Povežite se s nama

U fokusu

Kurečić: Ne pobjedim li, u Petrijancu upitni projekti izgradnje obilaznice i navodnjavanja

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Uoči drugoga kruga lokalnih izbora na kojima će aktualni HDZ-ov načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić braniti svoju dugogodišnju titulu, načelnik je danas sazvao konferenciju za medije na kojoj je govorio o projektima izgradnja obilaznice i sustava navodnjavanja u Petrijancu. Ako ne pobjedi na izborima, smatra on, ovi će projekti propasti.

To su, prema njegovom mišljenju, dva ključna projekta za život mještana njegove općine za koje on lobira pri nadležnim ministarstvima i institucijama te je za njih, kako kaže, dobio i zelena svjetla.

Zbog sve gušćeg tranzitnog prometa kroz Petrijanec, potrebna je izgradnja obilaznice. Prema podacima koje je iznio Kurečić, državnom cestom u prosjeku dnevno prođe i do 11 tisuća vozila.

Južna trasa

“Sva sreća da smo riješili pitanje nogostupa i biciklističkih staza jer bi bilo i više nesreća, ali je situacija neodrživa. Petnaest godina borimo se protiv ideje o izgradnji sjeverne obilaznice uz derivacijski kanal jer bi ona bila preskupa, a toje ujedno i važno poljoprivredno područje. Naš je prijedlog da se obilaznica gradi južnom trasom i taj su prijedlog prihvatili Vlada i Hrvatske ceste. Obilaznica bi počela prije ulaza u Petrijanec, slijedila trasu dalekovoda i išla dalje prema jugoistoku. Cesta bi bila dugačka samo 4,5 kilometara, što je znatno kraće od predlagane sjeverne obilaznice te je na jugu ujedno nekvalitetno poljoprivredno zemljište”, iznio je Kurečić.

Drugi važni projekt, kako ističe, tiče se projekta komasacije (okrupnjavanja) zemljišta i izgradnje sustava navodnjavanja po uzoru na slične projekte u susjednim slovenskim općinama.

Lobiranje

“Pitanje komasacije važno je za egzistenciju mještana jer su zemljišta preusitnjena što poljoprivrednu proizvodnju čini neisplativom. Prosječna površina parcela iznosi 0,3 ha, a trebala bi biti barem 2 do 3 ili 5 hektara kako bi bila isplativa. Također, bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje”, smatra Kurečić.

Sustav navodnjavanja, kakav predlaže, koštao bi oko 70 milijuna eura, od čega bi se oko 75 posto moglo povući iz EU fondova. Za ostatak sredstava spreman je lobirati kod nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. S ovakvim sustavom korisnici bi plaćali samo trošak struje za iscrpljenu vodu, a to je godišnji iznos od oko 70 eura po hektaru dok troškovi sustava navodnjavanja s pumpama koštaju i do 1000 eura po hektaru.

No za provedbu ovog projekta potrebno je i da se na županijskoj razini izradi plan navodnjavanja, ali, kako on kaže, u županiji govore da “nam navodnjavanje nije potrebno”.

Izvor:
Foto: MGA

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje