Povežite se s nama

Kultura

Kulinarski performans, koncert grupe Mayales i izložbe obilježavaju ovogodišnje 17. Dane performansa

Objavljeno:

- dana

Suradnja Galerijskog centra Varaždin i Gradskog muzeja Varaždin ove će godine obilježiti 17. Dane performansa koji se u Varaždinu održavaju od 7. do 10. lipnja.

Najavili su to na današnjoj konferenciji za medije v.d ravnatelja Galerijskog centra Dražen Loparić, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek, zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica i kuhar, performer i profesor umjetnosti iz Italije Toni Scalora.

Tako će se u dvorištu palače Sermage i Galerijskom centru okupiti brojni domaći i inozemni umjetnici koji će svojim izvedbama obogatiti ovogodišnji program s temom „Liječenje“.

Otvorenje ove manifestacije je u četvrtak, 7, lipnja u 19:30 sati kada će Zagrepčanka Tara Ivanišević izvoditi performans „Sve i ona 1.2“. Nakon toga, u 20:30 sati posjetitelji će moći uživati u kulinarskom performansu Turija Scalorea.

Za 21:15 sati u dvorištu palače Sermage zakazana je hrvatska premijera filma „Flames“.

Sljedećeg dana, 8. Lipnja, u Galerijskom centru Varaždin otvara se izložba Dana Okija „Odsutnost teleprisutnosti“, nakon čega će Varaždinci dobiti rijetku priliku da vide performans Željka Kipke.

Sve će zabavljati Gildo Bavčević DJ set, koji će dan kasnije izvesti performans „Unutarnja kontrola“ na Trgu kralja Tomislava.

U 11:30 sati u dvorištu palače Sermage svoju knjigu „Topoi umjetnosti performansa-lokalna vizura“ promovirat će Suzana Marjanić.

U popodnevnim satima u malom salonu Galerije starih i novih majstora otvara se izložba Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića „Grand tour“, dok će se u 19 sati prikazati performans Selme Selman, Romkinje iz Bosne i Hercegovine.

U 20 sati slijedi performans „Azil“ Slavice Marin, a od 21 sat koncert grupe Mayales.

Nedjelja je rezervirana za kavu s umjetnicima koja počinje u 11 sati u dvorištu palače Sermage.

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati

Kultura

Gradski muzej Varaždin pripremio zanimljiv digitalni program povodom 16. Noći muzeja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Noć muzeja, koja se u koordinaciji Hrvatskoga muzejskog društva organizira 16. put zaredom, zbog okolnosti izazvanih koronavirusom ove se godine u većini hrvatskih muzeja održava u digitalnom obliku.

Tako će biti i u Gradskome muzeju Varaždin, s virtualnim programima, od kojih je za neke predviđeno i sudjelovanje s publikom uživo.

Proteklih godina izložbene postave GMV-a svaki put u Noći muzeja razgledalo je 6000-7000 posjetitelja, po čemu je varaždinski Muzej u toj manifestaciji uvijek bio među najposjećenijima.

– S obzirom na to, pretpostavljamo da bismo i ove godine zabilježili velik broj posjetitelja, no kako ne želimo nikoga izlagati riziku, program priređujemo u virtualnom okružju – rekli su iz GMV-a.

Tako se od 18 sati do 18.45 priprema program „Svjetlost u noći“. Kustosica Jelena Rančić provest će vas prostorijama stalnog postava u Starom gradu u kojima su izloženi različiti tipovi svjetiljki, svijećnjaka i lustera.

Neki od njih nisu samo izlošci, nego su zaista i u funkciji. Program će se održati na Zoom platformi, a prvih 100 sudionika koji se u 18 sati priključe predavanju saznat će nešto o povijesti rasvjete.

„Iz prošlosti Varaždina“: od 20 do 21 sat kustosica (muzejska savjetnica) Spomenka Težak odgovarat će na vaša pitanja vezana uz prošlost Varaždina i značajne Varaždince. Prijavite se na Zoom platformu, postavljajte pitanja i doznajte neke pojedinosti iz varaždinske povijesti.

Poveznice za prijavu na Zoom platformu za programe Svjetlost u noći i Pitajte kustosa bit će objavljene na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a 29. siječnja.

Nadalje, od 18 sati priprema se program „Od pogleda skriveno“. Na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a premijerno predstavljamo virtualnu izložbu donjeg rublja, čiju koncepciju upotpunjuje i modni pribor te djela likovne umjetnosti i fotografije.

Zavirite u rekonstruirane budoare i intimni svijet njihovih korisnika. Autori su Ljerka Šimunić i Vedran Hunjek.

Eksponat kostura vunastog nosoroga i ostalih izloženih fosilnih ostataka velikog jelena, stepskog bizona i vunastog mamuta razgledajte na Facebook stranicama GMV-a putem 360° panoramske fotografije također od 18 sati.

Čudesni svijet kukaca: Noćne leptire, pčele, mrave, ose… istražujte u noćnoj virtualnoj šetnji kroz stalni postav Svijet kukaca na mrežnoj stranici GMV-a. Čudesni svijet ove najbrojnije životinjske vrste otkrijte kroz multimedijski prikaz postava, uz glazbu s ambijentalnim zvukovima staništa kukaca.

– Premda doživljaj razgleda muzeja uživo ne može zamijeniti ni najgenijalnije osmišljena virtualna stvarnost, vjerujemo da će vas ovog puta ipak zainteresirati i naši digitalni sadržaji. S veseljem vas očekujemo u Digitalnoj Noći muzeja, a dogodine, nadamo se, „na licu mjesta“ u Muzeju! – poručuju iz Gradskog muzeja Varaždin.

Nastavite čitati