U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirane su 274 nove zaražene osobe. Na konferenciji za medije ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić rekao je kako je zabrinjavajuće da je gotovo svaki drugi uzorak testiranih pozitivan na koronavirus te da smo prema sedmodnevnoj incidenciji i dalje prvi u Europi.

U varaždinskoj bolnici trenutno se na liječenju nalazi 191 osoba oboljela od COVID-a 19, 15 ih je na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminulo je pet osoba.

– Žalosno je da ljudi ne shvaćaju ozbiljnost situacije. U OB Varaždin od 1. studenoga umrlo je 56 bolesnika od posljedica koronavirusa. Sedmodnevna incidencija i broj umrlih vrlo su slični scenariju koji smo imali u Italiji prije šest mjeseci. Žao mi je što naši sugrađani ne shvaćaju ozbiljnost situacije i to proglašavaju najobičnijom gripom. To nije najobičnija gripa jer nikada, niti u jednom trenutku, nismo imali u bolnici 15 pacijenata s gripom – rekao je Kudelić.

Dodao je da se broj pacijenata u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu u odnosu na prošlu godinu povećao za 240 posto, prvenstveno zbog epidemije. Pritom je jedan od izazova dovoljna opskrba kisikom, nužnim lijekom kojeg bolnica u svakom trenutku mora imati dovoljno.

– Nijedan bolnički sustav nije dizajniran da izdrži tako velike potrebe za kisikom. Usporedbe radi, teški pacijent koji nije obolio od korone zahtjeva od 2 do 10 litara kisika u minuti, a pacijenti koji su na terapiji tzv. visokim protokom kisika zahtijevaju i više od 50 litara – objasnio je Kudelić, dodavši da je bolnica potrebu prepoznala na vrijeme.

„Jučer se nije dogodilo ništa izvanredno“

U OB Varaždin, gdje se nalazi polovica od ukupnog broja hospitaliziranih pacijenata, trenutno se troši, govori Kudelić, više od 80 tisuća litara kisika na sat, a klasične instalacije ne mogu izdržati tako veliki protok kisika.

– Jučer smo završili s dogradnjom sustava za dobavu kisika. U tom trenutku je dio pacijenata trebalo preseliti iz jedne jedinice intenzivnog liječenja u drugu. To nije šokantno i alarmantno stanje, to je dio planiranih postupaka koji smo izveli u točno određeno vrijeme i to ne bih nazvao kaotičnim stanjem. Ako se u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu zbrinjava dva i pol puta više pacijenata nego što je normalno, onda možemo reći da je stanje u Hrvatskoj kaotično. Jučer se nije dogodilo ništa izvanredno – naglasio je.

Prekjučer u noći uslijed smrzavanja instalacija na spremniku došlo je do popuštanja na sigurnosnom ventilu i istjecanja dijela tekućeg kisika iz spremnika. Funkcionalna rezerva na vrijeme je osigurana, dodao je Kudelić, kvar je brzo uklonjen i sustav je pušten u pogon.

Što se tiče opskrbe kisikom, istaknuo je da to u Varaždinu nije upitno.

– Dio pacijenata preseljen je u Novi Marof, instalacije će se nadograditi, trenutno mogu izdržati do 50 pacijenata. Tamo se smještaju pacijenti s manjim zahtjevima za kisikom. U Klenovniku, koji je plućna bolnica, stanje s kisikom je nešto bolje i može izdržati 100-ak pacijenata. Zato je trenutni kapacitet OBV-a oko 230 mjesta. Svjesni smo da u jednom trenutku možda ni to neće biti dovoljno i zato smo postavili vojne šatore s dodatnim instalacijom s kisikom. Šatori su za smještaj pacijenata u tranzitu, koji se premještaju u Novi Marof i Klenovnik. S obzirom na ovaj priljev pacijenata, očekujemo da će se morati koristiti. Danas smo na 191 pacijentu, imamo rezervu za 40-ak pacijenata i još 30 mjesta u šatorima – zaključio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, prim. Renata Krobot istaknula je da svakodnevno zaprimaju pacijente u jako lošem stanju.

– U našim jedinicama intenzivnom liječenja zasad imamo mjesta, imamo dovoljno respiratora, ali kad pročitate da je jedan dan manje pacijenata na respiratoru, to znači da su preminuli. Mi smo naučeni na stres i teške situacije, ali ovakvu situaciju s ovom pandemijom i ovakav broj umrlih nitko od nas nije doživio. Najmlađi pacijent je trenutno 1968. godište. Imamo pacijente uglavnom od 50 do 65 godina, najstariji ima 79 godina – rekla je prim. Krobot.

Komentari

Komentara