Povežite se s nama

Kultura

Kultura naša svagdašnja: Grad pozvao javnost na savjetovanje, ali ih je o tome zaboravio obavijestiti

Objavljeno:

- dana

Opet problemi u kulturi

Nakon što su u Gradu Varaždinu obećali da će se napokon „primiti“ kulture, prvi je korak izveden šlampavo i nespretno.

Grad je konačno sastavio Strategiju razvoja kulture, dokument je bio gotov 22. svibnja i otvoreno je javno savjetovanje koje je trebalo završiti 22. lipnja. Ali o svemu tome šira javnost, pozvana da savjetuje, nije imala pojma. Jer, eto, iz Grada su ih o tome zaboravili obavijestiti.

Istina, poziv je objavljen na službenim stranicama Grada Varaždina ali to baš i nije redovno štivo većine građana.

Ljut književnik

Sve je to naljutilo književnika Denisa Peričića pa je uputio prigovor i od Grada zatražio produljenje roka za savjetovanje do 30. lipnja.

Peričić zbog toga upozorava da je priča netransparentna i ne poštuju se zadani rokovi, a u zadanom vremenu su dva praznika i osam neradnih dana.

– Potpuno je, stoga, bezrazložno da se itko uključuje u ovo ‘javno savjetovanje’, koje to nije, a kamoli da u tri ili četiri radna dana, razdrobljena na opisani način, prouči gusto pisan dokument od čak 84 stranica PDF-formata te da još i sroči argumentirano mišljenje – napisao je u svojoj primjedbi Denis Peričić.

On je zbog svega toga  zatražio produljenje roka za javno savjetovanje o Strategiji kulture Grada Varaždina.

Primjedba Denisa Peričića je uvažena pa su iz Grada – koji priznaje grešku da o početku savjetovanja i rokova nije obaviještena šira javnost – produžili rok u kojemu će svi zainteresirani moći čitati, kuditi i predlagati sve u vezi Strategije razvoja kulture.

Novi rok je 3. srpnja.  

Izvor:
Foto:

Kultura

Lepoglavska čipka predstavlja Varaždinsku županiju u Dubaiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U okviru predstavljanja Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koja se od 1. listopada 2021. do 31. ožujka 2022. održava u Dubaiju, posjetitelji hrvatskog paviljona imaju prigodu vidjeti i lepoglavsku čipku.

Naime, Turistička zajednica Varaždinske županije upravo je lepoglavsku čipku odabrala da predstavlja Varaždinsku županiju na ovoj najposjećenijoj svjetskoj izložbi koju će u Dubaiju, očekivanja su organizatora, posjetiti više od 25 milijuna posjetitelja.

Lepoglavska čipka izložena je u dijelu hrvatskog paviljona u kojem su predstavljeni suveniri turističkih zajednica svih hrvatskih županija.

– Sretni smo što upravo lepoglavska čipka, koja se nalazi na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine, predstavlja hrvatsko nasljeđe i našu Županiju na tako važnoj svjetskoj izložbi. Svojom ljepotom i jedinstvenošću zasigurno će privući pažnju kao što to uvijek čini, a što ona u svakom pogledu i zaslužuje – poručila je direktorica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Nastavite čitati

Kultura

KUD „Toplice” započeo s prvim ciklusom radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu ESF projekta „Tradicija kao alat za razvoj vještina i socijalno uključivanje” u ponedjeljak je, 17. siječnja, u Varaždinskim Toplicama započeo prvi ciklus radionica “Kultura življenja u Varaždinskim Toplicama”.

Glavna tema radionica je tradicijska kuća – Fantekova hiža iz Varaždinskih Toplica. Polaznici će se upoznati s poviješću njezine izgradnje i njezinim smještajem, a kroz radionice će upoznati i kulturnu baštinu vlastitog zavičaja te načine spajanja tradicijske kulture i moderne arhitekture.

Radionice će se održavati do 21. siječnja ove godine, a polaznici će sudjelovati i u likovnim radionicama i online izložbi etnografske baštine Varaždinskih Toplica.

Ukupna vrijednost projekta kojeg provode Kulturno umjetničko društvo „Toplice” iz Varaždinskih Toplica, Hrvatsko društvo inženjera geotehnike i Grad Varaždinske Toplice je 468.249,71 kuna, od čega je 85 % sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Više informacija o projektu, temama radionice i mogućnostima sudjelovanja moguće je pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kud-toplice.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje