Povežite se s nama

Kultura

KUD-ovi Mačkovec i Belica danas i sutra na 27. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

Objavljeno:

- dana

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS-a ZAMP, putem Facebook stranice HSK-a ovoga će se vikenda, 14. i 15. studenoga, s početkom u 18 sati održati 27. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava.

Na njemu će se natjecati sveukupno 18 tamburaških orkestara i sastava s oko 300 tamburaša, koji su odabrani na temelju evaluacije videosnimaka prijavljenih programa i jedne jedine održane županijske smotre tamburaških ansambala ZAKUD-a Karlovačke županije.

Ove godine za 27. Susret prijavio se i u selekciji aktivno participirao 31 tamburaški orkestar i sastav iz 10 hrvatskih županija s oko 600 izvođača.

Među odabrane, selektori Matija Fortuna, Robert Homen i Ivan Potočnik uvrstili su i Tamburaški sastav KUD-a Mačkovec koji će se natjecati u kategoriji koncertnih tamburaških sastava. Uz tamburaški sastav iz Mačkovca, Međimurje predstavlja i Tamburaški orkestar KUD-a Belica koji će se natjecati u kategoriji koncertnih orkestara. Nastup tamburaša iz KUD-a Mačkovec možete pogledati uživo u nedjelju, 15. studenog u 18 sati, dok će Belica nastupiti dan ranije, u subotu.

Prema odluci stručnog povjerenstva (u sastavu Damir Butković, Ivan Potočnik i Veljko Valentin Škorvaga), tamburaškim orkestrima i sastavima bit će dodijeljene brončane, srebrne i zlatne plakete te Grand Prix, orkestru i sastavu s najvećim ukupnim brojem bodova.

Sukladno odluci Stručnog povjerenstva, dodijelit će se i sponzorske nagrade najuspješnijem orkestru i sastavu, a predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Ivan Potočnik dodijelit će „Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara“.

Kultura

Povodom Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici izložba fotografija Branka Težaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom današnjeg Dana planeta zemlje u ludbreškoj knjižnici otvara se izložba fotografija Branka Težaka pod nazivom “Čovjek i priroda”.

Otvorenje je 22. travnja u 18 sati.

Branko Težak se fotografijom počeo baviti u šestom razredu osnovne škole, a izlaže od 1978. godine. Od tada je sudjelovao na više od tristo izložbi od čega na više od sto u inozemstvu. Nagrađivan je 90 puta od toga 16 puta u inozemstvu.

Sudjelovao je na izložbama fotografije na svim kontinentima i na Novom Zelandu.

Zvanje KMF FSJ dodijeljeno mu je 1983. godine, zvanje AFIAP od FIAP-a 1993., a 1995. primljen je u ULUPUH. Fotografijom se profesionalno bavi od 1983. godine.

Godine 2010. izdao je knjigu fotografija pod naslovom “Fotografija” u kojoj je predstavio osamdeset crno-bijelih fotografija. Za izniman doprinos ivanečkoj fotografskoj tradiciji i pronošenja imena Ivanca diljem svijeta, godine 2009. nagrađen je Plaketom grada Ivanca.

Nastavite čitati

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati