Povežite se s nama

U fokusu

Kukec najavio svoju ostavku!

Objavljeno:

- dana

DUGO OČEKIVANI ODLAZAK RAVNATELJA GRADSKIH STANOVA

Ravnatelj Gradskih stanova Vladimir Kukec najavio je svoju ostavku! Potvrdili su nam to u ponedjeljak iz Grada Varaždina. Da će podnijeti ostavku, Kukec je gradonačelniku Goranu Habušu najavio na sastanku u četvrtak, no da bi se ta njegova ostavka doista provela, mora je podnijeti Upravnom vijeću te ustanove koje se nije sastalo već mjesecima niti je upoznato s izvješćem Povjerenstva za utvrđivanje poslovnog i financijskog stanja Gradskih stanova.

Nakon što je Povjerenstvo izašlo u javnost s podacima o poslovanju koji bi se mogli nazvati tragičnim, rješavanje situacije postalo je tragikomično. Povjerenstvo je varaždinskom gradonačelniku prezentiralo zatečeno stanje u ustanovi još 19. rujna, a utvrdili su da su se dospjele obveze popele na 30 milijuna kuna, da je 14 milijuna kuna više od planiranih potrošeno za izgradnju dviju zgrada u POS naselju Vilka Novaka i da su se sredstva APN-a (zapravo sredstva iz državnog proračuna) trošila nenamjenski.

Po mišljenju Povjerenstva, za tu je situaciju najodgovorniji ravnatelj, ali i Upravno vijeće. – Oni po Zakonu o ustanovama upravljaju ustanovom, a nisu napravili ništa već su samo okrenuli glave od problema. Nisu se sastali šest mjeseci. Kad bi se njih sedmero raspustilo, samo na njima bi se uštedjelo 14.000 kuna mjesečno – veli nezavisni vijećnik i član Povjerenstva Zlatan Avar.

“Upravno vijeće upravlja ustanovom, a nisu se sastali šest mjeseci. Snose odgovornost za stanje u Gradskim stanovima.”, Zlatan Avar, član Povjerenstva
 

Predsjednik Upravnog vijeća Marijan Mesek pak smatra da oni uopće nisu odgovorni za stanje u Gradskim stanovima. – Mi smo tamo od prosinca 2013., a sve konačne odluke donosilo je Gradsko vijeće i gradonačelnik. Meni je sada samo bitno da se ljudi usele, a tko je kriv, manje je bitno – pojasnio nam je Mesek. U ponedjeljak nam je rekao da ni on, kao ni drugi članovi Upravnog vijeća, još nije dobio izvješće Povjerenstva, a na pitanje zna li da je ravnatelj Kukec najavio ostavku, rekao nam je da o tome ništa ne zna.

Gradonačelnik Habuš cijeli je ovaj tjedan na službenom je putu, ali u Grad bi, objasnili su, Kukec trebao dostaviti svoje pisano izvješće. Zanimljivo je da nam je Kukec u srijedu, dan prije sastanka s gradonačelnikom preko telefona rekao da je izvješće dobio, ali ga nije pročitao. U ponedjeljak je pak na nekoliko pitanja o stanju u ustanovi i svojoj ostavci odgovorio: “Svi odgovori na vaša pitanja bit će prezentirani gradonačelniku u pisanom odgovoru na dokument koji je izradilo povjerenstvo 10. rujna, a ja sam ga dobio 30. rujna na očitovanje”.

Grad: Naći ćemo izlaz
Ako se Upravno vijeće (UV) sastane i prihvati Kukecovu ostavku, hoće li Kukec ostati raditi u ustanovi, pitanje je na koje smo iz Grada Varaždina dobili diplomatski odgovor “da je to uređeno njegovim ugovorom o radu”. Također, problem Gradskih stanova u Gradu su odlučili prebaciti na UV. – Nakon primljenog očitovanja na izvješće Povjerenstva, svi relevantni dokumenti bit će dostavljeni UV-u na razmatranje te će se od njih zatražiti i prijedlog rješenja. Sigurni smo da će se, kao i u drugim naslijeđenim problemima, naći izlaz koji će biti najbolji za Javnu ustanovu, ali i za Grad Varaždin – poručili su.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!