Povežite se s nama

Kultura

Kulturnim institucijama u Varaždinskoj županiji dodijeljeno 1,3 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Ministarstvo kulture i medija sufinancirat će 211 programa izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture u ukupnom iznosu od 37.352.500 kuna, a više od 1,3 milijuna kuna dolazi u Varaždinsku županiju.

– Rijetko je koje područje kao ovo Varaždinske županije bogato kulturnom baštinom, vrijednom graditeljskom baštinom, od sakralne do dvoraca, kurija, utvrda i palača. Bitno je sve njih u što izvornijem obliku ostaviti budućim naraštajima, a u isto vrijeme naći model kako ih koristiti. Stoga me raduje da je Ministarstvo kulture i ove godine to prepoznalo te iz  programa odlučilo sufinancirati njihovu zaštitu – izjavio je  saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Među odobrenim programima je i onaj Općine Bednja, kojoj je dodijeljeno pola milijuna  kuna za rekonstrukciju i prenamjenu postojeće kino dvorane u polivalentni kulturni centar bednjanskog govora.

Jednak iznos dobilo je i Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu za nastavak obnove Velike scene.

Za rekonstrukciju kotlovnice Kina Ivanec Pučko otvoreno učilište „Đuro Arnold“ dobilo je  160.000  kuna, a za rekonstrukciju i prenamjenu podrumskog prostora palače Sermage Gradskom muzeju Varaždin odobreno je 150.000 kuna.

Gradska knjižnica i čitaonica „Mladen Kerstner“ Ludbreg dobila je 50.000 kuna za zamjenu dotrajalog parketa i ličenje zidova knjižnice, dok će Ministarstvo kulture i medija sa po 10.000 kuna sufinancirati nabavu opreme za informatički kutak Gradske knjižnice i čitaonice „Gustav Krklec“ Ivanec te informatizaciju Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof.

Kultura

Večeras u katedrali otvorenje Baroknih večeri: program i kod Starog grada uz vatromet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Večeras u 20 sati svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali započinju 51. Varaždinske barokne večeri čija je zemlja partner Slovenija.

Baroknom orkestru Musica cubicularis kojeg predvodi Domen Marinčič, ravnatelj partnerskog festivala Radovljica, pridružit će se na svečanom koncertu poznata hrvatska sopranistica Ivana Lazar, a zajedno će izvesti program od nazivom „Euterpa, Terpsihora i Erato-svečano otvorenje s muzama glazbe, plesa i pjevanja“.

Uzvanicima na koncertu, kao i slušateljima Hrvatskog radija Trećeg programa, te gledateljima Trećeg programa Hrvatske televizije u prijenosu uživo pružit će se jedinstvena prilika da uživaju u biranom baroknom programu satkanom od djela Lullya, Händla i Rebela, nakon kojeg će uslijediti već tradicionalno vanjski dio otvorenja.

Oko 21.45 magiju svjetlosti i pokreta pokazat će kod Starog grada članovi Serpentes Magic Theatra, a potom će vatromet zaokružiti prvi festivalski barokni dan.

Do 29. rujna kada će na prigodnoj svečanosti članovi Festivalskog žirija obznaniti odluke o dobitnicima ovogodišnjih festivalskih nagrada bit će održano 30-tak koncerata.

Osim u Varaždinu i Trakošćanu, Barokne večeri ove festivalske godine gostovati će u Prelogu, Ludbregu, Krapini, Belecu, Križevcima, Nedelišću, Varaždinskim Toplicama, Vinici, Svetom Jurju na Bregu, Gornjem Knegincu, Miholcu, te u slovenskom Šmarju pri Jelšah.

– Sretan sam što smo uspjeli organizirati niz koncerata na kojima će se predstaviti vrsni slovenski glazbenici, kao i hrvatski interpreti barokne glazbe i nadam se da će publika uživati. Ulaznice za koncerte mogu se kupiti online putem naše vlastite online platforme, osigurali smo povoljnije testiranje s obzirom da je na koncerte, prema odluci Stožera, potrebno imati covid potvrde i nadamo se da će i ovogodišnje Barokne večeri biti festival ispunjen novim glazbenim doživljajima na zadovoljstvo posjetitelja, koji su vjerujem zaželjeli se već koncerata. Pripremljen je i bogati Total baroque program, a već su Varaždinci mogli primijetiti da je povijesna jezgra zasjala posebnim, baroknim sjajem. Veselimo se publici i druženjima na koncertima, uz poštivanje epidemioloških mjera – ističe Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Nastavite čitati

Kultura

Pođite u virtualnu šetnju Međunarodnim festivalom čipke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 25. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi završen u svom fizičkom izdanju, najljepše čipke iz osam europskih zemalja koje su bile izložene u pavlinskom samostanu te lepoglavskom TKIC-u, možete razgledati u virtualnoj šetnji, na mrežnoj stranici Festivala (www.festival-cipke.com).

Izlošci s ovogodišnjeg, jubilarnog festivala čipke u Lepoglavi i dalje su dostupni posjetiteljima zahvaljujući video materijalu koji je snimljen u produkciji TKIC-a.

-Već smo prošle godine, zbog protuepidemijskih mjera, našim posjetiteljima omogućili i virtualni razgled izložbi, a tu smo praksu nastavili i ove godine. Za virtualne posjetitelje našeg festivala pripremili smo online materijal na kojem su prikazane izložbe na 25. Međunarodnom festivalu čipke, pa ljubitelji čipke i čipkarstva iz cijeloga svijeta i dalje mogu uživati u najljepšim primjercima čipke koje su bile izložene u pavlinskom samostanu i izložbenom prostoru TKIC-a – istaknuo je Damjan Županić, direktor TKIC-a u Lepoglavi.

Autor fotografija koje su korištene pri izradi ovoga online materijala je Božidar Breški, a film je u cijelosti nastao u produkciji TKIC-a.

-Pozivam sve one koji ove godine nisu mogli u živo razgledati izložbe i uživati u univerzalnoj ljepoti čipaka koje smo predstavili na festivalu, da izložbe razgledaju on line. Zahvaljujući ovoj virtualnoj šetnji našim festivalom posjetitelji će još dugo moći uživati u ljepoti lepoglavske čipke, te najljepšim primjercima čipaka iz čak 8 europskih zemalja – poručio je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

Izložbe s 25. Međunarodnog festivala čipke možete pogledati ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje