Smotrom folklora „Vinička jesen“ održanom 19. put zaredom, članovi Kulturno umjetničkog društva Vinica obilježili su važnu obljetnicu – 40 godina neprekidnog rada.

Naime, KUD Vinica osnovala je 25. studenoga 1979. godine skupina entuzijasta i štovatelja narodnih pjesma i plesova s namjerom čuvanja i prenošenja narodne baštine i običaja na mlađe generacije.

Danas KUD Vinica broji 50-ak članova koji svoje slobodno vrijeme posvećuju osnovnom cilju, očuvanju i širenju narodnih izričaja ovog kraja te promicanju viničke baštine širom regije. KUD djeluje u četiri skupine: folklorna sekcija, tamburaška sekcija, Ženski vokalni sastav „Leluja“ i veziljska sekcija „Fijolice“.

Sve sekcije KUD-a Vinica sudjeluju na mnogim smotrama, festivalima, tradicijskim sajmovima i slično, pa su tako tijekom mnogobrojnih gostovanja stekli brojne prijatelje s kojima surađuju i razmjenjuju nastupe i kojima su odlučili zajedničkim nastupom na Smotri folklora „Vinička jesen“ podijeliti radost povodom obilježavanja 40. godišnjice.

Naravno, svečanost su uz predstavnike Općine Vinica kao glavnog pokrovitelja, uveličali i osnivači KUD-a, bivši članovi društva, predstavnici ostalih viničkih udruga kao i vjerna vinička publika. Uz čestitke KUD-u Vinica na značajnoj obljetnici i zahvalu na promicanju Općine Vinica te želje za daljnjim uspjesima, Smotru folklora otvorila je Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica.

Prisutne je pozdravio i Zlatko Peharda, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije čestitavši KUD-u Vinica, kao jednom od starijih općinskih KUD-ova na području Varaždinske županije, na jubileju kao i na upornosti tijekom proteklih 40 godina neprekidnog rada. Tom prilikom Zlatko Pehrada uručio je Domagoju Kovačiću, predsjedniku KUD-a Vinica, Dijamantnu plaketu Hrvatskog sabora kulture, kao i Diplomu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije.

U nastavku su zaredali nastupi najprije najmlađih članova folklorne grupe Osnovne škole Vinica koju vodi učiteljica Snježana Gašparić i KUD-a Vinica koji su za ovu prilku izveli jednu od najstarijih koreografija, splet pjesama i plesova viničkog kraja „Lenčika“. Osim domaćina, viničkoj su se publici predstavili i stari znanci KUD- FSKD Obrež (Slovenija), KUD Petrijanec, KUD Lobor (Krapinsko-zagorska županija), KUD „Antun Klasinc“ iz Lasinje (Karlovačka županija) i KUD Slnečnica/Sunečnik (Slovačka).

Program Smotre završio je kao što je i počeo, s domaćinima jer su za kraj programa članice ŽVS Leluja oduševile sve prisutne izvedbama svojih autorskih napjeva „Vinica moja, moj rodni je kraj“ i „Gorica“.

Slavlje svih članova KUD-a Vinica, bivših i sadašnjih, i njihovih gostiju potrajalo je dugo u noć, a jedno od iznenađenja bila je i velika torta.

Komentari

Komentara