Povežite se s nama

U fokusu

Kupci iz POS-a odlaze u zgradu Marlex Investa?!

Objavljeno:

- dana

MUKE PO POS-U U ULICI VILKA NOVAKA

Varaždinska tvrtka Marlex Invest kupcima stanova po programu poticane stanogradnje (POS) u Ulici Vilka Novaka ponudila je mogućnost kupnje stanova u njihovoj zgradi koju će graditi tik uz novo varaždinsko POS naselje, u Ulici Ive Mikaca, čija izgradnja samo što nije počela.

Kupcima se nudi cijena kvadrata koju sada imaju ugovorenu uz zagarantiran rok dovršetka, a to je studeni iduće godine.

Šamar JUGS-u?

– Ono što kupcima nudimo je specijalna cijena po kvadratu stana koja je jednaka onoj koju plaćaju za POS stanove u Ulici Vilka Novaka, a koja prosječno iznosi 1.030 €. Uz visoku kvalitetu, garantiramo dovršetak zgrade u roku i unaprijed ugovorene penale, a za svaku uplatu dajemo garanciju naše poslovne banke, što ne daje niti jedna građevinska tvrtka u Hrvatskoj. Spremni smo kupcima pomoći i s 250 € mjesečno kako bi lakše prebrodili troškove podstanarstva dok naša zgrada ne bude gotova, a trenutno smo u pregovorima s poslovnim bankama kako bi svima koji odustanu od POS-a i odluče se za naš stan, omogućili otplatu kredita po povoljnijim kamatama, odnosno eventualna prebijanja postojećih kredita i podizanje novih. Rezultati tih pregovora bit će poznati već ovaj tjedan – najavljuje Marijan Rauš, direktor Marlexa Investa čija tvrtka na lokaciji u Ulici Ive Mikaca planira izgraditi čak šest zgrada, odnosno novo varaždinsko stambeno naselje, pri čemu će prva zgrada imati 40 stanova.

Dosad je nekoliko kupaca već odabralo stanove u Marlexovoj zgradi, navode u USPOS-u

Do ovog prijedloga došlo se na inicijativu Udruge stanara POS Varaždin (USPOS) iz koje poručuju da je već nekoliko kupaca odlučilo prihvatiti ovu mogućnost.

– Kupcima je dosta je lažnih obećanja, stanova upitne kvalitete, a i osoba koje ne znaju za miran i zajednički dijalog. Stoga smo inicirali sastanak s jednim od najvećih privatnih i dokazano uspješnih investitora, tvrtkom Marlex Invest, koja nam je izašla ususret. Dosad je nekoliko kupaca već odabralo nove stanove u novoj Marlexovoj zgradi. Pozivamo sve one koji su potpisali predugovore za drugu i treću zgradu, odnosno objekte B1 i A2, da se jave u udrugu radi dogovora oko zajedničkog sastanka s novim investitorom te uvjetima kupnje stanova koji su bolje kvalitete, s klimom, a postoji i mogućnost da kupci sami izrade nacrt stana u dogovoru s investitorom – poručuju iz USPOS-a u kojoj vjeruju da će brojka zainteresiranih stanara biti još veća nakon sastanka koji je održan u petak na kojem su članove udruge upoznali s ovom inicijativom.

Raskidi predugovora

Jer, mnogim kupcima, posebno onima koji su podstanari i plaćaju kredit, već je dosta čekanja. Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS), koja je investitor POS naselja u Ulici Vilka Novaka, nije uspjela u roku dovršiti ni jednu od tri zgrade koje se trenutno grade na toj lokaciji. Iako su u svojim stanovima kupci trebali biti još početkom ove godine, investitor nije uspio ispoštivati ni zadnji rok, a to je da prva od ukupno tri zgrade koje se grade na toj lokaciji, bude gotova do 30. rujna ove godine.

– Mnogi kupci samo čekaju datum koji im je dostavljen u aneksu i zatražiti će raskid predugovora o kupnji POS stana u Ulici Vilka Novaka. Očekuje se da će minimalno 10-ak kupaca odustati od kupnje, a kako je malo vjerojatno da će JUGS vratiti kupcima uplaćene iznose sa pripadajućom zateznom godišnjom kamatom, te penale, na koje prema predugovoru imaju pravo, morat će se podići privatne tužbe o svom trošku – izvjestili su iz USPOS-a.

No, u Marlex Investu ističu kako su te novce voljni čekati koliko bude trebalo dok traje sudski spor.

– Čak smo spremni i preuzeti rizik u slučaju da kupci spor ne dobiju, no to je malo vjerojatno – uvjeren je Rauš.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/MARLEX INVEST

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

Vlasnici međimurske “Vajde“ dobili milijune za stoku koje uopće nema na farmama?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Redakcija Telegrama tvrdi da je razotkrila veliki skandal s EU potporama – braća Pivac dobila su milijune eura, a na nekim prijavljenim farmama navodno uopće nemaju stoku!

Prema tvrdnjama Telegramovih izvora riječ je o međimurskoj Vajdi, tvrtki iz Grupe Pivac koji su najveći korisnici potpore za Mjeru 14  iz europske blagajne. Prošle im je godine za tu mjeru isplaćeno 3,8 milijuna eura.

Prihodi Vajde prošle su godine iznosili 89 milijuna eura, dobit je 3,46 milijuna eura, upravo nešto manje od iznosa potpora za Mjeru14.

– Na nekim se lokacijama svinje nikad nisu ni nalazile, niti su, prema izjavama zatečenih vlasnika, imali ugovore s podnositeljem zahtjeva o usluzi uzgoja svinja. Dakle, novac za Mjeru 14 je isplaćen, a da životinje nisu niti bile uzgajane na farmama niti je postajao ugovor s kooperantima – ističe se u članku kojeg u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje