Povežite se s nama

Život i društvo

Kuhari i slastičari u travnju će u Toplicama ukrstiti kuhače

Objavljeno:

- dana

Dani hrvatskog kulinarstva ponovno se vraćaju u kongresnu dvoranu Hotela Minerve u Varaždinskim Toplicama. Od ponedjeljka, 4.  pa do petka 8. travnja, ponajbolji  hrvatski kuhari, slastičari, ali i učenici strukovnih škola iz smjerova kuharstva i slastičarstva pokazat će svoje znanje kroz natjecanja u preko dvadeset raznovrsnih kulinarskih kategorija.

Osim natjecanja, na Danima hrvatskog kulinarstva svakodnevno će se od 17 sati održavati i besplatne radionice, prezentacije i degustacije za sve zainteresirane amatere, ali i one s predznanjem u kulinarstvu i slastičarstvu.

Ponedjeljak, prvi natjecateljski dan, rezerviran je za učenike koji sudjeluju na Kamelija kupu, a slatko poslijepodne pripast će natjecanjima u slastičarskim kategorijama. Posebna poslastica stiže nam u 17:30 kad svi zainteresirani mogu u restoranu Diana objekta Minerva po izuzetno pristupačnoj cijeni kušati torte sa slastičarskog prvenstva Hrvatske i Kamelije kupa – učeničkog natjecanja.

Svakoga dana od 17  pa sve do 19:30 na rasporedu su besplatne kulinarske radionice, a u ponedjeljak možete naučiti  o besprijekornim glazurama te kako puhati i vući šećer odnosno stvarati dekoracije od njega.

Prvi dio utorka ponovno posvećujemo mladim budućim kulinarskim profesionalcima u Kamelija kupu, a kroz dan snage će odmjeriti i njihovi stariji kolege i to u nekoliko različitih kategorija. U utorak će i završiti Slastičarsko prvenstvo Hrvatske te ćemo navečer saznati tko je novi slastičarski prvak.

Besplatne radionice posvećene slastičarstvu bavit će modernim slastičarskim tehnikama te dekoriranjem i oslikavanjem torti paint brush tehnikom.

Posljednja dva natjecateljska dana u potpunosti su posvećena kuharima te će se  u srijedu natjecati u nekoliko kategorija djelomično i u onima za prvaka Hrvatske. Kulinarske radionice će imati međunarodni karakter a na njima će vrhunski kuhari iz Grčke, Italije i Slovenije spajati okuse njihovih država s modernih kulinarskim tehnikama.

Četvrtak nam uz završetak natjecanja za Državnog kuharskog prvaka donosi nacionalnu selekciju za kontinetalno natjecanje za kvalifikaciju na najprestižnije individualno svjetsko kulinarsko natjecanje – Bocuse d’Or koje se svake dvije godine održava u Lyonu u Francuskoj. Hrvatski će predstavnik biti proglašen nakon cijelodnevnog natjecanja.

Atraktivnog sadržaja neće manjkati budući da se u četvrtak održava i carving uživo, ali i natjecanje u kategoriji Mistery box odnosno kuhanje glavnih jela  sa sastojcima koje će kuhari saznati na licu mjesta. Do proglašenja najboljih u 20 sati, sudionici i posjetitelji manifestacije  ponovno će imati priliku sudjelovati u masterclassovima i prigodnim degustacijama poznatih inozemnih kuhara.

Sva natjecanja, kulinarske radionice i ostala događanja u sklopu manifestacije, otvorena su za javnost uz pridržavanje trenutnih  epidemioloških mjera.

Na ovom će se vrhunskom kulinarskom susretu ponajboljih kuhara Hrvatske uistinu pronaći za svakoga po nešto, bili oni natjecatelji, promatrači ili samo zaljubljenici u kvalitetnu kuhinju i hrvatsku kulinarsku baštinu.

Život i društvo

V. Toplicama širit će miris adventskih delicija, Grad se pretvara u božićnu bajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždinske Toplice zakoračit će u najljepše doba u godini. Centrom grada širit će se mirisi kuhanog vina, kobasica, ukusnih domaćih kolača i ostalih nezaobilaznih adventskih delicija, a bezbroj lampica unijet će poseban božićni duh i toplinu u srca svih građana.

Trg Republike Hrvatske postaje mjesto Topličke božićne priče, a uz adventske delicije, svakog vikenda do Božića i mjesto dobre zabave. Topličku božićnu priču ove nedjelje otvaraju Mirta & Emerik, tjedan dana kasnije stižu Ex Fakini, u nedjelju, 11. prosinca na redu je mali sajam KUD-a Toplice, dok će pred sam Božić, u nedjelju, 18. prosinca Varaždinskim Toplicama već tradicionalno projuriti Moto mrazovi te i ove godine razveseliti one najmlađe.

Svake nedjelje Udruga vinogradara i voćara Sveti Martin Varaždinske Toplice za sve građane i posjetitelje priprema kuhano vino i kobasice, dok će se za domaće kolače pobrinuti topličke udruge „Svibovečki zvon”, „Naši cajti” i „Biserna dolina”.

Topličku božićnu priču upotpunit će i godišnji koncert KUD-a Toplice koji je na rasporedu 3. prosinca s početkom u 17 sati u Kongresnoj dvorani Minerve, tradicionalni božićni humanitarni koncert u školskoj dvorani Osnovne škole Svibovec 18. prosinca u 15 sati te božićni koncert Glazbene škole, Područnog odjela Varaždinske Toplice koji će se održati 20. prosinca s početkom u 17 sati u Kino dvorani.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jedinstveni kolač iz Vidovca dobio svoju monografiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vidovečki gibanik jedan je od 15-ak zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda u Varaždinskoj županiji, a najpoznatiji je i najvredniji „težački kolač“ jedinstven po jednostavnosti i „tajnovitosti“ recepture.

Sada je dobio i svoju monografiju koju su u etnokući KITEC u Domitrovcu javnosti predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, načelnik općine Bruno Hranić i predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak, a u ime autora i nakladnika govorio je Kristijan Skočibušić.

Nakon monografija Varaždinsko zelje, Zagorski puran, Varaždinski klipič i Varaždinsko bučino ulje, knjiga Vidovečki gibanik peta je u nizu koja sveobuhvatno obrađuje temu zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije. Riječ je o dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju kojeg autorski potpisuju Kristijan Skočibušić i dr. sc. Dragutin Vincek sa suradnicima, a knjiga je, uz pomoć Općine Vidovec i Varaždinske županije, objavljena u nakladi Udruge Terra vox.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić nije skrivao zadovoljstvo zbog još jednog izdanja koje vidovečku tradiciju predstavlja i promovira na kvalitetan i dobro osmišljen način, a gastronomija je jedan od prepoznatljivih identiteta Općine Vidovec.

– Na tome polju u Varaždinskoj županiji nitko nama Vidovčanima nije ravan. Mi smo jedina općina koja ima tri zaštićena poljoprivredna proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik. Na to smo jako ponosni jer smo zahvaljujući tim proizvodima prepoznati diljem Hrvatske pa i inozemstva. Gibanik je ponos vidovečke gastronomije. On je spoj gastronomske kreativnosti, jednostavnosti, ljubavi i htijenja da se pokaže kako možemo isključivo od lokalnih namirnica, proizvedenih na našim njivama, napraviti kolač. Biti drugačiji i kad je riječ o tako, neki će reći, jednostavnom kolaču. Čestitam Udruzi žena na ustrajnosti, ljubavi, želji i radu na tome da se sačuva i promiče vidovečki gastronomski identitet – rekao je načelnik Hranić.

Priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo da nije Udurge žena Općine Vidovec. Zahvaljujući članicama te udruge 2014. godine Vidovečki gibanik je zaštićen kao izvorno jelo vidovečkog kraja. Udruga je nositelj Isprave (jamstvenog) žiga i neumorno u kontinuitetu radi na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

– Vidovečki gibanik je gastronomska priča o iskustvu generacija, o zavičaju i obiteljskim tradicijama. Gibanik je vidovečki i varaždinski! Tko ga želi upoznati mora ga kušati, doći u Vidovec i Varaždinsku županiju, gdje će osjetiti dobrodošlicu otvorenih vrata, bogatstvo duha i nezaboravne okuse stola tradicionalnih proizvoda, na kojemu će sigurno prepoznati naš Vidovečki gibanik. Udruga žena s velikim je zadovoljstvom sudjelovala u izradi monografije o Vidovečkom gibaniku, tim više što je on jedan od središnjih stupova vidovečke tradicije prema kojoj se Udruga od samoga početka svoga djelovanja odnosi brižno, u stalnoj potrazi za rješenjima kako je očuvati i zaštiti – naglasila je Ivanka Lonjak, predsjednica Udruge.

U završnom dijelu svečanosti predstavljanja knjige priređena je degustacija Vidovečkog gibanika i drugih tradicionalnih jela koje su pripremile vrijedne članice Udruge žena Općine Vidovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje