Povežite se s nama

Kultura

Kulturna suradnja Rijeke i Varaždina oko razvoja publike ide dalje

Objavljeno:

- dana

Danas je u Gradskoj vijećnici predstavljen dio kulturno-umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture (EPK) te je potpisan ugovor o suradnji u razmjeni znanja u području razvoja publike između Grada Varaždina i tvrtke RIJEKA 2020.

Potpisivanju su nazočile, uz zamjenicu gradonačelnika Sandru Malenicu i Irena Kregar Šegota, direktorica Partnerstava i komunikacije Rijeke 2020, Lela Vujanić, voditeljica programskog pravca Kuhinja različitosti te Tanja Kalčić, glavna voditeljica sudjelovanja odnosno programske cjeline Učionica unutar EPK.

Kroz edukativni program “Učionice”, koji se provodi u okviru projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnica kulture u svrhu jačanja kapaciteta kulturnog sektora, kulturnih ustanova, organizacija civilnog društva i mladih, educirano je gotovo 1500 polaznika.

Model razvoja publike i jačanja kulturnih kapaciteta preuzet će i Grad Varaždin koji se kandidira za Europsku prijestolnicu mladih i taj projekt vidi kao priliku za jačanje kapaciteta zajednice.

Zamjenica gradonačelnika zahvalila je Rijeci 2020 na kontinuiranoj suradnji koju su do sada ostvarivali kao i na ovom iskoraku kojim će Varaždin dobiti dislocirani program Učionice.

„Važno je za istaknuti da kultura i umjetnost nisu samo ukras našeg društva,  oni su jedna angažirana aktivnost, ako im se tako i pristupi. Rijeka je napravila iskorak te se nadam da će djelić te atmosfere preći i na Varaždin“ – rekla je zamjenica Malenica.

 

Kultura

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije odgođen ovogodišnji Festival Dobroga Pastira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na četvrtu vazmenu nedjelju, ujedno Nedjelju Dobroga pastira kada Crkva obilježava Svjetski molitveni dan za sveta duhovna zvanja, 25. travnja, u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu trebao je biti održan 15. Festival Dobroga Pastira Varaždinske biskupije u organizaciji Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata.

Međutim, zbog nepovoljne epidemiološke situacije Festival, koji je trebao biti održan u novoj formi na temu „Porinovci slave Dobroga Pastira“, je odgođen.

Iz Varaždinske biskupije podsjećaju da, kako je bilo planirano, ove godine nisu trebali nastupati zborovi mladih, već je Festival trebao dobiti novu formu.

Najavljeni su tako nastupi glazbenika duhovne glazbe koji su za svoj rad nagrađeni nagradom „Porin“. To su: Antonio Tkalec, Alan Hržica, Slavko Nedić te grupa RiM i Andrej Grozdanov.

Umjetnički direktor je trebao biti Slavko Nedić, kroz Festival voditi Tanja Maleš, a posebni gost bio bi vlč. Tihomir Kosec, predstojnik Ureda za pastoral mladih Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Kultura

Art Forest vas zove u Nedelišće: umjetnici, prijavite se do 16. svibnja!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom prvog lipanjskog vikenda, točnije 5. i 6. lipnja, prvi put će se svim zainteresiranima predstaviti Art forest, umjetnički festival u organizaciji skupine umjetnika i zaljubljenika u umjetnost pod nazivom “Artisto” i Turističke zajednice Općine Nedelišće.

Lovački dom Nedelišće pretvorit će se u privremenu galeriju na otvorenom za izložbu slika, ambijentalne instalacije, izvedbene radove, te predavanja i performanse. Cilj ovog dvodnevnog festivala je spojiti umjetnost i prirodu te potaknuti pojedinca na šetnju kroz neobičan obraz šume, u kontekstu suvremene umjetničke prakse, zasnivajući se na razmjeni iskustava, suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice.

– Očekuju vas umjetnički performansi, predavanja, raznorazne besplatne radionice i dječje radionice, a imat ćete priliku sudjelovati i u interaktivnom oslikavanju velikog platna, te još mnogo toga. Više detalja slijedi uskoro…

Ovim putem pozivamo sve umjetnike koji žele sudjelovati na našem Art forest festivalu da nam se slobodno jave! – kažu iz Turističke zajednice Općine Nedelišće.

POVEZNICA ZA PRIJAVU

Prijave se primaju zaključno s 16. svibnjem u 23.59.

– Veselimo se vašem odazivu! – poručuju iz TZO Nedelišće.

Nastavite čitati