Povežite se s nama

U fokusu

Kurečić: Ne pobjedim li, u Petrijancu upitni projekti izgradnje obilaznice i navodnjavanja

Objavljeno:

- dana

KAMPANJA

Uoči drugoga kruga lokalnih izbora na kojima će aktualni HDZ-ov načelnik Petrijanca Vladimir Kurečić braniti svoju dugogodišnju titulu, načelnik je danas sazvao konferenciju za medije na kojoj je govorio o projektima izgradnja obilaznice i sustava navodnjavanja u Petrijancu. Ako ne pobjedi na izborima, smatra on, ovi će projekti propasti.

To su, prema njegovom mišljenju, dva ključna projekta za život mještana njegove općine za koje on lobira pri nadležnim ministarstvima i institucijama te je za njih, kako kaže, dobio i zelena svjetla.

Zbog sve gušćeg tranzitnog prometa kroz Petrijanec, potrebna je izgradnja obilaznice. Prema podacima koje je iznio Kurečić, državnom cestom u prosjeku dnevno prođe i do 11 tisuća vozila.

Južna trasa

“Sva sreća da smo riješili pitanje nogostupa i biciklističkih staza jer bi bilo i više nesreća, ali je situacija neodrživa. Petnaest godina borimo se protiv ideje o izgradnji sjeverne obilaznice uz derivacijski kanal jer bi ona bila preskupa, a toje ujedno i važno poljoprivredno područje. Naš je prijedlog da se obilaznica gradi južnom trasom i taj su prijedlog prihvatili Vlada i Hrvatske ceste. Obilaznica bi počela prije ulaza u Petrijanec, slijedila trasu dalekovoda i išla dalje prema jugoistoku. Cesta bi bila dugačka samo 4,5 kilometara, što je znatno kraće od predlagane sjeverne obilaznice te je na jugu ujedno nekvalitetno poljoprivredno zemljište”, iznio je Kurečić.

Drugi važni projekt, kako ističe, tiče se projekta komasacije (okrupnjavanja) zemljišta i izgradnje sustava navodnjavanja po uzoru na slične projekte u susjednim slovenskim općinama.

Lobiranje

“Pitanje komasacije važno je za egzistenciju mještana jer su zemljišta preusitnjena što poljoprivrednu proizvodnju čini neisplativom. Prosječna površina parcela iznosi 0,3 ha, a trebala bi biti barem 2 do 3 ili 5 hektara kako bi bila isplativa. Također, bez navodnjavanja nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje”, smatra Kurečić.

Sustav navodnjavanja, kakav predlaže, koštao bi oko 70 milijuna eura, od čega bi se oko 75 posto moglo povući iz EU fondova. Za ostatak sredstava spreman je lobirati kod nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. S ovakvim sustavom korisnici bi plaćali samo trošak struje za iscrpljenu vodu, a to je godišnji iznos od oko 70 eura po hektaru dok troškovi sustava navodnjavanja s pumpama koštaju i do 1000 eura po hektaru.

No za provedbu ovog projekta potrebno je i da se na županijskoj razini izradi plan navodnjavanja, ali, kako on kaže, u županiji govore da “nam navodnjavanje nije potrebno”.

Izvor:
Foto: MGA

U fokusu

Vijećnica Rep: “Zašto su potpore u turizmu dobili samo Reformisti, a ostvarili su jedno noćenje?”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Vijećnica Anita Rep iz redova HNS-a postavila je danas, 22. rujna, na sjednici Županijske skupštine pitanje u vezi davanja novčanih potpora.

– U svibnju ove godine pojavila se informacija da je Županija dala novčana sredstva za potpore za turizam, i to samo Reformistima – kandidatima za načelnike, Skupštinu… Neki su imali samo jedno ostvareno noćenje. Jeste li napravili reviziju i dobili podatke tko je bio u Povjerenstvu za provođenje natječaja? – pitala je Anita Rep župana Anđelka Stričaka, koji je odgovorio:

– Sa potporama u turizmu, za koje je natječaj raspisalo prijašnje vodstvo, sam upoznat, ali nisam radio reviziju ni jedne ustanove. Zamolio sam sve da mi se jave i da se problemi otklone. Treba gledati unaprijed, ako se baviš previše onime što je bilo prije, onda se baviš onima prije. Gledamo dalje u budućnost, zacrtali smo mnogo toga. Zatražit ću od Upravnog odjela da vam pripremi odgovor da budete upoznati s time. Možete i do svakog dokumenta doći – odgovorio je Stričak.

Nastavite čitati

U fokusu

U atriju Županijske palače u Varaždinu ipak se neće graditi staklena kupola

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od točaka dnevnog reda današnje Županijske skupštine jest rebalans proračuna, u kojem stoji da se odustaje od velikog projekta bivše vlasti na čelu s Radimirom Čačićem – uređenja staklene kupole u atriju Županijske palače.

O tome je više naveo aktualni vijećnik iz redova Reformista Robert Vugrin, ujedno i bivši dožupan Varaždinske županije.

– Ovaj rebalans ne nudi ništa spektakularno. U nekim segmentima su uštede. Vidljivo je da se nastavlja s projektom uređenja podruma u Županijskoj palači, on je namijenjen za multimedijalni centar koristeći suvremene načine komunikacije i virtualnu stvarnost te će prikazivati prošlost i budućnost Varaždinske županije. Odustalo se od uređenja atrija s uređenjem staklene kupole procijenjenog na 6,7 milijuna kuna. Županija je imala financijsku moć da se to financira. Moramo biti svjesni da je atrij cjelovit projekt i da se čekala nova financijska omotnica. Jer, ako atrij nema kupolu, onda se projekt poduma ne može nadograditi. Dakle, imamo jednu krnju verziju projekta. Predlažem da si pogledate prezentaciju projekta. Je li se u potpunosti odustalo od projekta ili se čekaju neka bolja vremena? – zanimalo je vijećnika Vugrina, navodeći da će prihvatiti rebalans proračuna.

Dodajmo da se i pola milijuna kuna uštedjelo i na rasvjeti Vodotornja, a novci se planiraju uložiti u obrazovanje i zdravstvo, objasnio je župan Anđelko Stričak, navodeći da je za dnevni boravak za starije u Novom Marofu predviđeno 225.000 kuna kako bi se ishodila dokumentacija.

– 773.000 kuna namijenjeno je za Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama za nabavu bolnničkih kreveta i 445.000 kuna za Dom zdravlja, odnosno odjel ginekologije, a nabavit ćemo i defibrilatore i EKG uređaje te dentalni stolac za stomatološku ordinaciju u Trnovcu. Bila je planirana i nabava dva vozila Zavoda za hitnu medicinu. S obzirom na to da se postigla niža nabavna cijena, izdvojili smo 72.000 kuna. To je ukratko ono na što se odnose izmjene, uglavnom zdravstvo i obrazovanje – objasnio je Stričak.

U raspravi su sudjelovali i Marijan Škvarić, navodeći da Županija treba još sredstava uložiti za razvoj poljoprivrede i potpore za gospodarstvenike te da se treba razmišljati i o demografskoj obnovi, te Luka Zrinski, koji je naveo da bi bilo lijepo da se Komisija za proračun ne sastaje 18 sati prije sjednice, već ranije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje