kao jedno bogato mjesto. Okrenutost Europi je uvijek bila naša orijentacija, a korištenje europskih projekata naš prioritet. Kroz ovaj projekt u potpunosti pokazujemo da je to način na koji želimo razmišljati i dalje – rekao je.

Prisutnima se obratila i odnedavno počasna građanka grada Ludbrega, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr. sc. Tajana Pleše. Napomenula je kako je ovo za nju velik dan.

– Za mene je ovo dirljiv trenutak, jer se arheološki parkovi otvaraju vrlo rijetko, a kad doživite da se nešto što ste vodili, i svaki kamen okrenuli rukom, otvara u ovako svečanom trenutku, to je zaista golema stvar. Arheološka istraživanja počela su 2008. godine sredstvima Ministarstva kulture, a od prvog dana je važnost projekta prepoznao i Grad Ludbreg. Zahvaljujući velikoj podršci Ministarstva i Grada bilo je u četiri sezone moguće učiniti nešto što nam se iz današnjeg rakursa čini gotovo nestvarnim. Upravo iz prepoznavanja priče o kontinuitetu i sveobuhvatnog prikaza povijesnog razvoja jednog grada u kontekstu hrvatske i svjetske povijesti, Ludbreg je dokazao, da koliko god je možda prostorno malen, toliko je recipročno velik i mjerljiv kao ravnopravni nositelj univerzalnih baština.

Na taj je način osmišljen i arheološki park kojim je obuhvaćeno prezentirano nalazište s interpretacijsko-didaktičkim stalnim postavom i centralnim za posjetitelje – istakla je dr.sc. Tajana Pleše te potom zahvalila svima koji su radili na projektu. Zahvalu je uputila i svim Ludbrežanka i Ludbrežanima koji su ih svojom trajnom zainteresiranošću potaknuli da sve što su radili učine najbolje što znaju i umiju kako bi Arheološki park postao omiljeno mjesto posjeta, stjecanja novih znanja i razumijevanja važnosti vlastite baštine.

Svečanom otvorenju Arheološkoga parka Iovia prisustvovala je i ministrica kulture i medija, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

– Puno je onih koji su sve ove godine sudjelovali u realizaciji i podupiranju istraživanja. Tu u prvom redu ističem Hrvatski restauratorski zavod, međutim i ostale kolege i kolegice iz Ministarstva kulture i medija, a kasnije je inicijativu preuzeo Grad Ludbreg koji je uz potporu fondova i posredstvom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koncipirao projekt koji je ocijenjen uspješnim. Danas svjedočimo njegovoj realizaciji i završetku. Arheološka istraživanja potvrdila su da je ovaj prostor bio kontinuirano naseljen od prapovijesti do danas, a sam park osmišljen je tako da posjetiteljima pruži uvid u sve bogate arheološke povijesne, ali i duhovne slojeve života brojnih naraštaja Ludbrežana.

Edukativni potencijal ovog parka je vrlo važan i nema granica, zahvaljujući svim suvremenim tehnologijama, arhitektonskoj, facijalnoj 3D rekonstrukciji, multimediji i interaktivnom pristupu prezentacije ovog lokaliteta. Naravno, i ovaj lokalitet, kao i drugi projekti koji su se financirali sredstvima Europske unije u proteklom financijskom razdoblju, imaju i svoju važnu turističku komponentu – poručila je ministrica koja je potom zajedno s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem prerezala vrpcu i time otvorila Arheološki park Iovia.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!