Povežite se s nama

U fokusu

Kurečić: Ne pobjedim li, u Petrijancu upitni projekti izgradnje obilaznice i navodnjavanja

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Uoči drugoga kruga lokalnih izbora na kojima će aktualni HDZ-ov načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić braniti svoju dugogodišnju titulu, načelnik je danas sazvao konferenciju za medije na kojoj je govorio o projektima izgradnja obilaznice i sustava navodnjavanja u Petrijancu. Ako ne pobjedi na izborima, smatra on, ovi će projekti propasti.

To su, prema njegovom mišljenju, dva ključna projekta za život mještana njegove općine za koje on lobira pri nadležnim ministarstvima i institucijama te je za njih, kako kaže, dobio i zelena svjetla.

Zbog sve gušćeg tranzitnog prometa kroz Petrijanec, potrebna je izgradnja obilaznice. Prema podacima koje je iznio Kurečić, državnom cestom u prosjeku dnevno prođe i do 11 tisuća vozila.

Južna trasa

“Sva sreća da smo riješili pitanje nogostupa i biciklističkih staza jer bi bilo i više nesreća, ali je situacija neodrživa. Petnaest godina borimo se protiv ideje o izgradnji sjeverne obilaznice uz derivacijski kanal jer bi ona bila preskupa, a toje ujedno i važno poljoprivredno područje. Naš je prijedlog da se obilaznica gradi južnom trasom i taj su prijedlog prihvatili Vlada i Hrvatske ceste. Obilaznica bi počela prije ulaza u Petrijanec, slijedila trasu dalekovoda i išla dalje prema jugoistoku. Cesta bi bila dugačka samo 4,5 kilometara, što je znatno kraće od predlagane sjeverne obilaznice te je na jugu ujedno nekvalitetno poljoprivredno zemljište”, iznio je Kurečić.

Drugi važni projekt, kako ističe, tiče se projekta komasacije (okrupnjavanja) zemljišta i izgradnje sustava navodnjavanja po uzoru na slične projekte u susjednim slovenskim općinama.

Lobiranje

“Pitanje komasacije važno je za egzistenciju mještana jer su zemljišta preusitnjena što poljoprivrednu proizvodnju čini neisplativom. Prosječna površina parcela iznosi 0,3 ha, a trebala bi biti barem 2 do 3 ili 5 hektara kako bi bila isplativa. Također, bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje”, smatra Kurečić.

Sustav navodnjavanja, kakav predlaže, koštao bi oko 70 milijuna eura, od čega bi se oko 75 posto moglo povući iz EU fondova. Za ostatak sredstava spreman je lobirati kod nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. S ovakvim sustavom korisnici bi plaćali samo trošak struje za iscrpljenu vodu, a to je godišnji iznos od oko 70 eura po hektaru dok troškovi sustava navodnjavanja s pumpama koštaju i do 1000 eura po hektaru.

No za provedbu ovog projekta potrebno je i da se na županijskoj razini izradi plan navodnjavanja, ali, kako on kaže, u županiji govore da “nam navodnjavanje nije potrebno”.

Izvor:
Foto: MGA

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje