Povežite se s nama

Kultura

Kultura naša svagdašnja: Grad pozvao javnost na savjetovanje, ali ih je o tome zaboravio obavijestiti

Objavljeno:

- dana

Opet problemi u kulturi

Nakon što su u Gradu Varaždinu obećali da će se napokon „primiti“ kulture, prvi je korak izveden šlampavo i nespretno.

Grad je konačno sastavio Strategiju razvoja kulture, dokument je bio gotov 22. svibnja i otvoreno je javno savjetovanje koje je trebalo završiti 22. lipnja. Ali o svemu tome šira javnost, pozvana da savjetuje, nije imala pojma. Jer, eto, iz Grada su ih o tome zaboravili obavijestiti.

Istina, poziv je objavljen na službenim stranicama Grada Varaždina ali to baš i nije redovno štivo većine građana.

Ljut književnik

Sve je to naljutilo književnika Denisa Peričića pa je uputio prigovor i od Grada zatražio produljenje roka za savjetovanje do 30. lipnja.

Peričić zbog toga upozorava da je priča netransparentna i ne poštuju se zadani rokovi, a u zadanom vremenu su dva praznika i osam neradnih dana.

– Potpuno je, stoga, bezrazložno da se itko uključuje u ovo ‘javno savjetovanje’, koje to nije, a kamoli da u tri ili četiri radna dana, razdrobljena na opisani način, prouči gusto pisan dokument od čak 84 stranica PDF-formata te da još i sroči argumentirano mišljenje – napisao je u svojoj primjedbi Denis Peričić.

On je zbog svega toga  zatražio produljenje roka za javno savjetovanje o Strategiji kulture Grada Varaždina.

Primjedba Denisa Peričića je uvažena pa su iz Grada – koji priznaje grešku da o početku savjetovanja i rokova nije obaviještena šira javnost – produžili rok u kojemu će svi zainteresirani moći čitati, kuditi i predlagati sve u vezi Strategije razvoja kulture.

Novi rok je 3. srpnja.  

Izvor:
Foto:

Kultura

U Varaždinu uskoro počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 31. svibnja u jutarnjim satima u Varaždinu s projekcijama počinje 14. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih!

Nakon Rijeke, gdje je festival održan od 25. do 27. svibnja u suorganizaciji Art-kina, sve ljubitelje animiranih filmova očekuje vikend pregršt animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj.  

Osim na besplatnim projekcija, sva zainteresirana djeca i mladi mogu sudjelovati na dvije radionice animiranog filma koje će biti održane za vrijeme trajanja varaždinskog dijela festivala, a za polaznike su također besplatne. Riječ je o radionici stop animacije keramičkih radova i o radionici osnova animacije crtanjem na rižinom papiru koju vodi animatorica iz Japana Maya Yonesho.

Svi zainteresirana djeca i mladi od 8 do 15 godina mogu se prijaviti za sudjelovanje na jednoj od navedenih radionica na e-mail adresu: [email protected] a najkasnije do 30. svibnja do 12 sati.

Radionicu stop animacije keramičkih radova vodit će voditelji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u partnerstvu s udrugom Kerameikon i njenim voditeljicama. Radionica će biti održana od srijede do petka u popodnevnim terminima od 17:30 do 19 sati u prostorima Galerije K1.

Radionicu osnova animacije vodit će gošća iz Japana, animatorica Maya Yonesho. Radionica će biti održana od utorka do četvrtka u popodnevnim terminima od 15 do 19 sati u prostorijama Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Herzer predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 31. svibnja u palači Herzer GMV-a održava se predavanje posvećeno židovskoj obitelji Schönwald u Varaždinu.  

– Dobro jutro, dobar dan / kuda ideš moj dragan? / Idem Šenvaldu u dućan / tamo je dobar kilogram. / Mere vaga je baš prava / svakom čovjeku odgovara. / Idi, idi dragi moj da / budeš i ti kupac moj – ovaj propagandni štiklec ostao je u sjećanju potomaka obitelji Schönwald, koja se početkom 19. stoljeća doselila u Varaždin, gdje su se mnogi od njih bavili trgovinom.

Obitelj Josipa Schönwalda imala je nekoliko trgovina mješovitom robom. U Varaždinu je od 1891. do 1939. godine, prema podacima Matice rođenih, vjenčanih i umrlih Izraelitične bogoštovne općine, bilo 18 osoba prezimena Schönwald.

Tijekom Drugoga svjetskog rata članovi obitelji Schönwald deportirani su u logore.

Iz te obitelji jedina koja je preživjela holokaust i nacistički logor, gospođa Biserka Haberfeld rođ. Militz, danas boravi u Izraelu, a svoje iskustvo podijelit će s posjetiteljima ove „Srijede u Muzeju“.

O obitelji Schönwald i njezinu djelovanju i doprinosu razvoju Varaždina tom prigodom govorit će Štefica Pokorny, profesorica savjetnica na Gospodarskoj školi u Varaždinu.

U glazbenom dijelu programa nastupit će učenice Glazbene škole u Varaždinu Jana Kelemen (flauta) i Lucija Čehok (klavir) te Barbara Pokorny (sopran), studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje